10/5/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Φίλιππου Πατσαλή στo 23 ου ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο «Ιπποκράτης»

Να μη μεταδοθεί πριν τις 6.15 μ.μ.



Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Φίλιππου Πατσαλή
στo 23 ου ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο «Ιπποκράτης»

 
Κατ’ αρχάς, επιτρέψετε μου να καλωσορίσω στην Κύπρο τους ομιλητές από το εξωτερικό και να ευχαριστήσω τον Ιατρικό Σύλλογο Λευκωσίας – Κερύνειας «Ιπποκράτης» για την πρόσκληση και την ευκαιρία που μου δίνει να χαιρετήσω την ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα αυτή επιστημονική συνάντηση.

Μία συνάντηση, της οποίας η διοργάνωση έχει καταστεί θεσμός στην ιατρική κοινότητα της Κύπρου. Η συμμετοχή, άλλωστε, εκλεκτών ομιλητών τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό, καταδεικνύει τη σπουδαιότητα και το κύρος που το συνέδριο «Ιπποκράτης» απολαμβάνει στους κόλπους της ιατρικής κοινότητας.

Το Συνέδριο που διοργανώνεται για 23 η φορά φέτος με τη συνδρομή 22 Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών αποτελεί ένα εξαιρετικό βήμα για συζήτηση μίας ενδιαφέρουσας θεματολογίας, της οποίας τα συμπεράσματα αναμένω με ενδιαφέρον.   

Το Υπουργείο Υγείας επικροτεί και ενθαρρύνει τη διοργάνωση συνεδρίων που αποσκοπούν στην ενημέρωση, στην ανταλλαγή απόψεων, στην περαιτέρω εκπαίδευση. Βρισκόμαστε σε μία εποχή όπου οι εξελίξεις στον τομέα της υγείας προχωρούν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Ρυθμούς που καθιστούν την παρακολούθηση θεμάτων όπως αυτά που οι φίλοι ομιλητές θα πραγματευτούν στη συνέχεια, ιδιαίτερα απαιτητική, κυρίως για ειδικότερα πεδία εξειδίκευσης. Νέες τεχνολογίες και μέθοδοι ανακοινώνονται καθημερινά, επιφέροντας μια πραγματική επανάσταση στην ιατρική επιστήμη. Εξού και κρίνω ιδιαίτερα σημαντική και αναγκαία τη συνεχή εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας σε νέες τεχνικές και θεραπείες, καθώς η ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου στο οποίο προΐσταμαι.

Την προτεραιότητα αυτή, μαζί με σειρά άλλων σοβαρών και σημαντικών προτεραιοτήτων και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, είμαστε αποφασισμένοι να αγκαλιάσουμε και να υλοποιήσουμε μέσω της εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας.   Ενός Σχεδίου που αποτελεί ένα τεράστιο μεταρρυθμιστικό, κοινωνικό έργο για τους πολίτες του τόπου μας, για την υλοποίηση του οποίου εργαζόμαστε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και με έντονο το αίσθημα της ευθύνης και του καθήκοντος. Μέλημά μας, στα πλαίσια της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής, είναι η εφαρμογή ενός γενικού συστήματος υγείας το οποίο θα διασφαλίζει τέσσερεις πυλώνες.

Με τους οικονομικούς πόρους του κράτους να είναι περιορισμοί, η εφαρμογή ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας αποτελεί σοβαρή, μα αναγκαία πρόκληση για την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων που υπάρχουν σήμερα στον τομέα της υγείας. Πιστεύω πως υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης της υφιστάμενης κατάστασης, ακόμη και με περιορισμένους πόρους. Υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης της λειτουργικότητας και της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων δομών και δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του ιδίου του Υπουργείου Υγείας, των κρατικών και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και των υπόλοιπων συνδεδεμένων οργανισμών.

Κατ’ επέκταση, η εφαρμογή ενός επιτυχούς Γενικού Συστήματος Υγείας είναι ένα εξαιρετικά ουσιώδες θέμα, που οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί ως προς τις αποφάσεις μας. Το Υπουργείο Υγείας μελετά επισταμένα όλα τα ζητήματα που αφορούν στην υλοποίηση του Σχεδίου, με γνώμονα την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας που να είναι το πλέον ωφέλιμο για τον πολίτη: να παρέχει καθολική κάλυψη, να προσφέρει την επιλογή στον ασθενή ποιο ιατρό θέλει να επισκεφτεί και ,κυρίως, να είναι οικονομικά βιώσιμο. Έχουμε υποχρέωση να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα ώστε να είμαστε υπεύθυνα σε θέση να επιλέξουμε αυτό το οποίο θα δώσει πρόσθετα ωφέλιμα πλεονεκτήματα στον Κύπριο πολίτη. Μέσα σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο που περνούμε, την περίοδο της οικονομικής κρίσης που τα προβλήματα της υγείας μεγαλώνουν, η προσπάθεια αυτή πρέπει να είναι ο κοινός στόχος όλων μας.

Κλείνοντας, επιτρέψετε μου να συγχαρώ για μία ακόμη φορά τους διοργανωτές του συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου είναι αφιερωμένες στα κατεχόμενα χωριά της επαρχίας Λευκωσίας και σε όλη την κατεχόμενη πατρίδα μας, και να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία. Είμαι σίγουρος ότι πέραν των επιστημονικών ενημερώσεων, το συνέδριο αυτό θα αποτελέσει μέσο αλληλογνωριμίας, ανάπτυξης φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Κυπρίων και φιλοξενούμενων επαγγελματιών υγείας με τα συνεπακόλουθα θετικά αποτελέσματα.

_______________