29/10/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου

Η Τράπεζα Κύπρου θα στηρίξει την κυπριακή οικονομία, είπε ο Πρόεδρος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου κ. Κρίστης Χασάπης ύστερα από τη σημερινή συνάντηση των μελών του Συμβουλίου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Χασάπης είπε: «Είχαμε μια εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την οποία του παρουσιάσαμε τα μέλη του Συμβουλίου. Συζητήσαμε διάφορα θέματα γενικής φύσεως για την κυπριακή οικονομία και παρουσιάσαμε τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο της τράπεζας κ. Τζον Χούριγκαν».

Ερωτηθείς είπε ότι ανέφεραν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι σήμερα στις 5 μ.μ. το Διοικητικό Συμβούλιο θα εγκρίνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο στη συνέχεια θα δοθεί στην Κεντρική Τράπεζα για τα περαιτέρω.

Κληθείς να πει κατά πόσο θα μπορούσε να σταλεί μήνυμα αισιοδοξίας για την Τράπεζα Κύπρου, ο κ. Χασάπης απάντησε: «Βεβαιότατα. Η Τράπεζα Κύπρου έχει ήδη Διευθύνοντα Σύμβουλο, έχουμε κλείσει τους λογαριασμούς για το 2012, σε 15 μέρες κλείνουμε τους εξαμηνιαίους λογαριασμούς, έχουμε έτοιμο το σχέδιο αναδιάρθρωσης που είναι η ‘Βίβλος’ του τι θα κάνουμε τα επόμενα πέντε χρόνια και θα εγκριθεί από την Κεντρική Τράπεζα και από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οπότε θεωρούμε ότι πάμε καλά. Η Τράπεζα Κύπρου θα στηρίξει την κυπριακή οικονομία».

Σε ερώτηση αν θα επιστρέψει η Τράπεζα Κύπρου στις αγορές πριν το τέλος του έτους, ο κ. Χασάπης είπε ότι δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη για τη χρονική στιγμή, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «σίγουρα θα επιστρέψει στις αγορές».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε: «Σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου θα έχει συνάντηση με το κλιμάκιο της Τρόικας το οποίο θα ενημερώσει για το σχέδιο αναδιάρθρωσης και για να δούμε αν έχουν να μας κάνουν σχόλια. Θεωρούμε ότι όλα θα πάνε καλά».

Επισήμανε ακόμη τα ακόλουθα: «Δουλεύουμε πάνω στο σχέδιο αναδιάρθρωσης με την Κεντρική Τράπεζα, η οποία σε καθημερινή βάση εξετάζει τις αλλαγές που κάνουμε, οι αλλαγές εγκρίνονται, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, άρα να θεωρήσετε ότι η έγκριση του σχεδίου είναι δεδομένη».

Από την πλευρά του ο κ. Χούριγκαν είπε: «Είχαμε μια πολύ παραγωγική και χρήσιμη συνάντηση με τον Πρόεδρο. Έχουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε και πολλά πράγματα για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη όχι μόνο στην Τράπεζα Κύπρου, αλλά και στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου. Δεν θα αναλάμβανα τη δουλειά αν θεωρούσα πως δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τη διαφορά, και προσβλέπω στη συνεργασία με όλους σας, τη νομοθετική εξουσία και όλους στην Κύπρο για τα επόμενα χρόνια – θα διαμένω εδώ και προσβλέπω στο να κάνουμε τη διαφορά όχι μόνο για την τράπεζα, αλλά και για τη χώρα».

Κληθείς να αναφερθεί στις κύριες προκλήσεις της δουλειάς του, ο κ. Χούριγκαν είπε: «Είναι πολύ νωρίς να πούμε ποια ακριβώς θα είναι η λύση. Όμως, τα προβλήματα είναι σαφή, όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που είναι ένα θέμα που πρέπει να επιλυθεί όχι μόνο εγχώρια, αλλά και διεθνώς. Αυτό πρέπει να επιλυθεί ούτως ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στους καταθέτες. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση αυτό που έγινε στην Κύπρο και στην Τράπεζα Κύπρου,
και έστω και αν τα προβλήματα είναι ξεκάθαρα, οι λύσεις δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί».