14/10/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Δήμαρχο Μόρφου, Ευρωβουλευτές και προσωπικότητες που μετείχαν στην Πορεία Μόρφου


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Δήμαρχο Μόρφου κ. Χαράλαμπο Πίττα καθώς και Ευρωβουλευτές και άλλες προσωπικότητες από το εξωτερικό οι οποίοι μετείχαν στην 33η Πορεία Μόρφου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση, ο Δήμαρχος Μόρφου είπε ότι «με τη συνάντηση μας σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κλείνει ο κύκλος των φετινών εκδηλώσεών μας με τον τίτλο ‘Μέρες Μνήμης Μόρφου’.

Κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχαμε την ευκαιρία όλοι μας να ενημερωθούμε από τον Πρόεδρο για τη φάση που περνά σήμερα το εθνικό μας θέμα. Ήταν μια πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση.

Πιστεύω πως και οι φιλοξενούμενοί μας με τις ερωτήσεις που υπέβαλαν έδειξαν ότι τους ενδιαφέρει πάρα πολύ το εθνικό μας θέμα και έδειξαν με την εδώ παρουσία τους την αποφασιστικότητά τους να μας συμπαρασταθούν στις μέρες που έρχονται και που θα είναι κρίσιμες, λόγω του ότι θα εισέλθουμε σε ένα νέο κύκλο συνομιλιών για το Κυπριακό».

Ερωτηθείς ο κ. Πίττας είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους ξένους Βουλευτές και Ευρωβουλευτές για τις δικές μας θέσεις, για την καλή προετοιμασία προ του γύρου των συνομιλιών και για την καλή θέληση και πρόθεση της πλευράς μας που, δυστυχώς, δεν βρίσκει ανταπόκριση μέχρι στιγμής από την άλλη πλευρά.

Ο Πρόεδρος, είπε ο κ. Πίττας, έδειξε την αποφασιστικότητα του να εργαστεί σκληρά για λύση, προσθέτοντας ότι με τον διαπραγματευτή, «ο οποίος θα είναι πλήρως αφοσιωμένος στο εθνικό θέμα θα δοθεί η ευκαιρία για να μπούμε σε βάθος στις συνομιλίες και να επιδιώξουμε το συντομότερο μια λύση στο Κυπριακό».

Κληθείς να αναφερθεί σε μελλοντικές δράσεις του Δήμου Μόρφου, ο κ. Πίττας είπε ότι «διαχρονικά έχουμε αμφίδρομη επικοινωνία με τα κέντρα λήψης αποφάσεων για το εθνικό μας θέμα» και πρόσθεσε ότι «προγραμματίζουμε αυτήν την περίοδο επίσκεψη στο Λονδίνο», όπου τον Δεκέμβρη αντιπροσωπεία του Δήμου Μόρφου θα έχει συνάντηση με αξιωματούχους του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, συνάντηση με ομάδα Βρετανών Βουλευτών, καθώς και συνάντηση με τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του αδελφοποιημένου με το Δήμο Μόρφου, Δήμου του Μπάρνετ.

Καταλήγοντας, ο κ. Πίττας είπε ότι στη Βρετανία είναι «σημαντικότατος ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οποιαδήποτε απόφαση του Δήμου Μπάρνετ διαβιβάζεται στους Βουλευτές της περιφέρειάς του οι οποίο είναι δεσμευμένοι να την παρουσιάσουν στο Βρετανικό Κοινοβούλιο».