14/10/13

Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε αντιπροσωπία ξένων βουλευτών και προσωπικοτήτων για το κυπριακό πρόβλημα

«Το ζητούμενο είναι να υπάρξουν συνομιλίες οι οποίες να οδηγήσουν σε λύση του προβλήματος χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και οποιασδήποτε μορφής επιδιαιτησία», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου είχε σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπεία ξένων βουλευτών και προσωπικοτήτων που συμμετείχαν στις αντικατοχικές εκδηλώσεις του Δήμου Μόρφου.

Ο κ. Ομήρου απευθυνόμενος στους ξένους βουλευτές αναφέρθηκε στο κυπριακό πρόβλημα και συγκεκριμένα στις προσπάθειες που γίνονται για να βρεθεί μια κοινή βάση και όχι για να ξεκινήσει απλώς ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων. «Η επανάληψη ενός ακόμα γύρου διακοινοτικών συνομιλιών δεν είναι το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι να υπάρξουν συνομιλίες οι οποίες να οδηγήσουν σε λύση του προβλήματος χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και οποιασδήποτε μορφής επιδιαιτησία», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής. Η κοινή βάση, συνέχισε, πρέπει να είναι η συμφωνία σε μια λύση που θα διασφαλίζει τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομόσπονδο κράτος καθώς και την ενότητα του λαού, των θεσμών και της οικονομίας αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Διευκρίνισε ότι η Κύπρος δεν είναι εναντίον της ένταξής της Τουρκίας στην ΕΕ, αρκεί να τηρήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις τις οποίες της έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 2005.

Οι ξένοι βουλευτές με τη σειρά τους εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον κυπριακό λαό και τη στήριξή τους στις προσπάθειες εξεύρεσης κοινής λύσης με την τουρκική πλευρά.

Τέλος, μέλος της βρετανικής αντιπροσωπείας κάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλής να επισκεφθεί τη Μεγάλη Βρετανία με σκοπό τη συζήτηση θεμάτων ενέργειας και φυσικού αερίου.