5/11/13

Ανακοίνωση του Τμήματος Γεωργίας για πτώσεις φοινικιών





Το Τμήμα Γεωργίας, του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, ενημερώνει τα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια, καθώς και τους ιδιοκτήτες φοινικιών των ειδών Phoenix dactylifera (χουρμαδιά) και Phoenix canariensis (κανάριοι φοίνικες), καθώς και άλλων ειδών φοινικοειδών, ότι ενδεχόμενη προσβολή τους από το σκαθάρι κόκκινο ρυγχωτό κάνθαρο (Rhynchophorus ferrugineus), ενδέχεται να οδηγήσει στην πτώση τους και να αποτελέσει κίνδυνο για πρόκληση ατυχημάτων.


Ενδεικτικά συμπτώματα της προσβολής είναι: η παρουσία προνυμφών, ενήλικων εντόμων ή κουκουλιών στο δέντρο (ή ακόμη στο έδαφος), περιφερειακά φαγώματα των φύλλων σε σχήμα L, απώλεια ή ασύμμετρη ανάπτυξη των φύλλων στο κέντρο της κόμης, κάμψη της κόμης, κάμψη των εξωτερικών φύλλων σε σχήμα ομπρέλας, οπές διαμέτρου σχεδόν μισού εκατοστού στη βάση των φύλλων ή στο κορμό,  έκκριση υγρών από τον κορμό και καθολική ξήρανση των φύλλων.
Καλούνται οι ιδιοκτήτες φοινικιών των προαναφερόμενων ειδών να προβαίνουν στον απαραίτητο έλεγχο για τυχόν εντοπισμό συμπτωμάτων και να εφαρμόζουν κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Για αποφυγή ατυχημάτων, φοινικιές που η προσβολή τους βρίσκεται σε μη αναστρέψιμο στάδιο ή η προσβολή τους προκλήθηκε χαμηλά στο κορμό (έκκριση υγρών), ή έχουν πάρει επικίνδυνη κλίση, θα πρέπει να κόπτονται και να απορρίπτονται σε σκουπιδότοπο, αφού προηγουμένως ληφθούν μέτρα για παρεμπόδιση της διασποράς του εντόμου κατά τη μεταφορά.  
Περισσότερες οδηγίες για το έντομο αυτό, τα συμπτώματα από την προσβολή του και τον τρόπο αντιμετώπισής τους βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Τμήματος Γεωργίας «www.moa.gov.cy/da». Για οποιεσδήποτε επιπρόσθετες πληροφορίες παρακαλώ όπως επικοινωνείτε με τα κατά τόπους Επαρχιακά Γεωργικά Γραφεία ή με τα Κεντρικά Γραφεία του Τμήματος Γεωργίας.

---------------------------------------