15/10/13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων σε εκδήλωση μνήμης του Ιάκωβου Κατσουνωτού, στη Λεμεσό

Να μη μεταδοθεί πριν τις 6.30 μ.μ.

Είναι με ιδιαίτερη συγκίνηση που παρευρίσκομαι σε αυτή την εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον αλησμόνητο Ιάκωβο Κατσουνωτό. Ένα άνθρωπο του λαού μας που πάλεψε μια ολόκληρη ζωή για να ομορφύνει τον κόσμο.

Απλός, σεμνός, αθόρυβος αλλά ταυτόχρονα και τόσο ξεχωριστός, αναδείχθηκε άξιος της γενιάς και των καιρών του. Πραότητα, προσήνεια, καλοσύνη δέθηκαν αρμονικά με το μεγάλο επαναστάτη, τον ασυμβίβαστο αγωνιστή, τον ορκισμένο εχθρό της αδικίας, της καταπίεσης, της ανελευθερίας.

Μέσα από τη σεμνότητα και την ταπεινοφροσύνη του ανάβλυζαν και πλημμύριζαν οι αρετές της ασταμάτητης προσφοράς και της αγωνιστικής στάσης της διαρκούς ανταπόκρισης στο κάλεσμα της πατρίδας. Δεν φυγάδευσε ποτέ τον εαυτό του από τους αγώνες και τις αγωνίες του λαού μας.

Ο Ιάκωβος Κατσουνωτός υπήρξε μια διαδρομή γεμάτη φως και η σύνοψη της ζωής του αποτελεί πολύτιμη κιβωτό αρετών. Ολόκληρη τη ζωή του την εκδαπάνησε αφειδώλευτα σε μια ασταμάτητη και εν πλήρη συνειδήσει πορεία προσφοράς και αγώνων.

Τι να πούμε και τι να παραλείψουμε; Τους αγώνες του για τα δίκαια των εργατών, για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, για την αποτίναξη του αποικιακού ζυγού, για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, για την προαγωγή των σοσιαλιστικών ιδεών;

Ο Ιάκωβος Κατσουνωτός υπήρξε χαρακτήρας ασυμβίβαστος. Δεν διαπραγματευόταν τις ιδέες και τα πιστεύω του. Δεν ήταν έτοιμος να υποχωρήσει σε σκοπιμότητες. Δεν προχωρούσε σε λογικές συμψηφισμών, δεν παραδιδόταν στη δύναμη των ισχυρών και δεν προσαρμοζόταν σε όσα κατεστημένα προέκριναν ως το πρέπον και το επιβαλλόμενο.

Ήταν ένας συνειδητός μαχητής της αμφισβήτησης, της ρήξης και της απόρριψης των πολιτικών και κοινωνικών συμβατοτήτων. Ήταν ένας επαναστάτης που άφησε ανεξίτηλη σφραγίδα στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Μαζί συλλειτουργήσαμε στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο Ιάκωβος Κατσουνωτός κόσμησε τα έδρανα της. Μαχητικός αλλά και συναινετικός εξασφάλιζε την εκτίμηση και την αγάπη όλων ανεξαίρετα των μελών του Σώματος. Λάμπρυνε το λειτούργημα του βουλευτή πιστός στη θέση του να υπηρετεί αρχές και αξίες και όχι αξιώματα.

Είναι για όλα αυτά του τα χαρίσματα και για τον αδαμάντινο του χαρακτήρα του που μετράμε σήμερα τη μεγάλη του απουσία. Και είναι γι’ αυτό που ανιχνεύουμε τα βήματα του, για να βρίσκουμε τη σωστή πορεία. Γιατί σε μια περίοδο με πληθώρα ομοιωμάτων σμίλεψε αυθεντικό δείγμα ζωής.

Ξέρουμε και σήμερα, ότι όπου υπάρχει αγώνας για ελευθερία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, ο Ιάκωβος Κατσουνωτός θα είναι παρών. Όταν οι εργαζόμενοι θα συνέρχονται και θα διεκδικούν θα είναι παρών. Όταν οι αδικημένοι, οι κατατρεγμένοι, οι φτωχοί και οι αδύνατοι θα ζητούν μια καλύτερη ζωή, θα είναι παρών. Και όταν ο λαός μας θα παλεύει για ελευθερία θα είναι και πάλι παρών. Λιτός σαν αρχαίο επίγραμμα και σεπτός σαν βυζαντινό εξωκλήσι.

Τιμούμε απόψε τη μνήμη του Ιάκωβου Κατσουνωτού. Πρεπόντως και καθηκόντως αποτίουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης για τη μεγάλη του προσφορά.

Για τους ανθρώπους που φεύγουν, το πιο σημαντικό, το πιο πολύτιμο είναι η μνήμη. Αυτής της μνήμης απόλυτα δικαιούχος είναι ο Ιάκωβος Κατσουνωτός. Και αυτή την άσβηστη μνήμη είναι που αναδεικνύει η αποψινή εκδήλωση. Να είναι λοιπόν αιώνια και αξεθώριαστη η μνήμη του Ιάκωβου Κατσουνωτού.