5/11/13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής και του Κ.Σ. ΕΔΕΚ κ. Γ. Λ. Ομήρου σε παρουσίαση βιβλίου του Γιώργου Σταματίου

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Κ.Σ. ΕΔΕΚ κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό χθες στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Σταματίου «Ιστορία της ΕΔΕΚ 1969-1974» στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου:


«Με ιδιαίτερη χαρά δέχτηκα την πρόταση να χαιρετίσω την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Σταματίου «Η Ιστορία της ΕΔΕΚ 1969-1974». Συγχαίρω θερμά το συγγραφέα για τη σημαντική πρωτοβουλία του που αποτυπώνει την ιστορική διαδρομή και τους αγώνες της ΕΔΕΚ στα πέτρινα χρόνια πριν και κατά την εθνική τραγωδία του 1974 με τη προδοσία και την τουρκική εισβολή.

Καθώς η ίδρυση της ΕΔΕΚ από το Βάσο Λυσσαρίδη και τα πρώτα χρόνια της δράσης και των αγώνων της ταυτίζονται με την αντίσταση κατά της χουντικής δικτατορίας και της εσωτερικής ανωμαλίας στην Κύπρο, το βιβλίο του Γιώργου Σταματίου αποτελεί μια θωράκιση απέναντι στην αμνησία και την αποσιώπηση και συσκότιση των πραγματικών γεγονότων. Γιατί η πάροδος του χρόνου δημιουργεί τον κίνδυνο να κυριαρχούν οι μισές αλήθειες και οι μεγάλες αλήθειες να χάνονται.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της ΕΔΕΚ στην αντίσταση κατά της χουντικής διείσδυσης, της συστηματικής προσπάθειας αποσταθεροποίησης του δημοκρατικού και πολιτειακού ιστού και της απροσχημάτιστης προδοσίας του πραξικοπήματος καταγράφεται από το συγγραφέα δίκην εγγραφής ανεξίτηλης και τεκμηρίωσης μη επιδεχόμενης αμφισβήτησης.

Άλλωστε η ιστορία και η αυθεντική καταγραφή της είναι μια αέναη προσπάθεια, ένας ασταμάτητος αγώνας ενάντια στη λησμοσύνη, τη διαστρέβλωση και την απόπειρα πλαστογράφησης της αλήθειας και των αυθεντικών γεγονότων. Και ένας λαός δεν μπορεί να ελπίζει αν δεν έχει συλλογική συνείδηση και μνήμη της ιστορίας, του παρελθόντος και του πολιτισμού του.

Σε μια χώρα όπως η Κύπρος, όπου λιγοστά απομνημονεύματα γράφονται, αρχεία δύσκολα ανοίγουν και η ιστορία καταγράφεται συχνά υπό την επίδραση ιδεολογημάτων, ιδεολογικών και πολιτικών προτιμήσεων και συναισθηματισμών, το ανά χείρας βιβλίο συνιστά μια σημαντική κατάθεση.

Όταν πριν από 44 χρόνια εμφανιζόταν στην πολιτική ζωή της Κύπρου η ΕΔΕΚ, δεν ερχόταν να προστεθεί ως ένα ακόμα πολιτικό κόμμα στα ήδη υπάρχοντα. Η δημιουργία της ΕΔΕΚ από τον ιδρυτή και ιστορικό μας ηγέτη Βάσο Λυσσαρίδη ήταν η έκφραση ενός εθνικού, δημοκρατικού και κοινωνικού αιτήματος της μετανεξαρτησιακής Κύπρου. Αυτό το αίτημα ένωσε ιστορικές γενιές και πολιτικά ρεύματα της εποχής σε μια πατριωτική, δημοκρατική και σοσιαλιστική προοπτική. Η βαθιά εθνικοαπελευθερωτική φυσιογνωμία της ΕΔΕΚ και ο πολιτικός και κοινωνικός της ριζοσπαστισμός υπήρξαν και τότε και στη μετέπειτα ιστορική διαδρομή, τα βάθρα της στρατηγικής μας. Το αντιδικτατορικό κίνημα, η συμπόρευση με τον αντιχουντικό αγώνα του αδελφού ελληνικού λαού, η υπεράσπιση της δημοκρατίας και της νομιμότητας στην Κύπρο, η αντίσταση στο πραξικόπημα και ο αγώνας για τον τερματισμό της κατοχής, σημάδεψαν την πορεία μας.

Ανοίξαμε ένα νέο δρόμο στην πολιτική ιστορία του τόπου. Δημιουργήσαμε ωφέλιμο χώρο σε ένα βαθύτατα πολωμένο πολιτικό σύστημα, αρνηθήκαμε την υποταγή στη λογική της προσαρμογής, της αφομοίωσης και της ενσωμάτωσης και καθιερωθήκαμε σαν μια δύναμη δημοκρατικής και πατριωτικής ευθύνης και κοινωνικής ευαισθησίας.

Το καθήκον μας σήμερα 44 χρόνια μετά, είναι η συνέχιση του αγώνα για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής, την αποκατάσταση των καταπατούμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού μας και μια Κύπρο της αλληλεγγύης, της συνοχής και της ανάπτυξης μακριά και έξω από δεσμά οικονομικής δουλείας και ανάπηρης εθνικής και κρατικής κυριαρχίας που επιβλήθηκαν από μνημόνια, Τρόικες και δανειακές συμβάσεις. Το χρέος μας ξανά το ίδιο. Αντίσταση τότε. Αντίσταση και σήμερα.

Συγχαίρω και πάλι θερμά το Γιώργο Σταματίου για την έρευνα και τη συγγραφή του ανά χείρας βιβλίου και εύχομαι καλή συνέχεια.»