15/10/13

Εκδήλωση για την 53η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας


Με την ευκαιρία της 53ης επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Ρωσοκυπριακός Σύνδεσμος Φιλίας διοργάνωσε εκδήλωση στη Μόσχα, στις 7 Οκτωβρίου, η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο και ο Πρόεδρος του Ρωσοκυπριακού Συνδέσμου Φιλίας κ. Georgy Muradov, ο Μητροπολίτης Κυρήνης και έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στη Ρωσία κ. Αθανάσιος, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του Συλλόγου Φιλίας «Κύπρος-Ρωσία» κ. Χάρης Θράσου, αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας και εκπρόσωποι Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα. Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κασουλίδης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δούμας της Μόσχας κ. Vladimir Platonov και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Alexey Meshkov.
Ο κ. Meshkov υπογράμμισε την παραδοσιακή, σταθερή και αμοιβαίως επωφελή ρωσοκυπριακή συνεργασία η οποία, όπως είπε, αποτελεί αξιόπιστη εγγύηση της περαιτέρω ανάπτυξης και εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς. Εξέφρασε τη στήριξη της ρωσικής πλευράς για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης, βιώσιμης και δίκαιης επίλυσης του προβλήματος του νησιού βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι οι συντονισμένες προσπάθειες των δύο χωρών θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Στους χαιρετισμούς τους όλοι οι ομιλητές υπογράμμισαν την ιστορική σημασία της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, τη ρωσική υποστήριξη προς τον δίκαιο αγώνα του κυπριακού λαού για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος καθώς και την εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα. Αναφέρθηκαν, επίσης, στην οικονομική κρίση και σε πιθανούς τρόπους εξόδου από αυτήν.
Τις ομιλίες ακολούθησε εορταστικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα.