14/10/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε σύσκεψης των Αρχηγών Κομμάτων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης των Αρχηγών Κομμάτων.

Μετά τη λήξη της σύσκεψης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους ανέφερε:

«Η σύσκεψη ουσιαστικά περιελάμβανε συζήτηση γύρω από τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων για τις τελευταίες σημαντικές του συναντήσεις, τη συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό και για την επίσκεψη του στην Αθήνα και τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παπούλια και με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Σαμαρά.

Έγινε διαβούλευση και συζήτηση γύρω από θέματα που αφορούν την κοινή δήλωση με στόχο τη συνάντηση των ηγετών των δύο Κοινοτήτων. Έγινε και επιμέρους ενημέρωση από πλευράς του Διαπραγματευτή κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη, έγινε συζήτηση πάνω σε κάποια θέματα που αφορούν την κοινή δήλωση και, τέλος, έγινε διαβούλευση, μετά από πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, για τη σύσταση των Ομάδων Εργασίας και την Ομάδα Στήριξης του Διαπραγματευτή. Αυτά ήταν τα θέματα στην ατζέντα της σημερινής σύσκεψης αρχηγών κομμάτων».

Ερωτηθείς, πού έγκειται το πρόβλημα για οριστικοποίηση της κοινής δήλωσης, ο κ. Στυλιανίδης είπε : «Δίχως να δημοσιοποιήσω τις διαβουλεύσεις που γίνονται μεταξύ των δύο διαπραγματευτών, θα πω απλώς ότι η δική μας πλευρά επιμένει στη γνωστή βάση λύσης του κυπριακού προβλήματος που είναι η βάση που καθορίζεται και από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η βάση αυτή είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε «σαφέστατα».

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι αυτή η βάση προσκρούει στην τουρκική πλευρά, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «αναμένουμε να δούμε πού θα καταλήξουν οι διαβουλεύσεις. Βρίσκεται σε συνεχή επαφή ο Διαπραγματευτής με την άλλη πλευρά και τα Ηνωμένα Έθνη, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και πρέπει να κάνουμε όλοι υπομονή».

Σε ερώτηση αν θα γίνει νέα συνεδρία των αρχηγών κομμάτων για να καθοριστεί το πλαίσιο λύσης, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «είναι σε διαβούλευση ο Διαπραγματευτής, θα φέρει τις ενδεχόμενες προτάσεις στις οποίες θα καταλήξουν και θα δούμε πώς θα γίνει η συζήτηση είτε σε επίπεδο σύσκεψης αρχηγών κομμάτων είτε Εθνικού Συμβουλίου».

Ερωτηθείς αν η τουρκική πλευρά έθεσε θέμα συμπερίληψης θέματος διεθνούς διάσκεψης στην κοινή δήλωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Θέτει πάρα πολλά θέματα η τουρκική πλευρά, δεν μου επιτρέπεται να δημοσιοποιήσω αυτές τις διαβουλεύσεις, αντιλαμβάνεστε ότι είναι θέμα και αξιοπιστίας της πλευράς μας να μη δημοσιοποιεί τέτοιες διαβουλεύσεις, αλλά πολλά από αυτά που θέτει η τουρκική πλευρά στη διαβούλευση αυτή έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας μέσα από δηλώσεις Τουρκοκυπρίων».

Κληθείς να αναφερθεί στη θέση του Εθνικού Συμβουλίου για το ζήτημα που αφορά στο κατά πόσο οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν από το σημείο που διακόπηκαν, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «έχει ήδη πάρει θέση το Εθνικό Συμβούλιο, ότι θα πάμε για ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων στη βάση νέων δεδομένων».

Σε ερώτηση αν η Ομάδα Στήριξης του Διαπραγματευτή αφορά άτομα, τα ονόματα των οποίων έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Θα ήταν άστοχο και άσκοπο να συζητούμε τώρα δημοσίως ονόματα. Τα πλείστα των κομμάτων έχουν καταθέσει κάποια ονόματα για αυτή την Ομάδα Στήριξης Νομικών, θα γίνει μια διαβούλευση, έγινε και σήμερα μια συζήτηση γύρω από το θέμα. Πιστεύω πως μέχρι το τέλος της βδομάδας θα καταλήξουμε σε συγκεκριμένα ονόματα και θα ανακοινωθούν».

Αρχή