Δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό
27/08/2011
Μετά τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ντερβίς ΄Ερογλου, στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες στη συνάντησή τους που διήρκησε πεντέμισι ώρες περίπου συζήτησαν το εδαφικό και είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να συζητήσουν τις θέσεις του καθενός. Οι κ.κ. Χριστόφια και ΄Ερογλου, σημείωσε, συμφώνησαν ότι οι χάρτες και τα στοιχεία θα συζητηθούν στο τέλος της διαδικασίας.
Στη συνέχεια, ο κ. Ντάουνερ απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Ερωτηθείς κατά πόσον θα συνεχιστεί η συζήτηση επί του εδαφικού την ερχόμενη εβδομάδα, ανέφερε ότι έχουν καθοριστεί τέσσερις συναντήσεις για τη συζήτηση του εδαφικού και του περιουσιακού, η πρώτη από τις οποίες πραγματοποιήθηκε χθες. Η επόμενη συνάντηση θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή και στη συνέχεια οι ηγέτες θα συναντηθούν δύο φορές τη μεθεπόμενη εβδομάδα και τρεις την άλλη, είπε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι παρότι στο επίκεντρο της χθεσινής συζήτηση ήταν το εδαφικό, οι ηγέτες κάποιες φορές αναφέρονται και σε θέματα που σχετίζονται με το περιουσιακό. Όλα τα θέματα στο τέλος της ημέρας είναι αλληλένδετα στις συνομιλίες για το Κυπριακό, πρόσθεσε, έτσι υπάρχει μια επικάλυψη μεταξύ των κεφαλαίων. Αναφορικά με το θέμα των χαρτών και των στοιχείων, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι υπάρχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία σ΄ αυτό το ζήτημα και οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να το αφήσουν στο τέλος της διαδικασίας.
Ερωτηθείς κατά πόσον οι διαφωνίες για το θέμα της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου έχουν κάποιο αντίκτυπο στις συνομιλίες, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα απάντησε ότι στη χθεσινή συνάντηση δεν υπήρξε καμιά συζήτηση γι’ αυτό το θέμα. Το ζήτημα αυτό, διευκρίνισε, συζητήθηκε λίγο στην αρχή της προηγούμενης συνάντησης την περασμένη Τρίτη. «Η γενική μας θέση είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό γι΄ αυτό το νησί από το να επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών», τόνισε ο κ. Ντάουνερ.
Αναφερόμενος στη διαδικασία των συνομιλιών, είπε ότι είναι μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία αφού δεν έχει επιτευχθεί λύση εδώ και 37 χρόνια. «Δουλεύουμε στην παρούσα φάση για τρία χρόνια και είναι δύσκολο. Δεν λέω ότι δεν μπορούμε να επιτύχουμε, πιστεύω ότι μπορούμε να επιτύχουμε αλλά ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο, γι΄ αυτό θέλουμε όσο το δυνατόν λιγότερα εξωτερικά θέματα να παρεμβαίνουν» ξεκαθάρισε, προσθέτοντας ότι τα Ηνωμένα ΄Εθνη δεν επιθυμούν αυτό το θέμα να παρεμβαίνει στις συνομιλίες, διαφορετικά θα καταστήσει την όλη διαδικασία πιο δύσκολη.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ντάουνερ επισήμανε ότι από τη συζήτηση που έγινε την περασμένη Τρίτη, οι θέσεις των δύο πλευρών δεν ταυτίζονται στο θέμα της έρευνας και εξόρυξης, διευκρινίζοντας την ίδια στιγμή ότι δεν πιστεύει πως το θέμα θα επηρεάσει τις συνομιλίες.
Ερωτηθείς αν το εν λόγω ζήτημα θα μπορούσε να ενσωματωθεί στο κεφάλαιο του εδαφικού, ο κ. Ντάουνερ απάντησε αρνητικά και εξήγησε ότι το θέμα των εδαφικών αναπροσαρμογών σχετίζεται με την έννοια των συνόρων μεταξύ συνιστώντων κρατιδίων, διευκρινίζοντας ότι δεν μιλάμε για εθνικά σύνορα. Ως εκ τούτου, η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου θα είναι για ολόκληρο το νησί, πρόσθεσε, και έτσι, «μιλώντας για την Κύπρο ως επανενωμένη και ως ομοσπονδία, η εδαφική αναπροσαρμογή δεν έχει επιπτώσεις πάνω στο θέμα των γεωτρήσεων».