4/5/18

Υπουργός Δικαιοσύνης: Ενδυνάμωση της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών και δημιουργία καναλιών επικοινωνίας με τους πολίτες για πρόληψη παραβατικών συμπεριφορών

Υπουργός Δικαιοσύνης: Ενδυνάμωση της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών και δημιουργία καναλιών επικοινωνίας με τους πολίτες για πρόληψη παραβατικών συμπεριφορών

Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη και έχει θέσει ως προτεραιότητα, τον εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας και τη διαμόρφωση μιας Αστυνομίας σύγχρονης και πιο αποτελεσματικής δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου μιλώντας σε εορτασμό για την  Αγία Ειρήνη στο Αρχηγείο Αστυνομίας.
 «Αντιλαμβανόμενοι τις ανησυχίες που προκλήθηκαν μετά τις πρόσφατες βίαιες εγκληματικές πράξεις και ειδικότερα την διασύνδεση τους με ναρκωτικά, σας διαβεβαιώνω ότι η ασφάλεια του πολίτη αποτελεί προτεραιότητα μας» ανέφερε ο κ. Νικολάου υποδεικνύοντας πως «Συνεχίζουμε να στοχεύουμε στην αξιοποίηση εξειδικευμένων ανακριτικών εργαλείων και στη σωστή διαχείριση των πληροφοριών για τη διερεύνηση σοβαρών αδικημάτων και την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Επενδύουμε στη δημιουργία καναλιών επικοινωνίας με τον πολίτη, με τη συγκρότηση τοπικών συμβουλίων πρόληψης της παραβατικής συμπεριφοράς, στα πλαίσια του θεσμού της Κοινοτικής Αστυνόμευσης».
Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να ενισχύει το έργο της Αστυνομίας, «δίδοντας έμφαση στην περαιτέρω ενδυνάμωση της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών στον αγώνα κατά της μάστιγας των ναρκωτικών, ενισχύοντας παράλληλα τα μέτρα αποτροπής και αναβαθμίζοντας σταδιακά την τεχνολογία που έχει στη διάθεσή της για σκοπούς, ελέγχου της ζήτησης και δίωξης των εμπόρων» σημείωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.
Σε συνεργασία με τον Αρχηγό και την ηγεσία της Αστυνομίας, η Κυβέρνηση προχωρεί στο σχεδιασμό ενός σύγχρονου μοντέλου αστυνόμευσης και επιχειρησιακής λειτουργίας, στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή ενός σύγχρονου πλαισίου διαχείρισης της μάθησης και ανάπτυξης, καθώς και ενός πλαισίου διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού τόνισε υπογραμμίζοντας πως «Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του 2021 να συμπληρωθεί το έργο της αναδιοργάνωσης».
Η Αστυνομία ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης,  «αλλάζει, σε όλα τα επίπεδα προς το καλύτερο και οι αλλαγές που επέρχονται θα εξυπηρετούν το Σώμα και μόνο, και δεν θα αποβλέπουν σε σκοπιμότητες ή προσωπικές ατζέντες του οποιουδήποτε.  Στην μεγάλη μας αυτή προσπάθεια, να ξέρετε ότι έχουμε σύμμαχο τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας»
Αναφερόμενος στις επικείμενες αλλαγές υπέδειξε:
  • τη σταδιακή και διαχρονική αναβάθμιση της εκπαίδευσης του προσωπικού με αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας σημειώνοντας πως τους προσεχείς μήνες, θα υποβληθεί αίτημα για αξιολόγηση και πιστοποίηση της Ακαδημίας και του αναβαθμισμένου προγράμματος εκπαίδευσης των δοκίμων αστυνομικών από το Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης, η οποία θα οδηγήσει στην απονομή ανώτερου διπλώματος φοίτησης.
