15/10/13

Παρέμβαση του Βουλευτή Σοφοκλή Φυττή στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ

Σε παρέμβασή του σε συζήτηση για το θέμα της ενσωμάτωσης διαφορετικών κοινωνιών, κατά τις εργασίες της Φθινοπωρινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ), στην Μπούντβα του Μαυροβουνίου, o Βουλευτής κ. Σοφοκλής Φυττής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η ύπαρξη εθνοτικών μειονοτήτων εντός των κρατών είναι αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων, όπως πολέμων, εκδιώξεων, εποικισμών κατεχομένων εδαφών, οικονομικής δυσχέρειας, φυσικών καταστροφών κ.ά. Ο κ. Φυττής επεσήμανε ότι, υπό μια ευρύτερη έννοια του όρου, πέραν των εθνοτικών μειονοτήτων, μειονότητες εντός των κρατών είναι και άλλες συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, χαρακτηριζόμενες από κοινά στοιχεία και καλώς νοούμενα συμφέροντα και ανησυχίες.

Ο κ. Φυττής τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των μηχανισμών ελέγχου, στο εθνικό και διεθνές επίπεδο, για διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής των διεθνών συμβάσεων για προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων των μελών των εθνικών και εθνοτικών μειονοτήτων, αλλά και των μελών των τρίτων αυτών ομάδων. Υπενθύμισε, συναφώς, ότι η εφαρμογή αυτή, παρά τις πολλαπλές διακηρύξεις, εξακολουθεί να παραμένει σχεδόν μηδαμινή.

Καταλήγοντας, ο κ. Φυττής κάλεσε τον ΟΑΣΕ, ειδικότερα την Ύπατη Αρμοστή του Οργανισμού, αρμόδια για τις Εθνικές Μειονότητες, κα Astrid Thors, που μετείχε στη συζήτηση, να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο θέμα της διεξαγωγής αποτελεσματικότερου ελέγχου για διαπίστωση της εφαρμογής των σχετικών, ευρύτερων και ευρωπαϊκών, συμβάσεων εκ μέρους των συμμετεχόντων Κρατών του Οργανισμού.