20/10/14

Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη στη ραδιοφωνική εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του ΡΙΚ 20/10/2014

Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη στη ραδιοφωνική εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του ΡΙΚ
20/10/2014


Η Λευκωσία, έχοντας μελετήσει όλα τα πιθανά σενάρια, θα προχωρήσει σε κλιμάκωση της αντίδρασής της, μετά την υλοποίηση των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης σε δηλώσεις του στην πρωινή εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Άμυνας απάντησε σε ερωτήσεις ως εξής:

Ερώτηση: Ποια είναι η εικόνα αυτή τη στιγμή; Πόσο στενά παρακολουθούνται αυτές οι κινήσεις από τη Λευκωσία;

Απάντηση: Παρακολουθούμε συνεχώς τις κινήσεις της Τουρκίας και πρέπει να αναφέρω και να καταγγείλω ότι, δυστυχώς, η απειλή της Τουρκίας έγινε πράξη. Γύρω στις 6.30π.μ. έχει εισέλθει στην περιοχή, που παρανόμως έχει δεσμευτεί, το Barbaros μαζί με άλλα δύο υποστηρικτικά σκάφη. Είναι μια ενέργεια κατάφορα προκλητική και παράνομη, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, το ευρωπαϊκό δίκαιο, και βεβαίως υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Όπως αντιλαμβάνεστε η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη να κλιμακώσει την αντίδρασή της, υπερασπιζόμενη τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Έχουν ήδη μελετηθεί εναλλακτικά σενάρια. Η κίνηση αυτή της Τουρκίας ήταν ένα από τα σενάρια τα οποία μελετούσαμε, δεν μας αιφνιδιάζει το γεγονός ότι έκανε πράξη την απειλή. Έχει γίνει προεργασία για διάφορα μέτρα που θα ληφθούν και, βεβαίως, συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο όπου θα τύχουν αυτά συζήτησης και ανάλυσης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και θα ακολουθήσουν και τα μέτρα που θα αποφασιστούν. Πρέπει να πω ότι αυτή την ώρα χρειάζεται ομοψυχία, συναίνεση, αλλά την ίδια ώρα σύνεση κι ορθοφροσύνη.

Είναι προφανές ότι η Τουρκία έχει επιλέξει να φέρεται ως ένας ατίθασος ταραξίας στην περιοχή. Θέλει να παρουσιάζεται ως περιφερειακός χωροφύλακας, αλλά πρέπει να πω ότι η προκλητική της στάση δεν στρέφεται μόνο εναντίον της Κύπρου· στρέφεται εναντίον και των γειτονικών χωρών, στρέφεται εναντίον του κοινού συμφέροντος και της προοπτικής για τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Βρίσκεται σε αντίθεση με τις διεθνείς συνθήκες και το Δίκαιο της Θάλασσας και οι έκνομες αυτές ενέργειες, θεωρώ ότι δεν θα έχουν οποιοδήποτε πρακτικό αποτέλεσμα, φτάνει εμείς να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον σχεδιασμό μας, με ορθοφροσύνη, όπως μας διδάσκει ο Θουκυδίδης, και βεβαίως, να μην παρασυρθούμε σε λάθη μέσα από ενστικτώδεις αντιδράσεις.

Ερώτηση: Κύριε Υπουργέ, χθες λέγαμε ότι το Barbaros βρισκόταν αρκετά μακριά και, χρονικά, δεν υπήρχε η δυνατότητα να φτάσει στην περιοχή τα επόμενα 24ωρα.

Απάντηση: Λέγονται διάφορα και είναι για αυτό που είναι καλύτερα να αποφεύγονται οι πολλές δηλώσεις γύρω από αυτά τα ζητήματα. Δεν ευσταθεί ότι δεν θα μπορούσε να φτάσει. Ξεκίνησε από το αγκυροβόλιο της Μεσσήνας το Barbaros χθες και με την ταχύτητα που είχε αναπτύξει ήταν προβλέψιμο, το γνωρίζαμε από χθες το βράδυ, ότι θα βρισκόταν –αν ακολουθούσε αυτή την πορεία- στην παρανόμως δεσμευμένη περιοχή.

