12/12/14

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών σχετικά με τον Δήμο Λευκωσίας

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών
σχετικά με τον Δήμο Λευκωσίας


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος, κληθείς σήμερα να σχολιάσει ανακοίνωση του Δήμου Λευκωσίας για το γεγονός ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έδωσε ακόμα στο Δημαρχείο τα στοιχεία του Λειτουργού, ο οποίος «αύξανε ή μείωνε δημοτικά τέλη κατά το δοκούν», δήλωσε τα ακόλουθα: «Αυτό το θέμα βρίσκεται ενώπιον του Γενικού Ελεγκτή. Δεν μιλούμε για ένα τιμολόγιο μόνο, αλλά για σακούλες ολόκληρες. Και όλα αυτά είναι στο πλαίσιο ενός ενδεικτικού ελέγχου, απότοκο καταγγελίας που έχουμε δεχθεί.
 
Δεν έχω καταλάβει γιατί ο φίλος μου, ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, παίρνει πάνω του αυτό το θέμα ωσάν να ήταν κατηγορούμενος».
 
Στη συνέχεια και, απαντώντας σε συναφή ερώτηση ότι ίσως να θέλει και ο ίδιος ο Δήμαρχος να μπει στη διαδικασία της έρευνας για να επιβάλει πειθαρχικές ποινές, ο κ. Υπουργός είπε: «Έχω μιλήσει με τον Δήμαρχο Λευκωσίας. Μάλιστα, εξ όσων γνωρίζω –και με προτροπή δική μου-, φρόντισε ώστε να μην χαθεί το παραμικρό στοιχείο.

Αλλά, το γεγονός είναι ένα: Πρώτον, έπρεπε να παίρνουν άδεια για να πάρουν εκπτώσεις για ποσά άνω των 256 ευρώ από τον Υπουργό Εσωτερικών. Ο Υπουργός Εσωτερικών αυτήν την εξουσία την εκχώρησε στους Επάρχους. Άρα, έπρεπε να παίρνουν την άδεια του Έπαρχου. Δεύτερον, δεν μπορεί ένα άτομο να προβαίνει σε τέτοιου είδους εκπτώσεις. Υπάρχουν νομοθεσίες. Πρέπει να υπάρχει Επιτροπή και να αποφασίζει αυτή η Επιτροπή αν θα πρέπει να γίνει έκπτωση. Τρίτον, αυτή η υπόθεση αφορά και πολλά άλλα ποσά κάτω των 256 ευρώ.
 
Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Δηλαδή, έχουμε ανάγκες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και, από την άλλη, το σύστημα επιτρέπει σε υπαλλήλους των Δήμων, κατά το δοκούν, να κάνουν εκπτώσεις ή διαγραφές; Τίποτε το προσωπικό, λοιπόν, με το φίλτατο Δήμαρχο Λευκωσίας. Και κάτι άλλο: Είμαι βέβαιος ότι αυτό το φαινόμενο υπάρχει σε όλους τους Δήμους. Εδώ είναι και οι ευθύνες της Πολιτείας, από πλευράς ελεγκτικών και προληπτικών μηχανισμών. Δεν έπρεπε οι Έπαρχοι να ελέγχουν; Δυστυχώς, δεν το έκαναν.
 
Είναι, λοιπόν, μια ευκαιρία για την Κυβέρνηση, αλλά και για τα Δημαρχεία να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους».