19/11/14

Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου



Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου
19/11/2014


Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρία, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, ενέκρινε τη συνομολόγηση Συμφωνίας Δανείου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη χρηματοδότηση του έργου που αφορά τη Β’ Φάση της Πανεπιστημιούπολης.

Το ποσό της χρηματοδότησης αφορά μέχρι τα 162εκ. ευρώ.

Το έργο αφορά την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου που θα εκτελεστούν την περίοδο 2014-2020, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής νέων υποδομών στην Πανεπιστημιούπολη στην περιοχή Αθαλάσσας, της ανακαίνισης και αναβάθμισης της Πανεπιστημιούπολης, του ακαδημαϊκού χώρου και της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και των αντισεισμικών χαρακτηριστικών της και της ανακαίνισης και αναβάθμισης των υφιστάμενων, εκτός της Πανεπιστημιούπολης, εγκαταστάσεων του Σιακόλειου Εκπαιδευτικού Κέντρου Υγείας.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την παραχώρηση κυβερνητικής εγγύησης προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χορήγηση εξωτερικού δανείου ύψους μέχρι 25εκ. ευρώ προς την Άλφα Τράπεζα Κύπρου για χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης στην Κύπρο.

Επίσης, ενέκρινε την παραχώρηση κυβερνητικής εγγύησης προς την ΕΤΕπ για τη χορήγηση εξωτερικού δανείου ύψους μέχρι 15εκ. ευρώ προς την Τράπεζα Πειραιώς Κύπρου για τον ίδιο σκοπό.

Ενέκρινε ακόμη, για τον ίδιο σκοπό, την παραχώρηση κυβερνητικής εγγύησης προς την ΕΤΕπ για τη χορήγηση εξωτερικού δανείου ύψους μέχρι 25εκ. ευρώ προς την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος Κύπρου.

Ενέκρινε την παραχώρηση κυβερνητικής εγγύησης προς την ΕΤΕπ για τη χορήγηση εξωτερικού δανείου ύψους μέχρι 10εκ. ευρώ προς τη Societe Generale Bank Cyprus, για τον ίδιο σκοπό.

Τέλος, ενέκρινε για τον ίδιο σκοπό παραχώρηση κυβερνητικής εγγύησης προς την ΕΤΕπ για τη χορήγηση εξωτερικού δανείου ύψους μέχρι 30εκ. ευρώ προς τη Eurobank Cyprus.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας για συνεργασία στον τομέα των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων. Το υπό αναφορά Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο συνομολογείται στη βάση της Συμφωνίας, της 26ης Μαΐου 1984, μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας για την Οικονομική, Βιομηχανική και Τεχνολογική Συνεργασία στοχεύει στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών σε θέματα που αφορούν τη διαμόρφωση πολιτικής στον τομέα των ΜμΕ, στην ανάπτυξη οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των ΜμΕ που δραστηριοποιούνται στα δύο κράτη και στην ανταλλαγή καλών πρακτικών τεχνογνωσίας, τεχνολογίας και υποδομής πληροφορικής, καθώς και εμπειρογνωμοσύνης που αφορά στον τομέα των ΜμΕ.
Το κείμενο του Μνημονίου έχει συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές και έχει τύχει του απαραίτητου νομοτεχνικού ελέγχου.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την υποβολή αίτησης για ένταξη στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων της περιοχής Τροόδους.

Ενέκρινε, επίσης, τη σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής, με αρμοδιότητα την καθοδήγηση και εποπτεία του Φορέα Διαχείρισης του Κέντρου Επισκεπτών του προτεινόμενου Γεωπάρκου Τροόδους και γενικότερα την εποπτεία των θεμάτων που αφορούν το Γεωπάρκο, με Πρόεδρο τη Διευθύντρια του Τμήματος Γεωπολικής Επισκόπησης και μέλη τον Γενικό Διευθυντή του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού ή εκπρόσωπό του, τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών ή εκπρόσωπό του, τον Διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος ή εκπρόσωπό του, τον εκπρόσωπο της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους, τον εκπρόσωπό της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Τροόδους και τον εκπρόσωπο του Θεματικού Κέντρου Τροόδους.

Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους θα αναλάβει ως Φορέας Διαχείρισης του Κέντρου Ενημέρωσης του προτεινόμενου Γεωπάρκου Τροόδους, για τα πρώτα δύο χρόνια της λειτουργίας του, με δυνατότητα ανανέωσης. Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη συνεισφορά του κράτους, ύψους 10 χιλιάδων ευρώ ετησίως, για τα πρώτα δύο χρόνια της λειτουργίας του Κέντρου προς την Αναπτυξιακή Εταιρία Τροόδους.

Αναφέρεται ότι το Τρόοδος, γεωλογικά, είναι γνωστό ως «Οφιόλιθος Τροόδους» και αποτελεί τμήμα αρχαίου ωκεάνιου φλοιού, που δημιουργήθηκε πριν 92εκ. χρόνια και αναδύθηκε σταδιακά στη σημερινή του θέση, ως αποτέλεσμα πολύπλοκων γεωλογικών διαδικασιών και αποτελεί ένα μοναδικό γεωλογικό μνημείο της παγκόσμιας γεωλογικής κληρονομιάς. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα οικολογικά, αρχαιολογικά, ιστορικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής Τροόδους, καθιστούν την περιοχή αυτή κατάλληλη να προταθεί ως γεωπάρκο, ώστε να ενταχθεί στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων. Η ένταξη αυτή θα αναδείξει διεθνώς την περιοχή και την Κύπρο γενικότερα και θα προσκομίσει οφέλη σε σχέση με το θεματικό τουρισμό και την ανάπτυξη της περιοχής.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τη σταδιακή αναβάθμιση και μετατροπή της Μονάδας Μαστού του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας σε εξειδικευμένο Κέντρο Μαστού.

Σύμφωνα με την παράγραφο 6 του ψηφίσματος για τον Καρκίνο του Μαστού, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν, έως το 2016, πανεθνικής εμβέλειας περίθαλψη σε κέντρα μαστού πολλαπλών ειδικοτήτων, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ.

Τα εν λόγω Κέντρα θα πρέπει:
· Να ασχολούνται με επαρκή αριθμό περιπτώσεων, ώστε να είναι αποτελεσματικά.
· Να παρέχουν συνεχή εμπειρογνωμοσύνη, με διεπιστημονική προσέγγιση από μέρους των επαγγελματιών υγείας, με την παροχή υπηρεσιών από ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό σε όλη την πορεία της ασθένειας, με δυνατότητα συλλογής δεδομένων και ανάπτυξης διαδικασιών ελέγχου.
· Να διασφαλίζουν τη συνεχιζόμενη φροντίδα σε ασθενείς, με προχωρημένη (μεταστατική) νόσο, με διεπιστημονική προσφορά θεραπείας και με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας.
Επίσης, τα μέλη του Κέντρου Μαστού, δεν πρέπει, απαραίτητα, να στεγάζονται στον ίδιο γεωγραφικό χώρο, αλλά μπορεί το Κέντρο να αποτελείται από ειδικούς και να προσφέρει υπηρεσίες από πέραν του ενός νοσηλευτηρίων στην ίδια όμως γεωγραφική περιοχή, ώστε να διασφαλίζεται η στενή συνεργασία και η προσβασιμότητα στις απαραίτητες υπηρεσίες.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας λειτουργεί μονάδα μαστού με διεπιστημονική συμμετοχή από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων. Η μονάδα συμμετέχει από το 2013 στο δίκτυο κέντρων μαστού του European School of Oncology και σε αυτή παραπέμφθηκαν, το 2013, 160 περιστατικά καρκίνου του μαστού που αναμένεται να ανέλθουν στα 180 φέτος.

Το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε σήμερα τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου (ΙΚΥΚ), σε αντικατάσταση των προκατόχων τους, η θητεία των οποίων έχει λήξει.

Στη θέση του Προέδρου διορίστηκε ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης, Αντιπρόεδρος ο Δρ. Νεόφυτος Χαραλάμπους και Μέλος ο κ. Ανδρέας Μ. Παπούλος.

Επίσης, εκπρόσωπος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος θα είναι ο κ. Σωκράτης Φράγκου.