12/12/14

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για τα μέτρα αντιμετώπισης
των προσφυγών στη λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος παρέστη σήμερα σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων για τα μέτρα αντιμετώπισης των προσφυγών Ελληνοκυπρίων στη λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων των κατεχομένων, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις στα ΜΜΕ για το συγκεκριμένο θέμα:

«Τα έχουμε πει πάρα πολλές φορές αυτά τα μέτρα τα οποία ήδη εφαρμόζονται και έχουν ληφθεί στα πλαίσια του εφικτού. Οι απόψεις από πλευράς Κομμάτων στα πλαίσια της διακομματικής Επιτροπής αλλά και στο Εθνικό Συμβούλιο, θα έλεγα ότι σήμερα είναι μη υλοποιήσιμα. Εν πάση περιπτώσει, αυτός ο διάλογος μπορεί να έχει σταματήσει προς το παρόν αλλά θα έχει συνέχεια.

Όπως είπα και στην Επιτροπή, το ένα μέτρο είναι η παραχώρηση πολεοδομικών διευκολύνσεων/χαλαρώσεων, έτσι ώστε οι πρόσφυγες να μπορούν να κτίσουν πάνω σε υφιστάμενα δικά τους κτήρια ή μέσα στο ίδιο τεμάχιο να προσθέσουν και άλλη κατοικία. Άλλο μέτρο είναι μέσα από μια πιο ορθολογιστική αναδιανομή των τουρκοκυπριακών περιουσιών. Επίσης, η μεταβίβαση περιουσίας στα κατεχόμενα μεταξύ Ελληνοκυπρίων, χωρίς την επιβάρυνση με φορολογίες ή τελών μεταβίβασης. Επίσης, εφεξής, οι αιτητές για παροχή προσφυγικής βοήθειας ή για παροχή τ/κ υποστατικών/κλήρων, θα πρέπει να υποβάλλουν ένορκο δήλωση ότι δεν έχουν προσφύγει στην Επιτροπή Αποζημιώσεων στα κατεχόμενα. Αντιλαμβάνομαι ότι ο Φορέας Ίσης Κατανομής Βαρών θα έχει την ίδια απαίτηση, δηλαδή δεν θα προχωρεί να παρέχει βοήθεια σε πρόσφυγες που έχουν αποταθεί στη λεγόμενη Επιτροπή. Όλα αυτά, ήδη εφαρμόζονται».

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο έχει μειωθεί ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που προσφεύγουν στην Επιτροπή Αποζημιώσεων, ο κ. Χάσικος είπε: «Οι ανάγκες του κόσμου είναι πάρα πολλές ένεκα και της οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα των προσφύγων αλλά και των μη προσφύγων. Άρα, συνεχίζουν να προσφεύγουν στην Επιτροπή, αλλά με μειωμένη ένταση. Να προσθέσω πως δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες που έχουν οικονομική ανάγκη οι οποίοι, δυστυχώς, προσφεύγουν στην Επιτροπή αλλά και πολλοί άλλοι οι οποίοι, αποδεδειγμένα, δεν έχουν οικονομική ανάγκη».

Στη συνέχεια και απαντώντας σε ερώτηση για υπαλλήλους του κράτους (Κτηματολόγιο) οι οποίοι συνέβαλαν σε αυτήν τη διαδικασία προσφυγής Ελληνοκυπρίων στην Επιτροπή των κατεχομένων, ο κ. Υπουργός είπε: «Δυστυχώς, αυτοί οι λειτουργοί έστησαν μηχανισμούς με Τουρκοκύπριους στα κατεχόμενα και διευκολύνουν αυτές τις διαδικασίες των προσφυγών και εν πάση περιπτώσει χρηματίζονται. Έχει γίνει διοικητική έρευνα στο Υπουργείο Εσωτερικών γι’ αυτές τις περιπτώσεις οι οποίες βρίσκονται, τώρα, ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα. Υπάρχουν και ονόματα. Δυστυχώς δεν είναι μόνο ένας υπάλληλος αλλά περισσότεροι».
 


_______