Ερώτηση: Τι άλλες κινήσεις υπάρχουν σε αυτή την περιοχή; Υπήρχε πολεμικό πλοίο της Τουρκίας που παρακολουθούσε από κάποια απόσταση τις εργασίες που γίνονταν, έτσι;

Απάντηση: Ναι, ενδέχεται ένα από τα πολεμικά πλοία να συνοδεύει το Barbaros.

Ερώτηση: Μας είπατε προηγουμένως όμως ότι το συνοδεύουν δύο;

Απάντηση: Δύο υποστηριχτικά, όχι πολεμικά.

Ερώτηση: Και πρέπει να υπάρχει κι ένα πολεμικό στην περιοχή.

Απάντηση: Ενδεχομένως ναι.

Ερώτηση: Το Barbaros έκανε βόλτες στις περιοχές και τους προηγούμενους μήνες και βεβαίως γίνονταν διαμαρτυρίες, αλλά δεν θεωρούσε η Κυπριακή Δημοκρατία ότι ήταν ίδια η πρόκληση με αυτή που την περίοδο, έτσι; Διότι το Barbaros και οι Τούρκοι έχουν πρόθεση να κάνουν σεισμογραφικές έρευνες, σωστά;

Απάντηση: Ακριβώς. Καθότι έχει δεσμευτεί παρανόμως μια περιοχή εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

Ερώτηση: Σε ποιο σημείο της πρόκλησης βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή; Είναι ένδειξη ότι υλοποιεί τις προθέσεις της η Τουρκία. Η δέσμευση της περιοχής ξεκινούσε από τα μεσάνυχτα, και ξεκίνησε (σ.σ. το Barbaros) για να βρεθεί στην περιοχή για να δούμε παρακάτω τι θα γίνει. Αν θα γίνουν σεισμογραφικές έρευνες δηλαδή.

Απάντηση: Επαναλαμβάνω ότι η Τουρκία με την πράξη της αυτή προφανώς θέλει να στείλει κάποια μηνύματα. Το γεγονός ότι δεν μπλοφάρει, δεν σημαίνει ότι και η πράξη της Τουρκίας θα έχει αποτέλεσμα ή ότι στο τέλος της ημέρας θα έχει αποτέλεσμα προς όφελος της Τουρκίας. Διότι πολλές φορές επαναλαμβάνουμε ότι η τουρκική πολιτική μπορεί να προσμετρά ή να αξιοποιεί προς όφελός της δοσμένες πολιτικές συγκυρίες, όμως θέλω να σας θυμίσω ότι η πολιτική της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή και σε σχέση με τη Συρία, και σε σχέση με τον Λίβανο, και σε σχέση με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, από μια πολιτική που ξεκίνησε με προσέγγιση μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες οδήγησε σε ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή σε μηδέν γείτονες χωρίς προβλήματα.

Το γεγονός ότι η Τουρκία φτάνει σε αυτό το σημείο της παράφορα προκλητικής και παράνομης πράξης ενδεχομένως θα πρέπει να αξιολογηθεί και μέσα στο πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί. Δηλαδή το γεγονός ότι προχωρά ένας ενεργειακός σχεδιασμός, προχωρούν γεωτρήσεις, προχωρούν διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής, και η Τουρκία έχει μείνει εκτός.

Ερώτηση: Κύριε Υπουργέ, η Λευκωσία, εσείς, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, έχετε ανά πάσα στιγμή την εικόνα μπροστά σας για το πού βρίσκεται το Barbaros, που κινούνται άλλα πλοία, ποιες είναι οι συντεταγμένες ανά πάσα στιγμή. Μπορείτε να μας πείτε αυτή τη στιγμή που περίπου κινείται το Barbaros;

Απάντηση: Έχει εισέλθει στη βόρεια περιοχή που έχει δεσμεύσει παράνομα με τη NAVTEX στις 3 Οκτωβρίου.

Ερώτηση: Υπήρχαν κάποιες αναλύσεις χθες το βράδυ, ότι επειδή συμπίπτουν κάποιες περιοχές, αλληλοκαλύπτονται σε κάποιο σημείο, που έχουν δεσμευτεί με το παράνομο NAVTEX της Τουρκίας και την οδηγία που έχει δοθεί από τη Μόσχα για τη ρωσική άσκηση στην περιοχή, ότι δεν θα είχε πρόσβαση στην δεσμευμένη περιοχή το Barbaros.

