19/6/14

Δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου

Δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Κατά τη σημερινή συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου έγινε εκτενής ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και πιο συγκεκριμένα για τη δεύτερη φάση των συνομιλιών που ξεκίνησε στις 6 Μαΐου. Η ενημέρωση και συζήτηση θα συνεχιστεί μετά την προγραμματισμένη για τις 7 Ιουλίου συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη».

Σε ερώτηση αν η τουρκοκυπριακή πλευρά δείχνει σημάδια ότι προτίθεται να καταθέσει προτάσεις επί όλων των βασικών πτυχών ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Είναι γεγονός από τη μέχρι τώρα ανταλλαγή θέσεων ανάμεσα στις δυο πλευρές ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα στις θέσεις τους. Η δική μας πλευρά εργάζεται εποικοδομητικά, έτσι ώστε να είναι εφικτό να υπάρξει κοινό έδαφος, να δημιουργηθούν συγκλίσεις, καθώς επίσης να σμικρυνθεί η διαφορά ανάμεσα στις θέσεις των δυο πλευρών για να γίνει εφικτό να μεταβούμε στην τρίτη φάση, το λεγόμενο πάρε-δώσε. Αντιλαμβάνεστε ότι για να γίνει αυτό εφικτό θα πρέπει η τουρκοκυπριακή πλευρά να θέσει προτάσεις επί όλων των θεμελιωδών θεμάτων, έτσι όπως έχει δεσμευτεί δημόσια τόσο από το κοινό ανακοινωθέν όσο και από τη δήλωση της κας Μπάτενχαϊμ στις 2 Ιουνίου.

Το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί και στη συνάντηση των δύο ηγετών τη Δευτέρα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επαναλάβει την ανάγκη και τη δέσμευση που έχει αναλάβει ο κ. Έρογλου για υποβολή προτάσεων επί όλων των θεμελιωδών θεμάτων».

Ερωτηθείς αν υπήρξαν πολιτικές δυνάμεις που ζήτησαν τη διακοπή των συνομιλιών, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Σήμερα κατά κύριο λόγο έγινε εκτενής ενημέρωση από τον Πρόεδρο και τον διαπραγματευτή. Η ενημέρωση θα συνεχιστεί και θα γίνουν τοποθετήσεις κατά την επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου».

Σε ερώτηση για τη στάση των Ηνωμένων Εθνών είπε: «Γίνονται επαφές με τα Ηνωμένα Έθνη, βρίσκονται στις συνομιλίες, αντιλαμβάνονται απόλυτα τι γίνεται. Παραδοσιακά όμως τα ΗΕ δεν τοποθετούνται δημόσια για το τι γίνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό γίνεται μέσα από τις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα εάν και εφόσον ο ίδιος κρίνει ότι θα προβεί σε μια τέτοια ενημέρωση».

Κληθείς να πει αν θα επιχειρηθεί από τη δική μας πλευρά να ασκηθεί κάποιου είδους πίεση από τον διεθνή παράγοντα προς την τουρκική πλευρά προκειμένου να αλλάξει στάση ο κ. Έρογλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε ότι «αυτό ήδη γίνεται μέσα από τις επαφές μας».

«Είναι πολύ σημαντικό ότι αντιλαμβάνεται ο διεθνής παράγοντας, εκείνα τα κράτη μέλη που ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ότι θα πρέπει να υποβληθούν προτάσεις επί όλων των θεμελιωδών θεμάτων. Να υπενθυμίσω ότι αυτή είναι μια διαχρονική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς η οποία γίνεται απόλυτα αντιληπτή γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στη φάση του πάρε - δώσε αν συζητούμε μόνο θέματα που ενδιαφέρουν τη μια από τις δύο πλευρές», κατέληξε.

_