4/1/14

Ενίσχυση συνεργασιών μεταξύ Ενεργειακών Γραφείων στην Ευρώπη





Ένα δίκτυο από περίπου 380 τοπικά, περιφερειακά και εθνικά Ενεργειακά Γραφεία δραστηριοποιούνται σήμερα στη Ευρώπη με σκοπό να εισάγουν και να προωθήσουν καλές πρακτικές διαχείρισης ενέργειας, να προωθήσουν την αειφόρο ανάπτυξη και να παρέχουν πληροφορίες και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε τοπικό επίπεδο. Τα Ενεργειακά Γραφεία υποστηρίζονται κατά κύριο λόγω από τις Τοπικές Αρχές και οι δράσεις τους έχουν ενισχυθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το πρόγραμμα Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη και το πρόγραμμα SAVE παλαιότερα.


Τα Ενεργειακά Γραφεία έχουν σημαντικό ρόλο υποστηρίζοντας Τοπικές Αρχές που έχουν δεσμευτεί για την υπέρβαση των Ευρωπαϊκών στόχων αειφόρου ενέργειας, όπως η μείωση των εκπομπών του CO2 κατά τουλάχιστον 20%, η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας κατά τουλάχιστον 20% και η αύξηση της συνεισφοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 20% μέχρι το 2020. Ο ρόλος αυτός είναι ακόμα πιο σημαντικός εάν μια τοπική αρχή δεν έχει την τεχνική δυνατότητα ή τους πόρους για να ετοιμάσει το σχέδιο δράσης της και πρέπει να λάβει υποστήριξη από οργανισμούς όπως τα Ενεργειακά Γραφεία που αποτελούν Δομές Υποστήριξης του Συμφώνου των Δημάρχων. Δομές υποστήριξης του Συμφώνου των Δημάρχων στην Κύπρο είναι η Ένωση Κοινοτήτων και η Ένωση Δήμων Κύπρου με διορισμένο εκτελεστικό γραφείο το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών.
Το έργο SEAP + που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη», στοχεύει να ενισχύσει την πρωτοβουλία του Συμφώνου των Δημάρχων
·         εμπλέκοντας νέες Τοπικές Αρχές,
·         μεταφέροντας τεχνογνωσία μεταξύ έμπειρων και μη έμπειρων εταίρων,
·         με την ανάπτυξη μεθοδολογιών για τη δημιουργία ποιοτικότερων τοπικών Σχεδίων Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια
Το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών έχοντας αποκτήσει σημαντική εμπειρία στην ανάπτυξη τοπικών Σχεδίων Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια στην Κύπρο (σε περισσότερες από 16 τοπικές αρχές), συνεργάζεται με το Ενεργειακό Γραφείο της Περιφέρειας της Cosenza της Ιταλίας, ALESSCO, ανταλλάζοντας εμπειρίες, μεθοδολογίες και καλές πρακτικές μεταξύ των δύο χωρών.
Με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας αυτής, διοργανώθηκε στις 12-13 Δεκεμβρίου στην πόλη Cosenza συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με εκπροσώπους Ιταλικών Δήμων αλλά και ημερίδα όπου παρουσιάστηκαν καινοτόμες δράσεις και πρωτοβουλίες που υλοποιούνται σε Ιταλία και Κύπρο. Επίσης, με την ολοκλήρωση της ημερίδας, υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Ενεργειακού Γραφείου Κυπρίων Πολιτών και του Ενεργειακού Γραφείου της Περιφέρειας της Cosenza το οποίο εγκαθιδρύει τη μελλοντική και συνεχή συνεργασία των δύο οργανισμών με σκοπό να προωθήσουν στις περιφέρειες τους:
·         την ενεργειακή αποδοτικότητα,
·         τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,
·         τη βιώσιμη κινητικότητα και
·         τις Τοπικές Δράσεις για τη Βιώσιμη Ενέργεια.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.seap-plus.eu ή επικοινωνήστε με το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών στα τηλέφωνα: 22667716/22667726.