3/4/15

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας

 
Ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης της Αρμενία κ. Galust Sahakyan , ο οποίος επικεφαλής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπίας, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων / Ομάδας Φιλίας Κύπρου – Αρμενίας, στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στη συνάντηση, παρέστησαν από πλευράς Βουλής, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Πρόδρομος Προδρόμου και τα μέλη κ.κ. Σωτήρης Σαμψών, Αδάμος Αδάμου, Μάριος Καρογιάν και Δημήτρης Συλλούρης. Παρέστη επίσης o Αντιπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή κ. Βαρτκές Μαχτεσιάν. Από αρμενικής πλευράς παρέστησαν ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης και Συμπρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνεργασίας/ Ομάδας Φιλίας Αρμενίας – Κύπρου, στην Αρμενική Εθνοσυνέλευση, κ. Eduard Sharmazanov και οι βουλευτές κ.κ. Vahram Baghdasaryan , Armen Mkhitaryan , Mikayel Manukyan και κα Lyudmila Sargsyan . Την αντιπροσωπία συνοδεύει ο Πρέσβης της Αρμενίας στην Κύπρο (με έδρα την Αθήνα) κ. Gagik Ghalatchian .

Καλωσορίζοντας τον κ. Sahakyan και την αντιπροσωπία, ο κ. Νεοφύτου εξήρε το έργο που επιτελείται από τον Εκπρόσωπο της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων κ. Βαρτκές Μαχτεσιάν, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στους δεσμούς της Κύπρου με τη φίλη χώρα της Αρμενίας και το Κοινοβούλιό της. Διαβεβαίωσε δε ότι οι αγώνες των δύο χωρών έχουν ως κοινό στόχο την αποκατάσταση των αρχών του διεθνούς δικαίου και υπογράμμισε την προσήλωση της πλευράς μας στον στόχο της επανένωσης της Κύπρου και του λαού της.


Ο κ. Sahakyan αναφέρθηκε στους ιστορικά άρρηκτους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών που θεμελιώνονται σε κοινή βάση αρχών και στον αμοιβαίο σεβασμό, σημειώνοντας ειδικότερα την άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων στο διεθνές επίπεδο. Εξέφρασε δε την ευγνωμοσύνη του προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την ομόφωνη υιοθέτηση νόμου που ποινικοποιεί την άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας, στέλλοντας, όπως υπογράμμισε, σαφές μήνυμα για τη μη επανάληψη του εγκλήματος της γενοκτονίας εναντίον οποιουδήποτε έθνους. Στηλίτευσε, εξάλλου, την τουρκική άρνηση του εγκλήματος της αρμενικής γενοκτονίας, καταδικάζοντας την απουσία οποιωνδήποτε διορθωτικών μέτρων εκ μέρους της γείτονος χώρας και τη συνέχιση της οθωμανικής πολιτικής μέχρι σήμερα.

Ο κ. Καρογιάν είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι αγώνες των δύο φίλων λαών εναντίον κοινών επιβουλών έχουν σφυρηλατήσει ισχυρούς δεσμούς που αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Εξαίροντας το επίπεδο της διμερούς συνεργασίας στο κοινοβουλευτικό επίπεδο, τόνισε ότι περαιτέρω εμβάθυνσή της είναι και επιθυμητή και δυνατή. Οι Κύπριοι βουλευτές υπογράμμισαν ότι η παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας δεν θα επιτραπεί, ενώ Κύπρος και Αρμενία πρέπει να εργαστούν από κοινού για αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Από αρμενικής πλευράς, έγινε και πάλι μνεία των ιστορικών παραλληλισμών μεταξύ Κύπρου και Αρμενίας και της βούλησης για περαιτέρω συνεργασία των δύο Κοινοβουλίων προς ευόδωση των κοινών στόχων, ενώ ο Αντιπρόεδρος της Αρμενικής Εθνοσυνέλευσης κ. Eduard Sharmazanov , τόνισε την ανάγκη χάραξης κοινής στρατηγικής για αναγνώριση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο της ευθύνης της Τουρκίας για την παραβίαση της κυπριακής κυριαρχίας με την εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο, όπως και την ευθύνη της γείτονος και τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο σε άλλα ζητήματα στην περιοχή. Ο κ. Sharmazanov υπενθύμισε επίσης την πρόσφατη υιοθέτηση ψηφίσματος από την αρμενική Εθνοσυνέλευση για την καταδίκη της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των Ασσυρίων, καλώντας εκ νέου σε χάραξη κοινής στρατηγικής.