24/10/14

Επίσκεψη Υπουργού Εξωτερικών στην Αλγερία

Επίσκεψη Υπουργού Εξωτερικών στην Αλγερία


Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της επίσημης επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Ιωάννη Κασουλίδη στην Αλγερία. Κατά την παραμονή του στο Αλγέρι ο κ. Κασουλίδης πραγματοποίησε ξεχωριστές συναντήσεις με τον Αλγερινό ομόλογό του, κ. Ramtane Lamamra, τον Υπουργό Ενέργειας, κ. Youcef Yousfi, την Υπουργό Τουρισμού, κα Nouria Yamina Zerhouni, τον Υπουργό Εμπορίου, κ. Amara Benyounes, ενώ έγινε δεκτός από τον Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Abdelmalek Sellal.

Κατά τις επαφές του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αλγερίας, ο κ. Κασουλίδης ευχαρίστησε για τη θέση αρχής που τήρησε η χώρα του, στο πλαίσιο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας. Η υποστήριξη φίλων κρατών, ανέφερε ο κ. Υπουργός, είχε ως αποτέλεσμα την αποτροπή υιοθέτησης σχετικού Ψηφίσματος που να περιλαμβάνει αναφορές στην ούτω καλούμενη «ΤΔΒΚ» ή/και σε «Τουρκοκυπριακό κράτος».

Οι δύο Υπουργοί ανασκόπησαν επίσης την πορεία των διμερών σχέσεων, εξετάζοντας παράλληλα πιθανούς τρόπους επέκτασης της συνεργασίας Κύπρου – Αλγερίας σε μια πλειάδα τομέων, όπως της ενέργειας και του τουρισμού. Συζητήθηκαν επίσης περιφερειακά θέματα ασφάλειας, η κατάσταση στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου με έμφαση στις εξελίξεις στη Λιβύη, ενώ οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις επί της προοπτικής αναζωογόνησης της Ειρηνευτικής Διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Στις συναντήσεις του με τους Υπουργούς Ενέργειας και Τουρισμού της Αλγερίας, ο κ. Κασουλίδης συζήτησε θέματα που αφορούν στον τομέα της ενέργειας. Ενημέρωσε για τις τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, σημειώνοντας ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να εφαρμόζει τους σχεδιασμούς τους για εξεύρεση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Εκφράστηκε επίσης πρόθεση για ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και εμπειρογνωμοσύνης μεταξύ Κύπρου και Αλγερίας, στους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού.
Όσον αφορά στη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Υπουργό Εμπορίου της Αλγερίας, πέραν από τις διμερείς σχέσεις και τις σχέσεις Αλγερίας – ΕΕ που αφορούν στον τομέα του εμπορίου, συζητήθηκε και η προώθηση της προσπάθειας της Αλγερίας να καταστεί μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Σημειώνεται ότι ο κ. Κασουλίδης συμμετείχε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Αλγερινός ομόλογός του, στην παρουσία και του Υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου, ο οποίος πραγματοποιούσε επίσκεψη στο Αλγέρι. Στο δείπνο συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις περιφερειακές εξελίξεις στην περιοχή.

---------------------