12/12/14

Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού για την απονομή του βραβείου Νόμπελ

Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού για την απονομή του βραβείου Νόμπελ
12/12/2014


Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κα Λήδα Κουρσουμπά, με την ευκαιρία της απονομής του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην Malala Yousafzai και τον Kailash Satyarthi, επιθυμεί να σημειώσει τα ακόλουθα:

Η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στη 17χρονη έφηβη Malala Yousafzai, ακτιβίστρια για το δικαίωμα κάθε παιδιού να απολαμβάνει το αγαθό της εκπαίδευσης, και στον Kailash Satyarthi προασπιστή των δικαιωμάτων του παιδιού και εμβληματική προσωπικότητα στον αγώνα κατά της παιδικής εργασίας, είναι μια εξαιρετικά σημαντική αναγνώριση του κινήματος για την προώθηση και διασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού, σε οικουμενικό επίπεδο.

Όπως επισήμανε η Νορβηγική Επιτροπή για το Νόμπελ Ειρήνης, ο Kailash Satyarthi, επιδεικνύοντας μεγάλο προσωπικό κουράγιο και διατηρώντας την παράδοση του Gandhi ηγήθηκε διάφορων μορφών διαμαρτυρίας και διαδηλώσεων, όλες ειρηνικές, εστιάζοντας στην σοβαρή εκμετάλλευση των παιδιών για οικονομικούς λόγους, ενώ είχε σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη διεθνών συμβάσεων για τα δικαιώματα του παιδιού.

Σε ότι αφορά την Malala Yousafzay, η Επιτροπή επισήμανε ότι, η Μalala έχει ήδη αγωνιστεί για αρκετά χρόνια για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση και έχει, εμπράκτως, αποδείξει - ενεργώντας κάτω από τις πιο επικίνδυνες συνθήκες - ότι τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι μπορούν επίσης να συνεισφέρουν για τη βελτίωση της δικής τους κατάστασης. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η ίδια 17χρονη Malala σε μια εξαιρετική και μεστή περιεχομένου ομιλία, αποδεχόμενη το βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη, «αυτό το βραβείο δεν είναι μόνο για μένα. Είναι για τα ξεχασμένα παιδιά που θέλουν εκπαίδευση. Είναι για τα φοβισμένα παιδιά που θέλουν ειρήνη. Είναι για τα παιδιά που θέλουν αλλαγή, αλλά δεν έχουν φωνή. Είμαι εδώ για να υψώσω το ανάστημά μου για τα δικαιώματά τους, για να ακουστεί η φωνή τους. Δεν είναι καιρός για οίκτο. Είναι καιρός για δράση».

Η Επίτροπος εκφράζει τον βαθύ της θαυμασμό και την ειλικρινή της εκτίμηση για την προσωπικότητα και το έργο των δύο βραβευθέντων και καλεί όσες και όσους εργάζονται για την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού στην Κύπρο, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, να εμπνευστούν από τη δική τους αφοσιωμένη προσπάθεια προκειμένου μαζί να κτίσουμε μια παιδοκεντρική κοινωνία, που να σέβεται και να προωθεί τα δικαιώματα του παιδιού.