14/11/13

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε αντιπροσωπεία των εταιρειών δημοσίων συγκοινωνιών




Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα, στο γραφείο, του αντιπροσωπεία των εταιρειών δημοσίων συγκοινωνιών.




Μετά τη συνάντηση ο κ. Ομήρου προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τους δημοσιογράφους:«Είχα μια ολοκληρωμένη πληροφόρηση για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες συγκοινωνίες. Αρχικά να πω ότι οι δημόσιες συγκοινωνίες ήταν σχεδόν ανύπαρκτες μετά την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ σε ολόκληρη την ΕΕ, και όχι μόνο, οι δημόσιεςσυγκοινωνίεςείχαν αναπτυχθεί ραγδαία.

Υπήρξε μια μεταρρύθμιση η οποία δημιούργησε νέα δεδομένα και η εντύπωση όλων ήταν ότι θα υπάρξει διαφύλαξη αυτή της κατάκτησης των δημοσίων συγκοινωνιών στην Κύπρο. Δυστυχώς, φαίνεται να υπάρχουν παραβιάσεις της σύμβασης που συνομολογήθηκε μεταξύ του κράτους και των αναδόχων, των εταιρειών των λεωφορείων. Δεν πληρούνται οι συμβατικές υποχρεώσεις του κράτους έναντι των εταιρειών των λεωφορείων με αποτέλεσμα να παρατηρούνται προβλήματα ρευστότητας και δικαιολογημένες αντιδράσεις των εργαζομένων.

Είναι φανερό ότι δεν υπήρξε ένας φορέας ο οποίος να διαφυλάσσει την αξιοπιστία του συστήματος. Δηλαδή, δεν προχώρησε η υπόσχεσηπου εδόθη από πλευράς του κράτους ότι θα υπάρξει νομοθεσία για τη σύσταση και λειτουργία του Συμβούλιου Οδικών Μεταφορών, κάτι που θα πρέπει να γίνεικατεπειγόντως. Επίσης, δεν έχει εγκαθιδρυθεί ένας θεσμόςδιαιτησίας για να επιλύονται με ταχύτητα οι διαφορές που προκύπτουν αναφορικά με το συμβόλαιο που συνομολογήθηκε μεταξύ του κράτους και των εταιρειών λεωφορείων.

Θέλω να δηλώσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, γιατί αυτή είναι και η θέση της Βουλής των Αντιπροσώπων, ότι στην Κύπρο χρειαζόμαστε δημόσιες μεταφορές. Είμαστε πάρα πολύ πίσω, ακόμα και με όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα, και αντί να υπάρχει μια συνεχής επέκταση του θεσμού των υπηρεσιών των δημοσίων μεταφορών, βλέπουμε να υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης και του συστήματος των δημοσίων μεταφορών με λεωφορεία.

Συνεπώς η ισχυρή προτροπή μας και η έκκλησή μας προς την Κυβέρνηση είναι να ανταποκριθεί τάχιστα σε αυτή τη θεμελιακήυποχρέωση να στηρίξει τις δημόσιες μεταφορές και τον θεσμό των λεωφορείων, που προσφέρουν τεράστιες κοινωνικές υπηρεσίες τόσο προς ομάδες του πληθυσμού όσο και προς τους τουρίστες, τους αιμοδότες της κυπριακής οικονομίας».


--------------------------