19/6/14

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση εγκαινίων της Μαρίνας Λεμεσού

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη
στην εκδήλωση εγκαινίων της Μαρίνας Λεμεσού


Mε ιδιαίτερη χαρά και μεγάλη ικανοποίηση απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή εκδήλωση των επίσημων εγκαινίων αυτού του μοναδικού και μεγαλεπήβολου έργου, της Μαρίνας Λεμεσού.

Ένα έργο κόσμημα για τη Λεμεσό, αλλά και για την Κύπρο ολόκληρη, που, απαντώντας σε όσους αμφισβητούν τις οικονομικές δυνατότητες και τον δυναμισμό των Κύπριων επιχειρηματιών, ορθώθηκε εν μέσω της οικονομικής κρίσης και θα λειτουργήσει και θα μεγαλουργήσει εις πείσμα της οικονομικής κρίσης.

Σε περιόδους οικονομικής ύφεσης σπάνια εκτελούνται ή ολοκληρώνονται έργα τέτοιου μεγέθους. Όμως η Μαρίνα της Λεμεσού είναι εδώ και λειτουργεί ήδη για να θυμίζει στους πάντες ότι οι Κύπριοι είμαστε αποφασισμένοι, όχι απλώς να σταθούμε στα ποδιά μας, αλλά να προχωρήσουμε μπροστά. Να προχωρήσουμε πολύ μπροστά, ως το τέλος. Ως εκεί που αξίζει σε εμάς και την πατρίδα μας.

Παρακολουθώντας αυτό το εξαίρετο δημιούργημα αισθάνομαι σιγουριά ότι στην προσπάθειά μας για την απόκρουση των προβλημάτων της οικονομικής κρίσης, θα πετύχουμε πολύ περισσότερα, σε πολύ λιγότερο χρόνο.

Επιτρέψετέ μου να εκφράσω τον θαυμασμό μου για το εξαιρετικό αυτό έργο και τα θερμά μου συγχαρητήρια στους μετόχους της ιδιοκτήτριας εταιρίας: Την εταιρία Cybarco του Ομίλου Λανίτη, την J&P, J&P Άβαξ και Athena του Ομίλου Ιωάννου & Παρασκευαϊδη, τον Όμιλο Φραγκούδη και Στεφάνου, και τις εταιρίες CADS και LMDC.

Οι εταιρίες αυτές από το 2002, όταν είχαν προκηρυχθεί οι προσφορές για την κατασκευή μαρίνας στη Λεμεσό, ξεκίνησαν να δουλεύουν με όραμα και αγάπη για το έργο αλλά και αφοσίωση, σκληρή δουλειά και υπομονή, έχοντας, εξ αρχής, βαθιά πίστη για την επιτυχία μιας τόσο μεγάλης σημασίας και μεγέθους ανάπτυξης.

Η δυνατότητα που μας προσφέρεται να βρισκόμαστε σήμερα εδώ, αποτελεί τη δικαίωση των προσπαθειών που καταβλήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Η εδώ παρουσία μου στόχο έχει να επικροτήσει και να ενθαρρύνει τέτοιες πρωτοβουλίες αναβάθμισης των υποδομών της οικονομίας και του τουριστικού μας προϊόντος εν γένει.

Οι επενδύσεις αυτή την περίοδο αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της ανάπτυξης. Η ενθάρρυνση τους από την Κυβέρνηση είναι ύψιστη προτεραιότητα. Η Κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να ενθαρρύνει την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων.

Εφαρμόζει ήδη μια σειρά μέτρων όπως η επέκταση του φάσματος της ανάπτυξης γης για μεγάλα έργα, η έκδοση αδειών για τουριστικές αναπτύξεις όπως ξενοδοχεία, καζίνο, γήπεδα γκολφ κ.ά., και οι περαιτέρω διευκολύνσεις για απόκτηση άδειας μόνιμης παραμονής στην Κύπρο ή παραχώρηση διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δικαιούχους μη πολίτες της ΕΕ.

Θα ήθελα να τονίσω πως όσα ανάφερα πιο πριν για το όραμα, την αφοσίωση, τη σκληρή δουλειά και την επιμονή που χαρακτηρίζουν τους συντελεστές αυτού του εξαίρετου έργου, αποτελούν τη συνταγή για όλες τις προοδευτικές επιχειρήσεις του τόπου μας. Είναι ο πολύτιμος οδηγός της κυπριακής επιχειρηματικότητας που, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας προκειμένου να επαναφέρουμε την Κύπρο μας στον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας.

Η Μαρίνα Λεμεσού αποτελεί ένα έργο ανάπτυξης με την πραγματική έννοια του όρου. Κατ’ αρχάς τοποθετεί την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη θαλάσσιας αναψυχής υψηλού επιπέδου και ανοίγει νέους ορίζοντες στον κυπριακό τουρισμό γενικότερα. Πρόκειται για μία νέα κατηγορία τουρισμού για την Κύπρο, στην οποία θα πρέπει να επενδύσουμε περαιτέρω και να την αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά.

