16/6/14

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Γ. Ομήρου δέχθηκε τον Υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Γ. Ομήρου δέχθηκε
τον Υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα τον Υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας κ. Kristian Vigenin, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Τον κ. Υπουργό συνόδευε ο Πρέσβης της Βουλγαρίας στην Κύπρο κ. Hristo Georgiev και άλλοι υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Καλωσορίζοντας τον Βούλγαρο Υπουργό Εξωτερικών ο κ. Ομήρου εξέφρασε την εκτίμηση του κυπριακού λαού για τη διαχρονική στήριξη της Βουλγαρίας, ιδιαίτερα δε κατά την περίοδο που ακολούθησε την τουρκική εισβολή. Ο Υπουργός της Βουλγαρίας ανταπέδωσε, λέγοντας ότι η Κύπρος αποτελεί στενό φίλο στην ευρύτερη περιοχή, ενώ η ευάριθμη βουλγαρική κοινότητα που διαμένει στην Κύπρο αισθάνεται πολύ ικανοποιημένη από τη μεταχείριση της οποίας τυγχάνει από τους Κυπρίους.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τον κ. Vigenin για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη για εξεύρεση λύσης το συντομότερο δυνατόν, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και δη τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αξίες και αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε δε ότι η Τουρκία, ιδιαίτερα ως υποψήφια για ένταξη χώρα, θα πρέπει να εγκαταλείψει την πάγια αδιάλλακτη στάση της εφαρμόζοντας τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της που προκύπτουν από την ενταξιακή της πορεία προς την ΕΕ. Ο κ. Ομήρου ζήτησε επίσης τη συνέχιση της βοήθειας της Βουλγαρίας ως φίλης χώρας στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος, ιδιαίτερα στα πλαίσια της κοινής συμμετοχής των δυο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Επισημαίνοντας ότι έχουν ήδη περάσει 40 χρόνια από τα γεγονότα του 1974, ο κ. Vigenin ευχήθηκε όπως οι προσπάθειες αυτές καρποφορήσουν σύντομα, καταλήγοντας σε μία επιθυμητή συνολική λύση του προβλήματος.

Υπογραμμίζοντας, εξάλλου, τη σημασία των διμερών κοινοβουλευτικών σχέσεων, οι κ.κ. Ομήρου και Vigenin εξέφρασαν την αμοιβαία επιθυμία για περαιτέρω εμβάθυνσή τους. Στη συνέχεια, αντάλλαξαν απόψεις για τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι τα υψηλά ποσοστά αποχής στέλνουν ένα σκληρό μήνυμα προς την Ένωση για αλλαγή κατεύθυνσης στις πολιτικές της προωθώντας την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη. Συμφωνώντας με τον Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Vigenin συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν πολιτικές που θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και θα ευνοούν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Τέλος, ο κ. Ομήρου ενημέρωσε τον Βούλγαρο Υπουργό Εξωτερικών για την παρούσα κατάσταση στην κυπριακή οικονομία. Ο κ. Vigenin εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς την Κύπρο για τα θετικά αποτελέσματα των επίπονων προσπαθειών που κατέβαλε για οικονομική ανάκαμψη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε τέλος ο κ. Vigenin, θα πρέπει να εντάξει στις μελλοντικές πολιτικές της τη δυνατότητα παροχής οικονομικής βοήθειας σε χώρες μέλη που τη χρειάζονται.


--------------------