30/9/14

Συγχαρητήρια μηνύματα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την ευκαιρία της 1ης Οκτωβρίου

Συγχαρητήρια μηνύματα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας
και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,
με την ευκαιρία της 1ης Οκτωβρίου


Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη το ακόλουθο συγχαρητήριο μήνυμα, με την ευκαιρία της επετείου της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την 1η Οκτωβρίου.
«Με την ευκαιρία του εορτασμού της 54ης επετείου ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα ήθελα να σας απευθύνω τις πιο εγκάρδιες ευχές μου για την ευημερία του κυπριακού ελληνισμού και ολόκληρου του κυπριακού λαού.

Η διαρκής συνεργασία και ο πλήρης συντονισμός με την αδελφή Κυπριακή Δημοκρατία συνιστούν τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της Ελλάδας στο κορυφαίο εθνικό μας ζήτημα που είναι το Κυπριακό.

Κοινός μας στόχος είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και του τουρκικού εποικισμού, η αποκατάσταση του δικαιώματος όλων των προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες και περιουσίες τους και η εξεύρεση συνολικής λύσης του ζητήματος, επί τη βάσει των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα, να είσθε βέβαιοι, θα συνεχίσει να παρέχει κάθε συνδρομή και υποστήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία, μέχρις ότου δικαιωθεί η κυπριακή υπόθεση. Αποτελεί τούτο φόρο τιμής και ελάχιστη υποχρέωση, στη μνήμη όλων των Κυπρίων και Ελλαδιτών αδελφών μας που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της Μεγαλονήσου, σε όσους παραμένουν μέχρι και σήμερα αγνοούμενοι και στις οικογένειες τους».

Στο μήνυμα του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αντώνης Σαμαράς αναφέρει τα ακόλουθα:

«Θα ήθελα να εκφράσω προς εσάς και τον κυπριακό λαό τις θερμότερες ευχές μου, επ’ ευκαιρία της 54ης επετείου της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σαράντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και την επιβολή του κατοχικού καθεστώτος, η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και το κοινοτικό κεκτημένο, παραμένει ένα διαρκές ζητούμενο για ολόκληρο τον Ελληνισμό. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Κυβέρνηση στηρίζει θερμά τις εντεινόμενες προσπάθειες σας για δίκαιη και βιώσιμη λύση. Σήμερα που τα αποθαρρυντικά μηνύματα της άλλης πλευράς δυσχεραίνουν τις προσπάθειες αυτές, είναι επιτακτική ίσως περισσότερο από ποτέ, η ανάγκη για ενότητα και συστράτευση όλων προς επίτευξη του εθνικού στόχου.

Σας διαβεβαιώ, κ. Πρόεδρε, ότι η Ελλάδα παραμένει άοκνος συμπαραστάτης στον αγώνα του κυπριακού λαού για ελευθερία, ειρήνη και πρόοδο, ειδικά σε αυτήν τη γεμάτη προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες περίοδο».

________________