Απάντηση: Είναι πολύ πλησίον, δεν συμπίπτουν όμως.

Ερώτηση: Οι οποίες ασκήσεις της Ρωσίας πρέπει να έχουν αρχίσει ήδη.

Απάντηση: Ναι, σωστά από τις 7π.μ..

Ερώτηση: Τι σχέση έχουν οι ρωσικές ασκήσεις με τις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή; Έχουν ή δεν έχουν; Λέμε ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο, από την άλλη μήπως ήταν ασκήσεις προγραμματισμένες από καιρό;

Απάντηση: Όχι, η άσκηση της Ρωσίας ανακοινώθηκε μετά από την ανακοίνωση της τουρκικής NAVTEX. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να επαναληφθεί ότι στην πολιτική τίποτα δεν είναι τυχαίο, υπό την έννοια ότι δεν σημαίνει ότι κατ’ ανάγκη όλα γίνονται για την Κύπρο. Προφανώς, οι κινήσεις της Τουρκίας ενοχλούν κι άλλα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Και βεβαίως, ανεξάρτητα αν ήταν προγραμματισμένο ή όχι, οι ασκήσεις ή οι εξελίξεις πρέπει να ερμηνεύονται πάντοτε στον δοσμένο χρόνο.

Ερώτηση: Τη Ρωσία γιατί την ενοχλούν οι κινήσεις της Τουρκίας;

Απάντηση: Δεν θα ήθελα να προβώ σε ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής άλλων κρατών, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι η στάση της Τουρκίας και η προσέγγισή της σε ό,τι αφορά τα ευρύτερα θέματα στη Μέση Ανατολή, αλλά και την Κύπρο και τον ευρύτερο ενεργειακό σχεδιασμό στην περιοχή, βρίσκονται σε διάσταση όχι μόνο με τα συμφέροντα γειτονικών χωρών, αλλά και ισχυρών δυνάμεων.

Ερώτηση: Λίγες μέρες, επομένως, μετά την τουρκική οδηγία προς ναυτιλλομένους και την παράνομη δέσμευση περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, αποφασίστηκε και εξαγγέλθηκε η ρωσική άσκηση και βγήκε και η ρωσική οδηγία.

Απάντηση: Ναι, ήταν μετά την ανακοίνωση της τουρκικής NAVTEX.

Ερώτηση: Εμείς ήμασταν αμέσως ενήμεροι; Μας ζητήθηκε κάτι από τη Ρωσία, επειδή η άσκηση αυτή γίνεται σε διεθνή ύδατα;

Απάντηση: Γίνεται, ναι, αλλά εντός του FIR της Λευκωσίας. Συνεπώς, η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, πρέπει να εγκρίνει τη δέσμευση της περιοχής όπου θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις στον αέρα. Έχει να κάνει με τον αέρα και όχι με τη θάλασσα.

Ερώτηση: Επομένως, αμέσως ζητήθηκε η άδεια.

Απάντηση: Η οποία και δόθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ερώτηση: Η άσκηση η δική μας με το Ισραήλ, που αρχίζει αύριο. Κι αυτή προγραμματίστηκε κι έχει σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις;

Απάντηση: Σας επαναλαμβάνω ότι η άσκηση ήταν προγραμματισμένη. Αλλά δεν έχει σημασία αν ήταν προγραμματισμένη ή όχι κι αν είχε προγραμματιστεί πριν από τις 3 Οκτωβρίου ή μετά. Οι ασκήσεις και τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα και εξελίσσονται μέσα στο δοσμένο πλαίσιο και πρέπει να ερμηνεύονται μέσα στο πολιτικό περιβάλλον, όπως διαμορφώνεται.

Ό,τι έχω πει πριν, ισχύει και για αυτή την περίπτωση, χωρίς να σημαίνει, επαναλαμβάνω, ότι οτιδήποτε κάνουν τρίτοι, γίνεται αποκλειστικά και μόνο για την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό που είναι σημαντικό στην πολιτική, είναι η αξιοποίηση δυνατοτήτων, η αξιοποίηση συγκλινόντων συμφερόντων.

