19/12/14

Δήλωση του Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας κ. Γ. Ομήρου

Δήλωση του Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας κ. Γ. Ομήρου
μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

 
Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, μιλώντας στα ΜΜΕ μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χθες στις Βρυξέλλες, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου τόσο για τις συζητήσεις που υπήρξαν όσο και για τα τελικά Συμπεράσματα. Το μεγάλο θέμα της Συνόδου ήταν η πρόταση Γιούνκερ για τις επενδύσεις. Μετά από μια μακρά περίοδο που αφορούσε σε πολιτικές για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική εξυγίανση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίζει να προχωρήσει, υιοθετώντας ένα επενδυτικό πλαίσιο το οποίο μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για ανάπτυξη και για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Εμείς, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ασφαλώς στηρίξαμε αποφασιστικά αυτή την πρόταση και βεβαίως υπογραμμίσαμε ότι θα πρέπει αυτό το επενδυτικό πλαίσιο να είναι ισορροπημένο ανάμεσα στις περιφέρειες για να διασφαλίζουν συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, αλλά ευρύτερα και πολιτικής συνοχής, δηλαδή να καλύπτονται μέσω αυτού του επενδυτικού προγράμματος τα χάσματα τα οποία παρατηρούνται, ιδιαίτερα μεταξύ βορρά και νότου.   Επίσης, εισηγηθήκαμε - και αυτή είναι η θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - ότι το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων θα πρέπει να τυγχάνει διαχείρισης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Ουκρανίας, το οποίο επίσης αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και σχετικής πρόνοιας στα τελικά Συμπεράσματα, η θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ότι θα πρέπει να διατηρηθεί εν ζωή και να στηριχθεί με κάθε τρόπο η ειρηνευτική διαδικασία, να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία σε όλα τα επίπεδα με στόχο τη συνεχή βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας, με τελική επιδίωξη η ΕΕ, λειτουργώντας και ως καταλύτης για αυτές τις ειρηνευτικές εξελίξεις, να διασφαλίσει ομαλές, αρμονικές σχέσεις τόσο με την Ουκρανία αλλά και με τη Ρωσική Ομοσπονδία η οποία είναι στρατηγικός εταίρος της ΕΕ».