24/10/14

Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Κ.Σ. ΕΔΕΚ

Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Κ.Σ. ΕΔΕΚ


Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον Α΄ Αντιπρόεδρο κ. Γιώργο Βαρνάβα και αντιπροσωπεία του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, στα γραφεία του κόμματος.

Τον Υπουργό Άμυνας στη συνάντηση συνόδευσε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας κ. Χρίστος Μαληκκίδης.

Στις δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε τον κ. Βαρνάβα και τους συνεργάτες του για τη χρήσιμη και πολύ εποικοδομητική συζήτηση που είχε, στο πλαίσιο των επαφών του με τα πολιτικά κόμματα. «Με τον κ. Βαρνάβα», είπε «έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία και με τον θεσμικό του ρόλο ως Προέδρου της Επιτροπής Άμυνας, γιατί συμμεριζόμαστε την ίδια πεποίθηση ότι τα θέματα της άμυνας είναι θέματα εθνικά και πρέπει να παραμένουν πέρα και πάνω από οποιεσδήποτε κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες».

«Είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε και να διαβεβαιώσουμε για την αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε ούτως ώστε να ρυθμίσουμε πάρα πολλά ζητήματα νομοθετικά, τα οποία για πάρα πολλά χρόνια εκκρεμούν και δυσχεραίνουν όχι μόνο την εύρυθμη λειτουργία, άλλα και επιβαρύνουν το ηθικό του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς. Στόχος μας είναι, είπε, ζητήματα τα οποία για πολλά χρόνια παραμένουν στα συρτάρια, να προχωρήσουν για οριστική ρύθμιση μέσα στους επόμενους μερικούς μήνες, εξηγώντας ότι τα σχετικά νομοσχέδια αφορούν τις προαγωγές, ιεραρχία και αφυπηρετήσεις αξιωματικών, τους υπαξιωματικούς, τους ΕΠΥ, το ωράριο, τις στολές κ.ά.

Αναφέρθηκε επίσης στα ζητήματα της αξιοκρατίας, στα οποία και με την συμπαράσταση της Επιτροπής Άμυνας επιχειρείται η καθιέρωση νέων διαδικασιών και νέων δομών.

Συνεχίζοντας ο κ. Φωκαΐδης δήλωσε: «Επιδιώκουμε να κλείσουμε παράθυρα που επέτρεπαν στο παρελθόν να δημιουργείται η εντύπωση πως αυτοί οι οποίοι έχουν γνωριμίες μπορούν να τυγχάνουν προνομιακής μεταχείρισης, συμπεριλαμβανομένων και αθλητών και όχι μόνο. Είναι ζητήματα τα οποία έχουμε αναδείξει και έχουμε ζητήσει έρευνες. Όχι μόνο σ’ αυτόν τον τομέα, αλλά και σε κάθε τομέα που αφορά σε θέματα προσωπικού, είτε αξιωματικών, είτε υπαξιωματικών, είτε στρατιωτών. Επιχειρούμε μέσα από νέες διαδικασίες, μέσα από νέες ρυθμίσεις, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ισονομίας, αξιοκρατίας και δικαιοσύνης. Δεν είναι εύκολη υπόθεση, χρειάζεται επιμονή, συγκρουόμαστε με νοοτροπίες δεκαετιών, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε. Είναι μονόδρομος, γιατί το οφείλουμε και στη νέα γενιά, στην κοινωνία και στην πατρίδα μας».

Ερωτηθείς για τις συνθήκες κατά τις οποίες κατέπεσε το δικινητήριο αεροσκάφος νοτιοανατολικά της Λάρνακας, ο Υπουργός δήλωσε ότι αυτά τα ζητήματα θα τα αξιολογήσει καθηκόντως η επιτροπή διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων. «Φαίνεται», όπως δήλωσε, «ότι κατά την ώρα του ατυχήματος δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να μας οδηγεί ότι υπήρξε παρεμβολή από τουρκικά πλοία, αφού βρίσκονταν μακριά εκείνη τη στιγμή».

Ο κ. Φωκαΐδης ξεκαθάρισε ότι η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μέσα από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, που βρίσκεται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Άμυνας από τη στιγμή που διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχουν επιζώντες ολοκληρώνεται.