  • Τη πλήρη αναθεώρηση του τρόπου αξιολόγησης και ανέλιξης στα μέλη όλων των βαθμών, στη βάση προτύπων διαδικασιών και νομοθεσιών άλλων χωρών. Τα κριτήρια και ο τρόπος αξιολόγησης θα αλλάξουν καταργώντας έτσι στρεβλώσεις του συστήματος με σκοπό να «αναδεικνύονται, οι άξιοι και πιο ικανοί και όσοι επιτελούν τα αστυνομικά τους καθήκοντα αποτελεσματικά. Με τις αλλαγές που θα επέλθουν, θα καταργηθούν οι ισοπεδωτικές ετήσιες αξιολογήσεις. Εάν θέλουμε να εφαρμόσουμε αξιοκρατία, θα πρέπει τόσο οι προϊστάμενοι όσο και αυτοί που συμμετέχουν στις διαδικασίες, να μπορούν να κοιτάζουν τον αξιολογούμενο στα μάτια και να είναι σε θέση να δικαιολογήσουν την κάθε αξιολόγησή τους».
  • στον τομέα της πρόληψης των τροχαίων παραβάσεων, είναι έτοιμα έξι νομοσχέδια για σημαντική αύξηση των ποινών για τις τροχαίες παραβάσεις και η εφαρμογή νέας επικοινωνιακής στρατηγικής για την προαγωγή της οδικής ασφάλειας, ενώ παράλληλα εντός των ημερών συγκροτείται το Επιστημονικό Κέντρο ανάλυσης της οδικής συμπεριφοράς και αναμένεται η λειτουργία της Σχολής Παραβατών Οδηγών.
  • την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπου έχουν ήδη κατατεθεί τα σχετικά νομοσχέδια στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς επίσης και  τη σύσταση της Ακτοφυλακής για επιτήρηση της ακτογραμμής της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΑΟΖ.
Παράλληλα με την λήψη μέτρων όπως η θέσπιση κριτηρίων για τις μεταθέσεις και η εναλλαξιμότητα, καθώς και νέων κριτηρίων πρόσληψης των νέων μελών στην Αστυνομία «διασφαλίζεται η  αξιοκρατία σταδιακά διαμορφώνεται μια Αστυνομία, όπου τα μέλη της διατηρούν υψηλού επιπέδου αντιστάσεις σε πράξεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας ανέφερε.
Ήδη η Αστυνομία της Κύπρου έχει αλλάξει υπογράμμισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης τονίζοντας πως πλέον επιδεικνύεται  «μηδενική ανοχή στα φαινόμενα διαφθοράς, αυθαιρεσίας και κατάχρησης εξουσίας, αλλά και πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα». Προς τη κατεύθυνση αυτή  δήλωσε «ενισχύσαμε το νομικό της οπλοστάσιο και συγκροτήσαμε δια νόμου την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, με σκοπό να δημιουργήσουμε μηχανισμούς αντίστασης σε πράξεις διαφθοράς στο Σώμα, αλλά κυρίως να διαφυλάξουμε τα στελέχη και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας μας προς την Αστυνομία. Στόχος της Κυβέρνησης είναι η ενιαία και ολιστική αντιμετώπιση του φαινομένου της διαφθοράς, όπως αυτή διατυπώνεται στην Εθνική Στρατηγική κατά της Διαφθοράς ,που θα εφαρμοστεί στον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».
Για την Κυβέρνηση αποτελεί προτεραιότητα να καταστήσει την Αστυνομία Κύπρου ως ένα αναβαθμισμένο Σώμα, ικανό να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής δήλωσε ο Υπουργός και προς αυτή τη κατεύθυνση «Επενδύουμε σε σύγχρονους εξοπλισμούς και έξυπνα μέσα προς ενδυνάμωση της απόδοσης των διαφόρων υπηρεσιών της Αστυνομίας, όπως είναι το smartpolicing, το σύστημα αυτόματου ελέγχου των αριθμών εγγραφής οχημάτων και το νάρκοτεστ και η αξιοποίηση του κεντροποιημένου συστήματος ανταπόκρισης σε κλήσεις συναγερμού από υποστατικά, τα οποία θα συμβάλουν κυρίως στη πρόληψη και καταστολή των κλοπών και διαρρήξεων».
Απευθυνόμενος στα μέλη της Αστυνομίας ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσιάς Τάξεως  με την ευκαιρία της σημερινής γιορτινής ημέρας τους συνεχάρη για τον αγώνα που διεξάγουν καθημερινά στους δρόμους και στις γειτονιές, ενάντια στα μικρά και στα σοβαρά εγκλήματα παροτρύνοντας τους  να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο να υπηρετούν το λειτούργημά τους με αφοσίωση, αμεροληψία και δικαιοσύνη για προστασία του πολίτη, για το καλό της νέας γενιάς και του τόπου.