5/11/13

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας στο Παγκύπριο Συνέδριο με θέμα «Βία στην Οικογένεια: πρόληψη, προστασία, δίωξη»

Το Παγκύπριο Συνέδριο με θέμα «Βία στην Οικογένεια: πρόληψη, προστασία, δίωξη» χαιρέτισε σήμερα η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου. Σε χαιρετισμό, που διάβασε εκ μέρους της κας Αιμιλιανίδου η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου κα Τούλα Κούλουμου, η Υπουργός Εργασίας ανέφερε τα πιο κάτω:

“Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση που διοργανώνεται από την Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια.

Η ενδοοικογενειακή βία, που δυστυχώς, ενώ θα έπρεπε να φθίνει, στις ημέρες μας ανθίζει και παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Όταν συζητάμε το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας, μιλάμε για ένα αθέατο έγκλημα, για αθέατη βία, που συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες. Το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας είναι ένα εν κρυπτώ έγκλημα. Είναι το φαινόμενο εκείνο κατά το οποίο κάποιο ή κάποια μέλη της οικογένειας ασκούν βία σε άλλα μέλη της.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η βία αυτή προέρχεται από τον σύζυγο προς τη σύζυγο ή από τα ενήλικα μέλη προς τα ανήλικα. Με άλλα λόγια, μιλάμε για το φαινόμενο της κακοποίησης των γυναικών και για το φαινόμενο της κακοποίησης των παιδιών. Βεβαίως, υπάρχουν και περιπτώσεις άσκησης βίας από τη σύζυγο προς τον σύζυγο, είναι όμως σπάνιες αλλά οπωσδήποτε επίσης καταδικαστέες.

Γνωρίζουμε πως η βία στην οικογένεια δεν επηρεάζει μόνο το θύμα, το οποίο υπέστη τη βία, αλλά και άλλα μέλη της οικογένειας τα οποία γίνονται μάρτυρες αυτής της δραματικής κατάστασης, επηρεάζοντας όλους τους τομείς της ζωής, περιλαμβανομένης της υγείας, της εκπαίδευσης, της δικαιοσύνης, της εργασίας και της καθημερινής ζωής.

Για την εξάλειψη κάθε μορφής βίας στην οικογένεια χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση του θέματος τόσο μέσω της πρόληψης και της έγκαιρης παρέμβασης όσο και μέσω της καταπολέμησης της. Η δημιουργία της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας αποτελεί ορόσημο στην ιστορία των προσπαθειών μας για πρόληψη και καταπολέμηση της βίας στην οικογένεια.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μέσω των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, έχει ως πρωταρχικό στόχο τη διατήρηση και ενδυνάμωση της οικογένειας με την παροχή βοήθειας προς αυτήν για επίλυση των προβλημάτων που απειλούν την καλή λειτουργία της, και την πρόληψη και αντιμετώπιση των περιστατικών βίας σε αυτήν.

Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας παρέχουν στο ανήλικο και στο ενήλικο θύμα το δικαίωμα για βοήθεια, στήριξη και προστασία, προκειμένου να ενισχυθεί και να αντιμετωπίσει τη βία που δέχεται. Το πρόγραμμα «Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια», δίδει ιδιαίτερη έμφαση στην κακοποίηση – παραμέληση ανηλίκων, προασπίζοντας τα δικαιώματα των παιδιών και δίδοντάς τους δίοδο πρόσβασης σε υπηρεσίες για εξασφάλιση βοήθειας.

Επίσης πιστοί στις προσπάθειες μας για πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου της βίας στην οικογένεια προωθούμε σε συνεργασία μαζί σας τον εκσυγχρονισμό και την αναθεώρηση του εγχειριδίου διατμηματικών διαδικασιών για τη βία στη οικογένεια.

Σήμερα, οι γυναίκες έχουμε καταφέρει πάρα πολλά πράγματα. Έχουμε καταξιωθεί στον επαγγελματικό χώρο και έχουμε λάβει τη θέση που μας αξίζει στην κοινωνία. Μια θέση που δεν μας χαρίστηκε αλλά που προσπαθήσαμε με κόπο να αποκτήσουμε. Εάν, λοιπόν θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και για τα παιδιά μας, όλες και όλοι θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε πολύ περισσότερο, έτσι ώστε η κάθε μια και ο καθένας από εμάς, ανεξάρτητα από τη θέση που έχουμε, να βοηθήσουμε να εξαλειφθεί αυτό το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα”.