15/10/13

Ο Υπουργός Εσωτερικών προήδρευσε περιφερειακής σύσκεψης κοινοτήτων της Λευκωσίας, στον Καλοπαναγιώτη

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προήδρευσε σήμερα το πρωί περιφερειακής σύσκεψης κοινοτήτων της επαρχίας Λευκωσίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Οικίας Εθνομάρτυρα Λαυρεντίου, στον Καλοπαναγιώτη, και αφορούσε τις κοινότητες Γερακιές, Κάμπος, Μηλικούρι, Μουτουλλάς, Οίκος, Πεδουλάς, Τσακκίστρα και Καλοπαναγιώτης.

Στόχος της σύσκεψης, όπως και όλων των περιφερειακών συσκέψεων που πραγματοποίησε ο Υπουργός Εσωτερικών στις επαρχίες, είναι η επί τόπου εξέταση των προβλημάτων που απασχολούν την κάθε κοινότητα ξεχωριστά, αλλά και την ευρύτερη περιοχή ως σύνολο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν και υπηρεσιακοί παράγοντες από αρμόδια Τμήματα του Υπουργείου Εσωτερικών και της Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας, καθώς και εμπλεκόμενων Υπηρεσιών άλλων κυβερνητικών Οργανισμών, με στόχο την εξέταση και την κατά το δυνατόν προώθηση των αιτημάτων των προαναφερθεισών κοινοτήτων.

Σε εισαγωγική του ομιλία και απευθυνόμενος στους Προέδρους των Κοινοτικών Συμβουλίων περιοχών της επαρχίας Λευκωσίας, ο κ. Χάσικος επανέλαβε τη θέση του Υπουργείου Εσωτερικών ότι παρόλα τα οικονομικά προβλήματα, η Κυβέρνηση προσπαθεί, με κάθε τρόπο, να επιλύσει τα διάφορα θέματα που απασχολούν τις κοινότητες.

Ο τόπος, πρόσθεσε, διανύει μια δύσκολη περίοδο λόγω των οικονομικών συνθηκών αλλά, τόνισε, δεν θα αναστείλουμε τους σχεδιασμούς, έτσι ώστε όταν η οικονομική κατάσταση μας το επιτρέψει, οι σχεδιασμοί να είναι έτοιμοι για υλοποίηση.Υπάρχουν προβλήματα, επισήμανε ο κ. Υπουργός, τα οποία όμως δεν είναι δυσεπίλυτα, τονίζοντας ότι η προσπάθεια της Κυβέρνησης αποσκοπεί, ακριβώς, στην όσο το δυνατόν καλύτερη, υπό τις περιστάσεις, διαχείριση των θεμάτων που απασχολούν τις τοπικές Αρχές και ιδιαίτερα τις κοινότητες.
Η προσπάθεια να βελτιωθούν τα πράγματα, κατέληξε ο κ. Χάσικος, δεν πρόκειται να σταματήσει και η συνεργασία των ίδιων των Κοινοτικών Συμβουλίων θεωρείται επιβεβλημένη.

Στη σύσκεψη, τέθηκε επί τάπητος σημαντικός αριθμός θεμάτων και αιτημάτων όπως, για παράδειγμα: ανάπλαση του πυρήνα κοινότητας (Γερακιές), παραχώρηση οικονομικής βοήθειας για επένδυση υφιστάμενων τοίχων αντιστήριξης με πέτρα, κατασκευή τοίχων αντιστήριξης, προβλήματα που δημιουργούνται από βλάβες υδρευτικού δικτύου, αποκομιδή και μεταφορά σκυβάλων, ασφαλτόστρωση, διαπλάτυνση και βελτίωση δρόμων, δημιουργία Μουσείου Νερού (Μουτουλλάς), ανέγερση αίθουσας πολλαπλών χρήσεων (Μουτουλλάς), δημιουργία περιφερειακού σημείου για απόρριψη οικοδομικών μπαζών και Πράσινου Σημείου για ανακυκλώσιμα υλικά (Οίκος), καθώς και άλλα θέματα.

Τέλος, εξετάστηκε το θέμα της κατασκευής ανελκυστήρα στην κοινότητα Καλοπαναγιώτη, που συμπεριλήφθηκε στο έργο «Ανάπλαση παραδοσιακού πυρήνα Καλοπαναγιώτη – Κατασκευή Ανελκυστήρα από τον πάνω δρόμο της κοινότητας στον κάτω δρόμο και άλλες συμπληρωματικές εργασίες», το οποίο συγχρηματοδοτείται στα πλαίσια του Προγράμματος Αειφόρου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας 2007 – 2013.