8/5/14

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα για κατάρτιση πιστοποιημένων συγκολλητών

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε πρόσφατα στα εργαστήρια του Κέντρου Παραγωγικότητας (ΚΕΠΑ) στη Λεμεσό το πρόγραμμα «Συγκολλητές Σωληνώσεων Ψηλής Πίεσης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ΕΝ 287-2:2011 και ASME Section IX».

Το Πρόγραμμα, το οποίο είναι το πρώτο του είδους του που διοργανώθηκε ποτέ στην Κύπρο, σχεδιάστηκε από το ΚΕΠΑ και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Έκτακτου Σχεδίου Επιμόρφωσης Ανέργων που πραγματοποιείται ως σύμπραξη του Τμήματος Εργασίας, του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου, του ΚΕΠΑ και της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Η ιδιαιτερότητα του Προγράμματος έγκειται στο ότι την κατάρτιση των συμμετεχόντων ακολούθησε πρακτική αξιολόγηση και πιστοποίηση τους με βάση το πρότυπο ΕΝ-287 σε δύο μεθόδους συγκόλλησης, του Ηλέκτρου και του Αργού. Η πιστοποίηση έγινε στη θέση συγκόλλησης ΗL045-(6G) σε σωλήνα, η οποία είναι η πιο δύσκολη θέση πιστοποίησης συγκολλητών και καλύπτει συγκολλήσεις χάλυβα σε όλες τις θέσεις και τύπους συγκολλητικών συνδέσεων, τόσο σωλήνων όσο και λαμαρινών εντός του προβλεπόμενου από το πρότυπο πάχους.

Στο πρόγραμμα έλαβαν μέρος 12 άνεργοι συγκολλητές οι οποίοι, μετά από εντατική κατάρτιση 850 ωρών, πέτυχαν όλοι στην πρακτική εξέταση για πιστοποίηση τους και στις δύο προαναφερόμενες μεθόδους συγκόλλησης.

Από τους 12 πιστοποιημένους συγκολλητές, πέντε εργοδοτήθηκαν ήδη σε εταιρείες που απαιτούν πιστοποιημένους συγκολλητές, δύο αυτοεργοδοτήθηκαν στον τομέα των μεταλλικών κατασκευών και οι υπόλοιποι μπορούν αμέσως να εργοδοτηθούν σε σχετικά έργα.

Υπεύθυνος του προγράμματος κατάρτισης ήταν ο Ανώτερος Εκπαιδευτής του ΚΕΠΑ κ. Μιχάλης Χατζηγιάννης και εξωτερικοί συνεργάτες/εκπαιδευτές οι κκ. Κώστας Χριστοδούλου και Νικόλας Φ. Κλεάνθους.

Τα πιστοποιητικά κατάρτισης και πιστοποίησης των πιστοποιημένων συγκολλητών απονεμήθηκαν σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στα εργαστήρια του ΚΕΠΑ στη Λεμεσό.

Το ΚΕΠΑ ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση και επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος και συγχαίρει τους πρώτους πιστοποιημένους Συγκολλητές και ιδιαίτερα τις εταιρείες που εργοδότησαν τους συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα για την κοινωνική ευαισθησία τους και τη συμβολή τους στην προσπάθεια του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για μείωση της ανεργίας.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα και πιστοποιημένοι πλέον Συγκολλητές, είναι οι ακόλουθοι:
· Αντωνίου Στέλιος
· Παπαδόπουλλος Σάββας
· Μαρκιτανής Σίμος
· Ιακωβίδης Χάρης
· Χρίστου Μάριος
· Ανδρέου Θεοχάρης
· Παπαδάκης Ιωσήφ
· Φιάκου Αντώνης
· Ταλιαδώρος Ανδρέας
· Πέρδικου Θεοκλής
· Αναίτης Δημήτρης
· Τζηρκής Ανδρέας

Το ΚΕΠΑ, στο πλαίσιο του ρόλου του για παροχή υψηλού επιπέδου πιστοποιημένης κατάρτισης σε τεχνικούς τομείς, προγραμματίζει την έναρξη νέου προγράμματος στην ειδικότητα του «Συγκολλητή λαμαρίνων υψηλής πίεσης», τον Μάιο του 2014.