Αυτό που έχω πει είναι ότι τα συμφέροντα της Κύπρου είναι ταυτισμένα με τα ευρύτερα συμφέροντα στην περιοχή των γειτονικών χωρών, γιατί αποσκοπούν ακριβώς στη συνεργασία, στη σταθερότητα και στην ασφάλεια. Η Τουρκία βρίσκεται σε διάσταση με αυτή την προοπτική, έχει μείνει έξω από αυτή την προοπτική. Βεβαίως, εμείς θα θέλαμε η Τουρκία να συμμετάσχει σε αυτή την κοινή πορεία όλων των κρατών της περιοχής, να γίνει πραγματικά η ανατολική λεκάνη της Μεσογείου ένας χώρος περιφερειακής συνεργασίας και ανάπτυξης, αξιοποιώντας την ενεργειακή προοπτική προς όφελος όλων των χωρών. Η Τουρκία δεν θέλει να προσεταιριστεί αυτή την προσέγγιση και, συνεπώς, βρίσκεται σε διάσταση, όχι μόνο με την Κύπρο, αλλά και με το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής και με τα ειδικά συμφέροντα άλλων χωρών. Σημασία έχει, επαναλαμβάνω, η αξιοποίηση των συγκλινόντων συμφερόντων.

Ερώτηση: Και με τα συμφέροντα της Ευρώπης. Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, είδαμε προχθές Βρετανία, Σουηδία και Φιλανδία παρεμπόδισαν κίνηση που θα ετοίμαζαν οι Βρυξέλλες για να γίνει διάβημα της ΕΕ προς τα Ηνωμένα Έθνη για αυτές τις κινήσεις, ακυρώθηκε συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα. Τα πράγματα δεν είναι επομένως τόσο πολύ απλά.

Απάντηση: Προφανώς και δεν είναι, δεν είμαστε μόνοι μας. Υπάρχουν οπωσδήποτε δυσκολίες και θα μπορούσα να σας πω ότι την ίδια ώρα και η Τουρκία απέτυχε πριν από λίγες μέρες να εκλεγεί ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, απέτυχε να περάσει ψήφισμα στην Ισλαμική. Άρα οι μάχες δίνονται. Βεβαίως και υπάρχουν προβλήματα, θα δούμε πώς τις επόμενες των ημερών, ο Υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, ακολουθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ακολουθεί η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, η τριμερής συνάντηση με την Αίγυπτο, επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ στις αρχές Νοεμβρίου. Έχουν προγραμματιστεί και έχουν μελετηθεί διάφορα μέτρα και η κλιμάκωση της αντίδρασής μας στο σενάριο, το οποίο τελικά σήμερα έχει πραγματοποιηθεί, δηλαδή μέσα από την υλοποίηση της απειλής της Τουρκίας. Συνεπώς, επαναλαμβάνω, θα πρέπει με σύνεση και σωφροσύνη να πάρουμε εκείνες τις αποφάσεις, οι οποίες θα καταγγέλλουν μεν την Τουρκία ως ένα ταραξία της περιοχής, που υπονομεύει το κοινό συμφέρον ολόκληρης της περιοχής και της Ευρώπης και όχι μόνο, αλλά και την ίδια ώρα, θα διασφαλίζουν ότι, ανεξάρτητα από τις προκλήσεις, θα προχωρήσει απρόσκοπτα ο ενεργειακός μας σχεδιασμός και αυτό είναι το σημαντικό και εκεί είναι που πρέπει να επικεντρωθούμε.

Ερώτηση: Η αεροναυτική άσκηση Ισραήλ-Κύπρου που αρχίζει αύριο, τι διάρκειας είναι;

Απάντηση: Μιας ημέρας.

Ερώτηση: Και στην περιοχή που θα βρίσκεται, το Barbaros θα υπάρχουν κινήσεις κυπρο-ισραηλινές;

Απάντηση: Να μου επιτρέψετε να μην αναφερθώ σε λεπτομέρειες της άσκησης.

Ερώτηση: Μας έχουν πει πόσο χρειάζεται, εάν είναι να υλοποιήσει τις απειλές η Τουρκία, πόσος χρόνος χρειάζεται για να κάνει το Barbaros μια σεισμογραφική έρευνα;

Απάντηση: Υπάρχουν διάφορες πληροφορίες, δεν θα ήθελα να προβώ σε ανάλυση αυτή τη στιγμή. Θα παρακολουθούμε τις κινήσεις και θα δούμε.