26/7/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας κ. Νίκου Κουγιάλη στο Φεστιβάλ Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στην Αγία Νάπα 26/07/2013

Να μη μεταδοθεί πριν τις 8.15 μ.μ.

Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ, ανάμεσά σας, για να χαιρετίσω το Φεστιβάλ Πολιτιστικής Κληρονομιάς που διοργανώνεται από το Επαρχιακό Συμβούλιο της ΄Ενωσης Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ) Αμμοχώστου σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίας Νάπας. Τέτοιες αξιόλογες εκδηλώσεις εμπλουτίζουν με τον καλύτερο τρόπο το τουριστικό προϊόν της περιοχής, αλλά και του νησιού μας γενικότερα, και προσφέρουν στους επισκέπτες, ντόπιους και ξένους, την ευκαιρία να απολαύσουν μια ιδιαίτερη γιορτή πολιτισμού.
Με την ευκαιρία της αποψινής εκδήλωσης, θα ήθελα να συγχαρώ την οργάνωσή σας για το σπουδαίο έργο που επιτελεί σε σχέση με τα δίκαια των αγροτών μας, αλλά και για τη συνδρομή της στη βελτίωση και ανάπτυξη του γεωργικού μας τομέα. Η Ένωση Κυπρίων Αγροτών στήριζε και θα στηρίζει τους αγρότες μας με στόχο τη βελτιστοποίηση των συνθηκών διαβίωσης τους, διεκδικώντας τα δίκαια τους και ταυτόχρονα προωθώντας τρόπους σύσφιξης των σχέσεων και συνεργασίας μεταξύ τους. Το επιβεβαιώνει άλλωστε η αξιέπαινη πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης, γιατί εκτός από την ενδυνάμωση των σχέσεων και την ψυχαγωγία που προσφέρει, προβάλλει δημιουργικά την πολιτιστική μας κληρονομιά, όπως μας παραδόθηκε από τις παλαιότερες γενεές και όπως οφείλουμε να τη μεταλαμπαδεύσουμε στις νεότερες.
Ο Δήμος Αγίας Νάπας αποτελεί στολίδι και καύχημα της πατρίδας μας για τη φυσική ομορφιά του, που λουσμένος μέσα στο γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας και το πράσινο που τον περιβάλλει, προσκαλεί τον επισκέπτη να απολαύσει τη μαγεία του. Παράλληλα, η Αγία Νάπα έχει να επιδείξει πολλά για την παράδοση και τον λαϊκό μας πολιτισμό που, με την εκδήλωση αυτή, προσφέρει αφειδώλευτα απόψε. Τα παραδοσιακά προϊόντα που εκτίθενται στο Φεστιβάλ, καθώς και τα παραδοσιακά τραγούδια και οι χοροί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των αγροτών και των κατοίκων της υπαίθρου ευρύτερα, και αναδεικνύουν τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου μας.
Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, αναγνωρίζοντας τη σημασία και τον πολύπλευρο ρόλο του αγρότη, έχει θέσει σαν ένα από τους κεντρικούς στόχους της αγροτικής ανάπτυξης, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της αγροτικής οικογένειας και τη διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας, μέσω της οποίας θα ενισχυθεί το εισόδημα του αγροτικού κόσμου. Μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 θα συνεχιστεί η προσπάθεια ανάδειξης της αξίας της υπαίθρου, σε μια χρονική περίοδο όπου με την οικονομική κρίση έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό η πατρίδα μας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και το Υπουργείο Γεωργίας θα είναι δίπλα στον Κύπριο αγρότη, αρωγοί και συμπαραστάτες στη συλλογική προσπάθεια για ανάπτυξη της κυπριακής υπαίθρου.
Τελειώνοντας, σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και συγχαίρω θερμά τόσο το Επαρχιακό Συμβούλιο της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών όσο και τον Δήμο Αγίας Νάπας, για τη διοργάνωση του αποψινού Φεστιβάλ. Εύχομαι να περάσετε όλοι μια ευχάριστη βραδιά.