24/1/14

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζ. Αιμιλιανίδου στην τελετή έναρξης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+



Εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος δεν μπορεί να είναι σήμερα εδώ μαζί μας λόγω άλλης υποχρέωσης θα ήθελα να διαβιβάσω τους χαιρετισμούς του και την ευαρέσκεια του για το πρόγραμμα Erasmus+, το οποίο είναι ακόμα μια δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της ανεργίας.

Ευχαριστώ για την πρόσκληση του Ιδρύματος Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης, να χαιρετίσω τη σημερινή τελετή έναρξης του Προγράμματος Erasmus+, του νέου Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την Εκπαίδευση, την Κατάρτιση, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό, για την περίοδο 2014-2020.

Σε μια περίοδο που οι προσπάθειες όλων μας επικεντρώνονται στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης και σε μια περίοδο που βιώνουμε πραγματικά πολύ δύσκολες καταστάσεις, η έναρξη του νέου Ευρωπαϊκού Προγράμματος στέλνει πολλαπλά και σημαντικά μηνύματα ελπίδας και προοπτικής. Οι σύγχρονες οικονομίες βασίζονται στη γνώση και στην εξειδίκευση και χαρακτηρίζονται από ταχεία ανάδυση νέων δεξιοτήτων και ειδικοτήτων.

Για να ανταποκριθούμε στις νέες αυτές απαιτήσεις, θα πρέπει να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό. Η δομή του προγράμματος Erasmus+, υποδηλοί ότι η αναγκαιότητα αυτή γίνεται αντιληπτή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που υποστηρίζει δραστηριότητες όλων των τομέων της διά βίου μάθησης (της σχολικής εκπαίδευσης, της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, της εκπαίδευσης ενηλίκων και της νεολαίας).

Το Erasmus+, που αποτελεί ακόμα μια σημαντικότατη δράση στη «μάχη» που δίνει η ΕΕ ενάντια στην ανεργία, ξεκινά αυτόν τον μήνα και θα συνδυάζει όλα τα σημερινά προγράμματα της ΕΕ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό. Θα έχει διάρκεια επτά χρόνων με προϋπολογισμό 14,7 δισ. ευρώ, δηλαδή 40% ψηλότερο από τα σημερινά επίπεδα, απόδειξη της δέσμευσης της ΕΕ απέναντι στους νέους της Ευρώπης και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Και στην Κύπρο οι νέοι μας αντιμετωπίζουν πραγματικά μεγάλα προβλήματα και όχι μόνο. Η ανεργία στους νέους έχει αυξηθεί πάρα πολύ και πραγματικά η έγνοια της Κυβέρνησης με τα νέα προγράμματα, τα οποία έχει δημοσιοποιήσει και έχει εξαγγείλει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι πέντε χιλιάδες νέοι μας το 2014 να μπορέσουν να απασχοληθούν για μια περίοδο έξι μηνών.

Μέσω του Erasmus+ η ΕΕ θα «προσφέρει υποστήριξη» σε περισσότερους από 4 εκατομμύρια ανθρώπους «για σπουδές, εργασία ή εθελοντισμό στο εξωτερικό».

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πρόγραμμα προώθησης της κινητικότητας των εργαζομένων, που αποτελεί στρατηγικό στόχο για την ΕΕ και τις Κυβερνήσεις των κρατών μελών της. Για τις επιχειρήσεις αυτό σημαίνει περισσότερες επιλογές κατά την πρόσληψη προσωπικού. Για τους νέους, ευκαιρίες για αναζήτηση μιας θέσης εργασίας, πρακτικής άσκησης ή/και αλλαγή επαγγέλματος ή κλάδου, ανάλογα με τις μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς, σε διάφορες χώρες και κυριολεκτικά σε όλη την επικράτεια της ΕΕ.

Αναμένεται ότι το πρόγραμμα Erasmus+ θα συμβάλει στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, βελτιώνοντας τις δεξιότητες που χρειάζονται οι άνθρωποι στον σημερινό κόσμο. Στο πνεύμα αυτής της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προωθεί πολλαπλές δράσεις με σκοπό την ένταξη/επανένταξη ανέργων στην απασχόληση, μέσω της απόκτησης δεξιοτήτων και της διά βίου μάθησης των απασχολουμένων.

Η επανεκκίνηση της οικονομίας μας, απαιτεί την κινητοποίηση και τις συντονισμένες προσπάθειες όλων καθώς και τη συνεχή ανάπτυξη, εμπλουτισμό και απόκτηση νέων προσόντων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου μας δυναμικού. Η Κυβέρνηση, απαντώντας στην πρόκληση, εφαρμόζει ένα συνολικό σχέδιο διαχείρισης και αντιμετώπισης της κρίσης, του οποίου ένας από τους κεντρικούς άξονες είναι η άμβλυνση της ανεργίας. Η απόκτηση δεξιοτήτων και πρακτικής εμπειρίας αποτελεί κύριο εργαλείο στην προσπάθεια αυτή.

Το Erasmus+ παρέχει πολλές ευκαιρίες υλοποίησης των στρατηγικών μας στόχων και θα αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο στην προσπάθειά μας για αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του τόπου με σκοπό, μεταξύ άλλων, τη βελτίωση της απασχολησιμότητας και, συνακόλουθα, την καταπολέμηση της ανεργίας.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να συγχαρώ τη διοίκηση και το προσωπικό του Ιδρύματος Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης, για τη μέχρι σήμερα πολύτιμη προσφορά τους. Επίσης να ευχαριστήσω την Επίτροπο για όλες τις προσπάθειές της και πραγματικά εκ μέρους της Κυβέρνησης ευχαριστώ για όσα έχετε προσφέρει.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης και στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου που θα είναι οι κύριοι πρωταγωνιστές στην υλοποίηση του Erasmus+ και, κατά συνέπεια, οι βασικοί παράγοντες στην επιτυχία του.

Γνωρίζοντας το υψηλό επίπεδο ικανοτήτων και επαγγελματισμού των δυο αυτών φορέων είμαι βέβαιη για την επιτυχία του προγράμματος.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επαναλάβω και από το βήμα αυτό τη δέσμευσή μας για αντιμετώπιση της κρίσης με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά κυρίως μέσα από την ανάπτυξη και παραγωγική αξιοποίηση του ανθρώπινου μας δυναμικού.

________________