29/5/15

Ολοκληρώθηκε το Διεθνές Συνέδριο της Ομάδας Συντονισμού Επιχειρήσεων Εκκένωσης Αμάχων

Ολοκληρώθηκε το Διεθνές Συνέδριο της Ομάδας
Συντονισμού Επιχειρήσεων Εκκένωσης Αμάχων


Ολοκληρώθηκε σήμερα με απόλυτη επιτυχία στη Λευκωσία το 29 ο Συνέδριο της Ομάδας Συντονισμού Επιχειρήσεων Εκκένωσης Αμάχων ( Non Combatant Evacuation Operations Coordination Group - NEO CG ). Στο Συνέδριο, το οποίο διοργανώθηκε από τις 27 μέχρι τις 29 Μαΐου 2015 από κοινού από τα Υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμμετείχαν 70 Αξιωματικοί και Διπλωμάτες από τις 19 χώρες (Κύπρος, Αυστρία, Αυστραλία, Βέλγιο, Καναδάς, Γερμανία, Δανία, Ισπανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ελβετία, Πορτογαλία, Νορβηγία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Νέα Ζηλανδία, Σουηδία και Ευρωπαϊκή Ένωση), κράτη μέλη της ομάδας ΝΕΟ.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, συζητήθηκαν θέματα ανθρωπιστικών επιχειρήσεων παγκοσμίως συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης πραγματοποίησης επιχείρησης εκκένωσης άμαχου πληθυσμού από την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και εξετάστηκαν επίσης τα αποτελέσματα  ( lessons learned ) των δύο πρώτων φάσεων της Διεθνούς Άσκησης «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2015».

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, οι σύνεδροι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την άρτια οργάνωση του συνεδρίου ενώ με ομοφωνία ψήφισαν υπέρ της ένταξης της Νορβηγίας στους ΝΕΟ CG με καθεστώς μέλους από καθεστώς παρατηρητή.

Χαιρετισμό απεύθυνε στην τελετή έναρξης του Συνεδρίου ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Αλέξανδρος Ζήνων, στην οποία υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Κυπριακή Δημοκρατία στον συντονισμό επιχειρήσεων εκκένωσης από περιοχές κρίσεων, γεγονός που αναδείχθηκε μετά την κρίση στο Λίβανο το 2006. Την προεδρία του Συνεδρίου είχε ο Διευθυντής του Στρατιωτικού Επιτελείου του Υπουργείου Άμυνας Πλοίαρχος Κώστας Φυτιρής, ο οποίος παρέδωσε στην τελετή λήξης και τον σχετικό φάκελο στον Ιταλό εκπρόσωπο για τη διοργάνωση του επόμενου συνεδρίου στην Ρώμη τον Νοέμβριο του 2015.