15/10/13

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τον Πρέσβη της Δανίας στην Κύπρο


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα τον νέο Πρέσβη του Βασιλείου της Δανίας στην Κύπρο κ. Casper Klynge.

Καλωσορίζοντας τον Δανό Πρέσβη στην Κύπρο, ο κ. Ομήρου εξήρε το υψηλό επίπεδο των μακρόχρονων σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Δανίας, καθώς και μεταξύ των Κοινοβουλίων των δυο χωρών. Ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην 50χρονη συμμετοχή του δανικού αποσπάσματος της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τον κ. Klynge για το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαν μέχρι σήμερα οι απευθείας συνομιλίες στο κυπριακό πρόβλημα, ένεκα της αδιάλλακτης στάσης της τουρκικής πλευράς, καθώς και για τη νέα προσπάθεια που καταβάλλεται για επανέναρξή τους. Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της επίλυσης του προβλήματος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αξίες και αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Τουρκία, είπε ο κ. Ομήρου, πρέπει να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να συνεργαστεί εποικοδομητικά για την προώθηση λύσης του κυπριακού προβλήματος, γεγονός που θα συμβάλει στην εδραίωση της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο κ. Klynge δήλωσε ότι είναι αδιανόητο το γεγονός ότι μια χώρα πλήρες μέλος της ΕΕ είναι διχοτομημένη και συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Βουλής ότι, τόσο ιστορικά όσο και σήμερα, η Κύπρος κατέχει μια σημαντική γεωπολιτική θέση, παρά το μικρό της μέγεθος. Πρόσθεσε δε ότι τρέφει μεγάλες προσδοκίες από μια πιθανή λύση του Κυπριακού και ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να συμβάλει στις σχετικές προσπάθειες όσο μπορεί.

Όσον αφορά τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και των αποφάσεων του Eurogroup, ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι λαμβάνονται μέτρα για επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας, ενώ ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων με τον Δανό Πρέσβη για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ειδικότερα στον τομέα αυτό.

Ο κ. Klynge υπογράμμισε τις δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των Κυβερνήσεων Κύπρου και Δανίας, όπως και του ιδιωτικού τομέα των δυο χωρών, ειδικότερα σε θέματα σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την υγεία. Τέλος, ο κ. Klynge συνεχάρη την Κυπριακή Δημοκρατία για τη συνεπή στάση της έναντι των δεσμεύσεών της για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και έναντι των αποφάσεων του Eurogroup, με την άμεση υιοθέτηση των αναγκαίων αποφάσεων για αναδιάρθρωση της οικονομίας.