5/3/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Φ. Πατσαλή

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Φ. Πατσαλή στη συνέντευξη Τύπου

 για την εφαρμογή του προγράμματος για ανίχνευση
του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Πριν από πέντε χρόνια ο Οργανισμός Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών ξεκίνησε ένα σπουδαίο έργο κοινωνικής προσφοράς: την εφαρμογή του προγράμματος ανίχνευσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε κοινότητες της κυπριακής υπαίθρου.

Πέντε χρόνια μετά επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας μία ενθαρρυντική τεκμηρίωση: 15 γυναικείες ζωές βρίσκονται σήμερα ανάμεσα μας, διότι είπαν «ναι» στο πρόγραμμα έγκαιρης διάγνωσης του ΟΓΕΕ και αφιέρωσαν μερικά λεπτά από τον χρόνο τους στην πρόληψη. Δεκάδες άλλες γυναίκες έλαβαν γυναικολογική και φαρμακευτική θεραπεία.    

Τόσο είναι που διαρκεί η εξέταση του τεστ Παπανικολάου. Μόνο μερικά λεπτά.

Και είναι τόσο όσο χρειάζεται η κάθε γυναίκα για να επιμηκύνει τη ζωή της. Για την ίδια, την οικογένειά της, τους ανθρώπους που αγαπά.

Σήμερα, μετά από πέντε ακμάζοντα και παραγωγικά χρόνια εφαρμογής του προγράμματος του ΟΓΕΕ, είναι με ιδιαίτερη ευαρέσκεια που εξαγγέλλουμε την έναρξη της δεύτερης φάσης εφαρμογής του, η οποία θα καλύψει τις κοινότητες της μητροπολιτικής περιφέρειας Ταμασσού και Ορεινής.

Μέσα από ένα άρτια οργανωμένο πρόγραμμα και με τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας και της Ιεράς Μητρόπολής Ταμασσού και Ορεινής, ο ΟΓΕΕ δίνει τη δυνατότητα σε γυναίκες ηλικίας 24 – 65 ετών να επισκεφθούν το Κέντρο Υγείας Κλήρου και λάβουν δωρεάν το τεστ Παπανικολάου.

Διότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί.
Και μπορεί να θεραπευτεί εάν ανιχνευθεί έγκαιρα.

Στην Κύπρο, λόγω των προγραμμάτων πρόληψης και έγκαιρης ανίχνευσης που εφαρμόζει το Υπουργείο Υγείας και οι εθελοντικοί, Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί, ο αριθμός των νέων περιστατικών ανέρχεται περίπου στα 25 με 30 κάθε χρόνο, με το πρόβλημα να εμφανίζεται πλέον και σε γυναίκες κάτω των 45 ετών.

Η έκταση του δε είναι τέτοια που ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας έχει καταστεί να είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος στις γυναίκες και η τρίτη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως. Ενδεικτικά, στην Κύπρο, από το 1998 μέχρι το 2011, προσβλήθηκαν 340 γυναίκες από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, με τον μέσο όρο να κυμαίνεται μεταξύ των 25 με 30 νέων περιστατικών το χρόνο.  Από αυτές το μεγαλύτερο ποσοστό, δηλαδή το 50%, ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών.

Ωστόσο, σχεδόν κάθε ένα περιστατικό καρκίνου του τραχήλου της μήτρας θα μπορούσε να προληφθεί. Μάλιστα δεν υπάρχει άλλος τύπος καρκίνου για τον οποίο θα μπορούσε να επιτευχθεί τέτοια δραματική μείωση. Γι’ αυτό και στόχος μας είναι η ανάπτυξη ενός οργανωμένου πληθυσμιακού προγράμματος έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, το οποίο θα καλύπτει τις γυναίκες της Κύπρου στις ηλικιακές ομάδες που θα καθοριστούν με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Πανιερώτατε,
Αγαπητή κα Παπαδοπούλου,
Αγαπητά μέλη και συνεργάτες του ΟΓΕΕ,
Αγαπητοί κοινοτάρχες.

Ως Υπουργός Υγείας σας ευχαριστώ από καρδιάς για τη δράση, το πείσμα, τη στήριξη και τη θέρμη με την οποία αγκαλιάζετε τη θεάρεστη αυτή εθελοντική πρωτοβουλία. Θεωρώ ως υπέρτατο παράδειγμα παρότρυνσης της ευρύτερης κοινωνίας την προσφορά και τον ρόλο των εθελοντών και των οργανωμένων συνόλων, που πέρα και πάνω από κάθε προσωπική επιδίωξη, βρίσκονται στην υπηρεσία των συνανθρώπων μας, αναλαμβάνοντας όλο και μεγαλύτερες ευθύνες στη διαδικασία της κοινωνικής ανάπτυξης και της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίζετε το ίδιο φιλόδοξα και επίμονα για ακόμη μεγαλύτερη προσφορά.

Σας συγχαίρω για ακόμη μία φορά και επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω εκφράζοντας μια ευχή. Η πρόληψη να γίνει η κουλτούρα μας. Δεν απαιτεί κόπο. Απαιτεί μόνο λίγο χρόνο. Εις αντάλλαγμα, προσφέρει τη ζωή.