3/4/15

Το Υπουργείο Υγείας έχει μειώσει τις τιμές των φαρμάκων που δεν δικαιολογεί απόσυρση φαρμάκων από τις εταιρείες

Το Υπουργείο Υγείας έχει μειώσει τις τιμές των φαρμάκων
που δεν δικαιολογεί απόσυρση φαρμάκων από τις εταιρείες

 
Επειδή τελευταίως και μετά την απόφαση της Κυβέρνησης για μείωση της τιμής των φαρμάκων προς όφελος των ασθενών δημιουργήθηκε έντονη παραφιλολογία από φαρμακευτικές εταιρείες που εμπορεύονται φάρμακα στην Κύπρο για ενδεχόμενες αποσύρσεις φαρμάκων και ελλείψεις σκευασμάτων από την αγορά, το Υπουργείο Υγείας σημειώνει τα ακόλουθα για αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών:

Το Υπουργείο Υγείας δεν έχει λάβει οποιαδήποτε πληροφόρηση για τυχόν αποσύρσεις φαρμάκων από την κυπριακή αγορά λόγω της μείωσης στις τιμές ως αποτέλεσμα της επικαιροποίησης της 12 ης Ιανουαρίου 2015 ή από την οριζόντια μείωση κατά 8,5%, η οποία αποφασίστηκε με ημερομηνία εφαρμογής την 29 η Ιουνίου 2015.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας οι τιμές των φαρμάκων στον ιδιωτικό τομέα της Κύπρου είναι από τις πιο ψηλές μεταξύ των υπολοίπων 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια για απόσυρση φαρμάκων από την αγορά κρίνεται παντελώς αδικαιολόγητη, αφού τα φτηνά φάρμακα κάτω των 10 Ευρώ έχουν εξαιρεθεί από τις πιο πάνω μειώσεις.

Οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας είναι έτοιμες να εξασφαλίσουν οποιοδήποτε φάρμακο αποσυρθεί από την αγορά ή να παρέχουν εναλλακτικές θεραπείες μέσω των διαδικασιών προμήθειας φαρμάκων που διενεργούν για τα κρατικά νοσηλευτήρια σε περίπτωση που παρατηρηθούν ελλείψεις φαρμάκων.

Η μείωση της τιμής των φαρμάκων ήταν στόχος της Κυβέρνησης προς όφελος των πολιτών. Έγινε με αποφασιστικότητα αλλά και ύστερα από μελέτη και διαβούλευση ούτως ώστε να μην δημιουργηθούν ελλείψεις στα φάρμακα.