15/10/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας δρος Πέτρου Πετρίδη σε εκπαιδευτικό εργαστήρι για ιατρούς και νοσηλευτές

Ο Υπουργός Υγείας δρ Πέτρος Πετρίδης κήρυξε σήμερα, στο Υπουργείο Υγείας, την έναρξη του πρώτου ετήσιου παγκύπριου εκπαιδευτικού εργαστηρίου κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Υγείας είπε:


«Στα πλαίσια της εφαρμογής των μέτρων του Μνημονίου Συναντίληψης στον τομέα της Υγείας, καθώς και της προετοιμασίας εισαγωγής ενός Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓΕΣΥ), το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας έχουν προβεί στη σύσταση ομάδας για την ετοιμασία, εφαρμογή και παρακολούθηση κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών.

Όπως είναι γνωστό, οι κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες αποτελούν ένα από τα πιο αξιόπιστα εργαλεία για την παροχή φροντίδας υγείας που βασίζεται στην τεκμηρίωση. Ταυτόχρονα, αποτελούν μια από τις πιο έγκυρες μεθόδους για τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Η οικονομική κρίση, που πλήττει την πατρίδα μας και κατ’ επέκταση τον Κύπριο ασθενή, δεν μας αφήνει περιθώρια εφησυχασμού και αναποφασιστικότητας. Σας καλώ όλους να συνδράμετε στη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλουμε για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Κατανοούμε και συμμεριζόμαστε τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε καθημερινά. Όμως, πιστεύω ότι με ομαδική εργασία, εποικοδομητική ανατροφοδότηση, καθώς και πνεύμα συνεργασίας και συναντίληψης, μπορούμε να πετύχουμε τους επιδιωκόμενους στόχους μας.

Σήμερα, εγκαινιάζουμε μια πρωτόγνωρη για τα κυπριακά και όχι μόνο δεδομένα, και δύσκολη, ομολογουμένως, προσπάθεια εκπαίδευσης σε διαδραστικά εργαστήρια όλων των ιατρών και νοσηλευτών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Σημειώνεται ότι συνολικά 300 επαγγελματίες υγείας θα συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά εργαστήρια χρονικής διάρκειας έξι ωρών, που θα καλύπτουν θέματα που σχετίζονται με την υπέρταση, τον σακχαρώδη διαβήτη, την οστεοπόρωση, την οστεοαρθρίτιδα, τη δυσπεψία.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι είχαν την εξαιρετική αυτή ιδέα και πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του εν λόγω εργαστηρίου.

Εύχομαι ένα παραγωγικό και επιτυχημένο εκπαιδευτικό εργαστήρι».