19/6/14

ANAKOINΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ



Δήλωση του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη
μετά το πέρας της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής
19/06/2014

Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από το πρωτοφανές έγκλημα το οποίο διεπράχθη χθες. Είναι ένα απίστευτα τραγικό, δίχως προηγούμενο, συμβάν απολύτως ξένο με τα ήθη και την κουλτούρα του λαού μας. Η σκέψη και οι ευχές όλων μας αυτή τη στιγμή είναι με τον 14χρονο νεαρό, ο οποίος δίνει τη μάχη για τη ζωή.
Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω πριν λίγο και να ακούσω και τις απόψεις του Προέδρου και των Βουλευτών της Επιτροπής Άμυνας. Θέλω να πω πως αυτή η ώρα δεν προσφέρεται ούτε για βεβιασμένες κινήσεις και αποφάσεις, ούτε για πρόχειρες αναλύσεις. Και θεωρώ ότι πρωτίστως η επικέντρωσή μας θα πρέπει να είναι στους λόγους που όπλισαν τον αυτόχειρα και τον οδήγησαν σ’ αυτή την απονενοημένη ενέργεια.
Αναντίλεκτα, η ανθρώπινη ζωή αποτελεί το πιο ιερό αγαθό. Γι’ αυτό και πιστεύω και θέλω εμφαντικά να  τονίσω πως ως πολιτεία οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι ο στρατιωτικός οπλισμός που παραχωρείται στους εφέδρους δεν χρησιμοποιείται για εγκληματικές δραστηριότητες και ότι βεβαίως τα μέτρα που αποφασίζονται υλοποιούνται από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Ως προς το σκοπό αυτό έχει συγκληθεί σύσκεψη σήμερα το μεσημέρι.  Στη σύσκεψη αυτή θα εξετάσουμε την υλοποίηση των μέτρων και τη δυνατότητα βελτίωσής τους και ειδικά τον μηχανισμό συνεργασίας μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών για πρόληψη ανάλογων περιστατικών. 
Πρέπει να είμαστε βεβαίως ειλικρινείς με την κοινωνία και τους πολίτες. Όσα μέτρα και να πάρουμε, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να εξαλείψουμε πλήρως, κατά εκατόν τις εκατόν, τον κίνδυνο παράνομης χρήσης όπλων της Ε.Φ για εγκληματικές ενέργειες. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως όσοι διαπράττουν εγκλήματα δεν παρουσιάζουν κατ’ ανάγκη προβληματική συμπεριφορά πριν το έγκλημα.
Είναι επίσης δεδομένο πως για τη διάπραξη εγκλήματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα φονικά μέσα.
Συνεπώς ακόμα και αν αποσύρουμε όλα τα όπλα από τους εφέδρους και πάλι δεν θα είμαστε σε θέση να διασφαλίσουμε ότι ανάλογα περιστατικά δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον.
Στόχος μας λοιπόν είναι να ελαχιστοποιήσουμε όσο το δυνατό περισσότερο τον κίνδυνο για όσο καιρό συνεχίζεται η ανωμαλία κατοχής εδάφους της πατρίδας μας.
Επαναλαμβάνω πως ως πολιτεία θα πρέπει να επικεντρωθούμε στους λόγους που οπλίζουν τους δράστες και όχι στα όπλα που χρησιμοποιούν.
Η παραχώρηση στρατιωτικών τυφεκίων τύπου G3 στους εφέδρους αποτέλεσε απόφαση της πολιτείας που λήφθηκε προ 20ετίας, με στόχο όπως όλοι γνωρίζουν την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς και την επαύξηση της επιχειρησιακής της ετοιμότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη τουρκική απειλή.
Η άποψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Άμυνας, με βάση την εκτίμηση της στρατιωτικής ηγεσίας του ΓΕΕΦ, είναι πως οι λόγοι που επέβαλαν τη λήψη εκείνης της απόφασης δεν έχουν εκλείψει.  Για όσο καιρό συνεχίζεται η ανωμαλία της κατοχής εδάφους της πατρίδας μας είμαστε υποχρεωμένη να μεριμνούμε και να διασφαλίζουμε την αποτρεπτική δυνατότητα της ΕΦ, η οποία καθορίζεται με βάση την εκτίμηση απειλής και τις επιχειρησιακές ανάγκες, όπως αυτές αξιολογούνται από το ΓΕΕΦ.
Θέλω με την ευκαιρία αυτή να εκφράσω την ευγνωμοσύνη και την απέραντη εκτίμηση του Υπουργείου και της πολιτείας ευρύτερα, απέναντι στην συντριπτικότατη πλειοψηφία των εφέδρων που με αίσθημα ευθύνης και ευσυνειδησία για δεκαετίες επιτελούν το καθήκον του απέναντι στην πατρίδα.