5/11/13

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου υποδέχθηκε σήμερα, στο Συνεδριακό Κέντρο, τον Υπουργό Αρμόδιο για Θέματα Άμυνας του Σουλτανάτου του Ομάν, Α.Ε. Sayyid Badr Bin Saud Bin Hareb Al-Busaidi.



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ



Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Αρμόδιο για Θέματα Άμυνας του Σουλτανάτου του Ομάν


Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου υποδέχθηκε σήμερα, στο Συνεδριακό Κέντρο, τον Υπουργό Αρμόδιο για Θέματα Άμυνας του Σουλτανάτου του Ομάν, Α.Ε. Sayyid Badr Bin Saud Bin Hareb Al-Busaidi.
Οι δυο Υπουργοί είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση ενώ ακολούθησαν συνομιλίες μεταξύ των δυο αντιπροσωπειών.
Ο  κ. Φωτίου, μετά το πέρας των συνομιλιών, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους:
«Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που συναντήθηκα σήμερα με τον ομόλογό μου, Υπουργό Αρμόδιο για Θέματα Άμυνας του Σουλτανάτου του Ομάν, τον οποίο και καλωσορίζω στην Κύπρο.  
Κατά τη συνάντησή μας, έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου – Ομάν, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί σημαντικά. Αποφασιστικός παράγοντας προς την κατεύθυνση αυτή, αποτελεί το άνοιγμα διπλωματικής αντιπροσωπείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μουσκάτ και αντίστοιχα, του Ομάν εδώ στη Λευκωσία. Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών, συνεισφέρουν έμπρακτα στην εμβάθυνση των παραδοσιακά φιλικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ομάν.
Η σημερινή επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας του Ομάν στην Κύπρο, σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής στη συνεργασία Κύπρου- Ομάν στους τομείς της άμυνας και ασφάλειας, τεκμηριώνοντας τη βούλησή μας για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων μας.
Κύπρος και Ομάν, αποτελούν παράκτια κράτη με μεγάλη ακτογραμμή. Κατέχουν κομβικής σημασίας γεωστρατηγικές θέσεις και ο ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν στο σύγχρονο περιβάλλον, χαρακτηρίζεται ως άκρως σημαντικός. Οι αναδυόμενες προκλήσεις οι οποίες απειλούν τη θαλάσσια ασφάλεια, απαιτούν μια περιεκτική προσέγγιση για την αντιμετώπισή τους. Στη βάση αυτή, έχουμε θέσει με τον ομόλογό μου, ένα πλαίσιο συνεργασίας, το οποίο αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τις δύο χώρες. Η συνεργασία αυτή, περιστρέφεται αρχικά στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα αυτό και στοχεύει ακριβώς στην επίτευξη ασφαλούς θαλάσσιου περιβάλλοντος το οποίο να επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων και των ανθρώπων και να συμβάλλει στην ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.
Ενημέρωσα επίσης τον ομόλογό μου για τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα. Μετά τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) μας,  πιστεύουμε ότι διανοίγονται ορίζοντες συνεργασίας με το Ομάν και στα θέματα ενεργειακής ασφάλειας. Το Ομάν είναι μια  χώρα με εμπειρίες στον τομέα αυτό και ως εκ τούτου, η συνεργασία θα είναι πολύτιμη και για τις δύο πλευρές.

Διαπιστώσαμε με ικανοποίηση ότι, η συνεργασία των δύο χωρών, μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους τομείς όπως στις κατασκευές, την ενέργεια και τον τουρισμό. Ο Υπουργός του Ομάν τόνισε τη δυνατότητα όπως εργοληπτικές εταιρίες από την Κύπρο, εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για μεγάλα αναπτυξιακά και κατασκευαστικά έργα που προωθούνται αυτή την περίοδο στη χώρα του.   Έχει εισηγηθεί επίσης όπως γίνει ανταλλαγή και επισκέψεις επιχειρηματιών και από τον Ομάν και από την Κύπρο για επίτευξη αυτού του στόχου. 
Επιπλέον, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον ομόλογό μου, για την οικονομική κρίση στην Κύπρο αλλά και για τις  εξελίξεις στο Κυπριακό. Του ανέφερα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι σε ετοιμότητα για επανέναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, εφόσον ξεκαθαρίσει η βάση και η διαδικασία των συνομιλιών και εφόσον γίνει σωστή προετοιμασία, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. 
Στο επίκεντρο της συζήτησής μας, ήταν επίσης οι πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή μας».  
Ο Υπουργός Αρμόδιος για Θέματα Άμυνας του Σουλτανάτου του Ομάν προηγουμένως έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, ενώ μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας επισκέφθηκε και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), όπου είχε συνομιλίες με τον Αρχηγό Αντιστράτηγο Στυλιανό Νάση.

5/11/2013