19/12/14

Δήλωση Τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια

Δήλωση Τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια


Η ιστορική αλήθεια στον τόπο μας αγνοείται και βιάζεται από τους σωβινιστές και των δύο κοινοτήτων. Είναι καιρός αντί να υπόκεινται διωγμούς όσοι τολμούν να πουν πικρές αλήθειες, όπως γίνεται σήμερα με την Ντοούς Ντεριά, να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση.
Είναι καιρός ο λαός μας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να αποδεχτούν ότι πίσω από τα εγκλήματα του τουρκικού στρατού και των σωβινιστών και των δύο πλευρών, κρύβεται το μακρύ χέρι του ιμπεριαλισμού που αξιοποίησε τους εθνικιστές και στις δύο κοινότητες για να σπείρει το μίσος που οδήγησε στο διαχωρισμό. Θέλω να επαναλάβω υπό μορφή αλληλεγγύης στη Ντεριά αυτό που τόνισα και ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ότι οι Τουρκοκύπριοι αγνοούμενοι, τα οστά των οποίων βρέθηκαν σε πηγάδια, δεν χτυπήθηκαν από κάποιο μικρόβιο και έπεσαν σε αυτά. Δολοφονήθηκαν από Ελληνοκύπριους σωβινιστές.
Δεν αρκεί να καταδικάζουμε τους φορείς του σωβινισμού. Επαναλαμβάνω αυτό που είπα πολλές φορές, ότι είναι ώρα η μια κοινότητα να πει στην άλλη το mea culpa της κάθαρσης και να υψώσουν από κοινού τη γροθιά η οποία θα τσακίσει τα συρματοπλέγματα της κατοχής και θα επανενώσει την πατρίδα μας, δημιουργώντας συνθήκες ειρήνης και ευημερίας για ολόκληρο το λαό μας. 
Η Ντεριά δεν είναι μόνη. Είμαστε χιλιάδες. Φτάνει πια, ας μη σιωπούμε!