Παράλληλα, το εμπορικό μέρος της μαρίνας, με τα εστιατόρια και καταστήματά του, θα αποτελέσει πόλο έλξης τόσο για τους ντόπιους περιηγητές όσο και για νέους ξένους επισκέπτες.

Εκτός από το ναυτικό και εμπορικό του μέρος, το έργο περιλαμβάνει και ένα αρκετά μεγάλο αριθμό οικιστικών μονάδων υψηλής αρχιτεκτονικής και ποιότητας που προσελκύουν το ενδιαφέρον αρκετών ξένων αγοραστών. Πρόκειται για σημαντική παράμετρο ανάπτυξης – επένδυσης καθώς μέσα από αυτήν θα εισρεύσουν στην Κύπρο ξένα κεφάλαια που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει σήμερα η κυπριακή οικονομία.

Επίσης, σημαντική ήταν και θα συνεχίσει να είναι η συνεισφορά του έργου στο εξαιρετικά δύσκολο έργο της άμβλυνσης του προβλήματος της ανεργίας. Από της ενάρξεως των κατασκευαστικών εργασιών και μέχρι την αποπεράτωσή του απασχολήθηκαν πέραν των χιλίων ατόμων εντός και εκτός της Μαρίνας. Και θα συνεχίσει να απασχολεί άμεσα ή έμμεσα, 800 περίπου εργαζόμενους για τις ανάγκες λειτουργίας της και των προσφερόμενων σχετικών με αυτήν υπηρεσιών. Πέραν τούτων, το συνολικό χρηματικό όφελος του κράτους από τον ΦΠΑ, τις μισθώσεις οικιστικών μονάδων και διάφορους φόρους και τέλη υπολογίζεται να ξεπεράσει τα €100 εκ.

Η έναρξη της λειτουργίας της Μαρίνας Λεμεσού έρχεται να επιβεβαιώσει ακόμα μία αναγκαιότητα την οποία αυτή η Κυβέρνηση προσπαθεί να διορθώσει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διαχείριση της χώρας. Τη διευκόλυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ώστε να απολαμβάνει τις όσον το δυνατόν συντομότερες και τις πιο απλοποιημένες σχετικές διαδικασίες.

Έργα τέτοιου μεγέθους και τόσο μεγάλης σημασίας πρέπει να βρίσκουν τις διάφορες κυβερνητικές Υπηρεσίες αρωγό και όχι τροχοπέδη. Δεν μπορεί να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας και επιστροφή στην ανάπτυξη μέσα από χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που γνωρίζουμε πόσο ταλαιπωρούν, αλλά και υπονομεύουν την οικονομία και την κυπριακή κοινωνία γενικά. Είναι γι’ αυτό που, μέσα από τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, επιδιώκουμε να φέρουμε εκείνες τις αλλαγές και τον εκσυγχρονισμό που θα ωθήσουν την οικονομία και την κοινωνία προς τα εμπρός.

Για το συγκεκριμένο έργο της Μαρίνας Λεμεσού, θέλω να πιστεύω ότι η επίσπευση των διαδικασιών και τα επιπλέον πολεοδομικά κίνητρα που δόθηκαν μετά τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, βοήθησαν τα μέγιστα στην επιτυχημένη πορεία προς την ολοκλήρωσή του. Επιβεβαιώνεται δε, ότι συνέβαλαν στη γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλουμε για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη.

Σε μία περίοδο που όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πρωτόγνωρες προκλήσεις και να εργαστούμε σε συνθήκες μίας νέας οικονομικής πραγματικότητας, η ολοκλήρωση έργων όπως η Μαρίνα Λεμεσού έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της Κύπρου και ο κυπριακός λαός γενικότερα είναι αποφασισμένοι να εργαστούν με ζήλο και αισιοδοξία και να προχωρήσουν μπροστά, αφήνοντας πίσω τη μιζέρια και τις περιπέτειες του πρόσφατου παρελθόντος.

Για μια ακόμη φορά συγχαίρω τις εταιρίες μέτοχους στη Μαρίνα Λεμεσού, το Διοικητικό της Συμβούλιο, την κατασκευαστική εταιρία, τους χρηματοδότες του έργου, τις διάφορες Κυβερνητικές και Δημόσιες Υπηρεσίες που ασχολήθηκαν με αυτό, τους πελάτες της Μαρίνας Λεμεσού και το προσωπικό όλων των εταιριών για τη συνεισφορά τους στην ολοκλήρωση αυτού του μοναδικού έργου.

Σας εύχομαι καλή συνέχεια και μεγαλύτερες επιτυχίες και κατακτήσεις.

_________________