24/10/14

Ομιλία του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κ. Μάριου Δημητριάδη

Ομιλία του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κ. Μάριου Δημητριάδη
σε διάλεξη του Ινστιτούτου Κύπρου με θέμα «Το μέλλον της ενέργειας»


Αγαπητοί φίλοι,

Είναι με μεγάλη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας για να χαιρετίσω τη σημερινή εκδήλωση.

Έχουμε το προνόμιο να βρίσκεται σήμερα μαζί μας ο καθηγητής Carlo Rubbia, ένας από τους σπουδαιότερους φυσικούς του 20ου αιώνα, προκειμένου να δώσει μια ιδιαίτερα επίκαιρη διάλεξη για το μέλλον της ενέργειας. Σε λίγο, θα ενημερωθείτε για την αποφασιστική συμβολή του καθηγητή Rubbia στην επιστήμη και στην τεχνολογία, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Είναι απολύτως σαφές ότι ορισμένα ερωτήματα σχετικά με το μελλοντικό ρόλο της ενέργειας στον κόσμο μας, θα πρέπει να απαντηθούν το συντομότερο δυνατό. Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον τομέα της ενέργειας; Πώς μπορούμε να συνεχίσουμε την παροχή ενέργειας σε ένα συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό; Τι αντίκτυπο θα έχουν οι ενεργειακές επιλογές που υιοθετούμε, σε ότι αφορά στις συνθήκες διαβίωσης μας και στον πλανήτη μας; Είναι απολύτως ξεκάθαρο κατά την προσωπική μου εκτίμηση, ότι θα πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες λύσεις, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλων καινοτόμων προσεγγίσεων, όπως αυτή που θα παρουσιαστεί απόψε.

Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου διάγει σήμερα μια περίοδο αλλαγών στο ενεργειακό τοπίο της. Οι πρόσφατες ανακαλύψεις κοιτασμάτων υδρογονανθράκων-κυρίως φυσικού αερίου- στην υπεράκτια λεκάνη της Λεβαντίνης, έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν ριζικά τον ενεργειακό εφοδιασμό και τις δυνατότητες της Κύπρου. Οι αποφάσεις που θα λάβουμε θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά το πόσο γρήγορα και πόσο πετυχημένα, θα συμβεί τέτοια αλλαγή. Η ενεργειακή μας πολιτική περιλαμβάνει την εφαρμογή των αναπτυξιακών προγραμμάτων που σχετίζονται με τη χρήση των τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας και την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Το Κυπριακό Ινστιτούτο , αναγνωρίζοντας τη σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την Κύπρο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρύτερη περιοχή, έχει δημιουργήσει τμήμα έρευνας σε αυτόν τον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα, το οποίο στοχεύει στην εξεύρεση τεχνολογικών λύσεων για την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, ειδικά σχεδιασμένες για το κυπριακό και περιφερειακό περιβάλλον. Επιπλέον, το Ινστιτούτο, σε συνεργασία με το MIT Energy Initiative, έχει εμπλακεί σε μια κοινή μελέτη σχετικά με τις ανακαλύψεις φυσικού αερίου και τις επιπτώσεις τους για τις ενεργειακές πολιτικές της Κύπρου.

Φίλες και φίλοι,

Η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν βασικούς παράγοντες για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία, τόσο στη χώρα μας όσο και στην γύρω περιοχή. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ότι η επένδυση στην έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη, όπως και η προώθηση της καινοτομίας και της μεταφοράς γνώσης, αποτελούν βασικές παραμέτρους για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας μας σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Οι πυλώνες αυτοί αποτελούν βασικές παραμέτρους στις προσπάθειες της Κυβέρνησης για ανάπτυξη. Η επιστήμη και η τεχνολογία αποτελούν βασικά συστατικά για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας και τη διασφάλιση της βιώσιμης λειτουργίας της. Η βιώσιμη ανάπτυξη, βασιζόμενη στην έρευνα και την καινοτομία, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα συμβάλει σημαντικά στην κοινωνική ευημερία.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να εξάρω το έργο που επιτελείται από το Κυπριακό Ινστιτούτο. Στα λίγα χρόνια λειτουργίας του, έχει καταφέρει, μέσω ερευνητικών δραστηριοτήτων και στρατηγικών συνεργασιών με διεθνώς διακεκριμένα ιδρύματα, να διακριθεί σε διεθνές επίπεδο και να καθιερωθεί ως ένα περιφερειακό κέντρο επιστημονικής αριστείας. Αποτελεί ουσιαστικά, μια συνδετική πύλη μεταξύ της Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και αυτό αντικατοπτρίζεται στα καινοτόμα ερευνητικά έργα του, τα οποία εστιάζονται στην εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο η Κύπρος, όσο και η ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, θα στηρίξουν τις μελλοντικές προσπάθειες του Ινστιτούτου. Είμαι βέβαιος ότι μελλοντικά σας σχέδια θα είναι τόσο επιτυχή, όσο και τα προηγούμενα.

Σας ευχαριστώ.

_______________