«Τώρα», συνέχισε, «ξεκινά μια άλλη διαδικασία με άλλους όρους εντολής, από την επιτροπή διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων. Εάν χρειάζεται να εξευρεθούν κάποια μέρη του αεροσκάφους τα οποία ενδεχομένως να βρίσκονται στον βυθό ή να απαιτούνται άλλα μέσα που η δημοκρατία δεν έχει στη διάθεσή της είναι μια διαφορετική υπόθεση. Εμείς σε κάθε περίπτωση ως Υπουργείο Άμυνας είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε, με τα μέσα τα οποία διαθέτουμε προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτό το έργο. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, εξυπακούεται και από τη λέξη, αφορά τη διάσωση ανθρώπινων ζωών. Αυτήν τη στιγμή η επιχείρηση έχει ολοκληρωθεί και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή, εάν μου επιτρέπετε να συγχαρώ θερμά όλα τα μέλη των πληρωμάτων που συνέβαλαν στην οργάνωση και στην πραγματοποίηση της αποστολής. Το προσωπικό του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και όλες τις υπηρεσίες που συμμετείχαν, για το θάρρος, την ευσυνειδησία και τον επαγγελματισμό με τον οποίο έφεραν σε πέρας την αποστολή. Βεβαίως δυστυχώς, δεν καταφέραμε να βρούμε επιζώντες, αλλά η όλη επιχείρηση καταδεικνύει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία με τα μέσα που διαθέτει, παρά τις τουρκικές προκλήσεις και τις δύσκολες συνθήκες, έφερε σε πέρας την αποστολή, για την οποία έχει ευθύνη δηλαδή να πραγματοποιεί επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή ευθύνης της».

Ερωτηθείς για την απόσταση και την εμπλοκή των τουρκικών πλοίων στην επιχείρηση ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι δεν υπήρξε καμία επικοινωνία του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το οποίο είχε τον αποκλειστικό έλεγχο και συντονισμό της επιχείρησης, με τουρκικά πλοία που έσπευσαν κάποια στιγμή στην περιοχή, αλλά όταν είδαν ότι τον συντονισμό και τον έλεγχο της όλης επιχείρησης είχε Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης αποχώρησαν από την περιοχή.

Από πλευράς του ο κ. Βαρνάβα είπε: «Κατά την συνάντηση την οποία είχαμε σήμερα με τον Υπουργό Άμυνας, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και το επιτελείο τους, ενημερωθήκαμε πρώτα απ’ όλα για την κατάσταση, η οποία επικρατεί στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς, αλλά ιδιαιτέρως, ο κ. Υπουργός προχώρησε και ενημέρωσε την δική μας αντιπροσωπεία με τις προθέσεις, τις οποίες το Υπουργείο Άμυνας έχει για να προχωρήσει σε σχέση με την αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς, σε σχέση με τα νομοσχέδια τα οποία επεξεργάζεται το Υπουργείο Άμυνας και ως έχει δεσμευτεί και δημοσίως ο Υπουργός, λίαν συντόμως αναμένονται να κατατεθούν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας. Επίσης ενημερωθήκαμε για τις προθέσεις του Υπουργείου Άμυνας να επεξεργαστεί τις οποιεσδήποτε διαφοροποιήσεις σε σχέση με την εφεδρεία».

«Το μήνυμα το οποίο εμείς θέλουμε να στείλουμε μετά από αυτήν την συνάντηση και το είπαμε και κατά τη διάρκεια της συνάντησης, είναι ότι τα θέματα άμυνας για μας, ποτέ, μα ποτέ, δεν είχαν κομματικό χρωματισμό. Τα θέματα άμυνας είναι εθνικά θέματα και εμείς, ως ΕΔΕΚ, πάντοτε με αυτόν τον τρόπο τα αντιμετωπίζαμε. Για αυτόν τον λόγο και ως ΕΔΕΚ εκφράσαμε την ικανοποίησή μας για την πρόθεση του Υπουργού να μας ενημερώσει, αλλά παράλληλα καταθέσαμε και εισηγήσεις και απόψεις σε σχέση με τα όσα είχαμε ακούσει».

«Επίσης, θεωρούμε ότι από την στιγμή που η πατρίδα μας συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από την τουρκική κατοχή, είμαστε υποχρεωμένοι, ως πολιτεία να εξασφαλίζουμε και να διατηρούμε μια αξιόμαχη Εθνική Φρουρά. Αυτή η Εθνική Φρουρά σίγουρα για να θεωρείται και να χαρακτηρίζεται ως αξιόμαχη, πρέπει να ικανοποιείται και το έμψυχο, αλλά και το άψυχο υλικό να βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Για αυτόν τον λόγο, ως ΕΔΕΚ, αναμένουμε να δούμε τι θα υλοποιηθεί από όσα έχουμε σήμερα ενημερωθεί, και αναλόγως θα καταθέσουμε και ενώπιον της Βουλής, εκεί και όπου χρειάζεται εισηγήσεις - απόψεις ή και ακόμη θα ασκήσουμε την ανάλογη κριτική, ή ακόμη θα συμφωνήσουμε και θα στηρίξουμε τις οποιεσδήποτε απόψεις, είτε εισηγήσεις κατατεθούν από πλευράς του Υπουργού Άμυνας, από πλευράς της Κυβέρνησης οι οποίες θα μας βρίσκουν σύμφωνους».

-----------------------