12/12/14

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης
12/12/2014


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, οι εργασίες του οποίου θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλες, στις 15 Δεκεμβρίου 2014.

Την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου, ο κ. Κασουλίδης θα συμμετάσχει στην άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών, την οποία συγκαλεί η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, κα Federica Mogherini, με στόχο την άτυπη ανταλλαγή απόψεων επί των μεθόδων εργασίας του ΣΕΥ. Στο ίδιο πλαίσιο, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Συρία κ. De Mistura, καθώς και με τους Επίτροπους αρμόδιους για θέματα εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ.

Στο επίκεντρο των εργασιών του ΣΕΥ, οι Υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, την κατάσταση στη Συρία, το Ιράκ, τις εξελίξεις στην Ουκρανία, την κατάσταση στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ θα ενημερωθούν για τις ενέργειες και δράσεις της ΕΕ για αντιμετώπιση του ιού Έμπολα. Στο πλαίσιο γεύματος εργασίας, αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στη Λιβύη, στην παρουσία και του Ειδικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Bernardino Leon. Το πρωί της 15ης Δεκεμβρίου, ο κ. Κασουλίδης θα συμμετάσχει σε συνάντηση της Ομάδας Φίλων της Ουκρανίας, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας.

Την Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της ΕΕ, τις εργασίες του οποίου θα απασχολήσουν, κυρίως τα Συμπεράσματα για τη Διεύρυνση και τη διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης. Στο πλαίσιο του ΣΓΥ αναμένεται να συζητηθεί το σχέδιο Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με κύριο θέμα το επενδυτικό σχέδιο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προβλέπει την κινητοποίηση τουλάχιστον 315 δις ευρώ σε πρόσθετες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην πραγματική οικονομία κατά την επόμενη τριετία.

Το Συμβούλιο θα συζητήσει επίσης την πρωτοβουλία για τον μηχανισμό εξασφάλισης του σεβασμού του κράτους δικαίου στα κράτη μέλη της ΕΕ, την ενίσχυση του διοργανικού ετήσιου και πολυετούς νομοθετικού προγραμματισμού, την τελική έκθεση για τις συναντήσεις της Ομάδας Φίλων της Προεδρίας για τη βελτίωση της λειτουργίας της ΕΕ, καθώς και την ενδιάμεση αξιολόγηση της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Τέλος, θα συζητηθεί έγγραφο της Ιταλικής Προεδρίας που τιτλοφορείται «Η Ένωση ως ισχυρός παγκόσμιος παράγοντας». Το εν λόγω θέμα αποτελεί την τελευταία από τις πέντε κύριες θεματικές ενότητες του Στρατηγικού Θεματολογίου, το οποίο υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 26/27 Ιουνίου 2014 και σκιαγραφεί τις προτεραιότητες του Συμβουλίου για την ερχόμενη πενταετία.