8/7/14

Επιστολή διαμαρτυρίας του Προέδρου της Βουλής


Επιστολή διαμαρτυρίας του Προέδρου της Βουλής
προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
για τις απαράδεκτες τουρκικές αναφορές στην Κύπρο

 
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου απηύθυνε σήμερα προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz επιστολή διαμαρτυρίας, με αφορμή τουρκικές αναφορές στην Κύπρο, στο κείμενο της τουρκικής θέσης, που παρουσιάστηκε κατά την πρόσφατη, 52 η συνάντηση του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, στο Λουξεμβούργο.

Ο κ. Ομήρου υπέδειξε, μεταξύ άλλων στην επιστολή του, τις απαράδεκτες και προκλητικές αναφορές της Τουρκίας στην Κύπρο ως «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου», καθώς και στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου ως ούτω καλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», την παράνομη και αποσχιστική οντότητα, η οποία, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, εγκαθιδρύθηκε και αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε επίσης στην άρνηση της Τουρκίας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, οι οποίες απορρέουν από την ενταξιακή της πορεία και να εφαρμόσει το πρόσθετο Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Σύνδεσής της με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έναντι όλων ανεξαιρέτως των κρατών μελών, επισημαίνοντας και το πρόσφατο παράδειγμα της αναφοράς της Κύπρου στο νέο τουρκικό ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης θεωρήσεων ως «Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου».

Καυτηριάζοντας τον τουρκικό χαρακτηρισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας ως «εκλιπούσας», ο κ. Ομήρου υπογράμμισε ότι το γεγονός αποτελεί τρανή απόδειξη της κακής πίστης και αρνητικής στάσης της Τουρκίας, ειδικότερα σε περίοδο κατά την οποία διεξάγονται διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.
Ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι η συνεχής παραβίαση του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένων των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού δικαίου, καθώς και η προκλητική στάση της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΕ στην ολότητά της, όπως επίσης και η αδιαφορία της γείτονος χώρας προς τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, αποτελούν σοβαρά εμπόδια στην περαιτέρω ανάπτυξη του σχέσεών της με την Ένωση.