Ολοκληρώθηκαν χθες στη Μπούντβα του
Μαυροβουνίου οι εργασίες της Φθινοπωρινής Συνάντησης της
Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη
Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ).
Σε παρέμβασή του, κατά τη συζήτηση του θέματος για τις επιπτώσεις της χρηματοοικονομικής κρίσης στην ασφάλεια, ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννης επισήμανε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση επέδρασε οριζόντια στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για αντιμετώπιση των πολλαπλών διασυνοριακών προκλήσεων.
Επισημαίνοντας ότι τα συνεχιζόμενα μέτρα λιτότητας απειλούν τις θεμελιώδεις αρχές και το κοινωνικό μοντέλο της ΕΕ, ο κ. Χατζηγιάννης παρέθεσε στοιχεία της υπηρεσίας Eurostat τα οποία καταδεικνύουν την αλματώδη αύξηση της ανεργίας στην ευρωζώνη μεταξύ Ιουλίου 2012 και Ιουλίου 2013, με την Κύπρο να καταγράφει την ταχύτερη αύξηση της ανεργίας, κυρίως ανάμεσα στους νέους. Η Κύπρος, τόνισε, αγωνίζεται για να συνέλθει από το σοκ της πρωτοφανούς και έντονα αμφισβητούμενης διάσωσης με ιδία μέσα και της βίαιης συρρίκνωσης του τραπεζικού της τομέα που επιβλήθηκαν στη χώρα τον περασμένο Μάρτιο.
Ο Κύπριος βουλευτής αναφέρθηκε, εξάλλου, στις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον τομέα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας. Τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης αποδοτικότητας, συμπληρωματικότητας και συνέργειας προς μια αναπροσαρμοσμένη Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ασφάλειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι τρέχουσες και επερχόμενες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, ως ήταν η προτροπή της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ στην ενδιάμεση έκθεσή της, εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Κύριο στόχο, υπογράμμισε, αποτελεί η διασφάλιση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, μέσω της δημιουργίας μιας Ευρωπαϊκής Βιομηχανικής Βάσης Άμυνας και Τεχνολογίας, η οποία θα καταστεί κινητήρια δύναμη για νέες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και καινοτομία, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Όσον αφορά στην παγκόσμια μετανάστευση, ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι αυτή σημειώνει αύξηση παρά την οικονομική ύφεση αλλά και εξ αιτίας αυτής. Επισημαίνοντας την αυξητική τάση της μετανάστευσης από χώρες του Βορρά προς χώρες του Νότου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, υπογράμμισε ότι η ανάγκη περιορισμού της νόμιμης μετανάστευσης σε τομείς όπου υπάρχουν πραγματικές ελλείψεις εξακολουθεί να ισχύει για χώρες όπως η Κύπρος, οι οποίες αντιμετωπίζουν υψηλά ποσοστά ανεργίας και δυσανάλογες μεταναστευτικές πιέσεις. Πρέπει, τόνισε, να ενισχυθεί περαιτέρω ο διάλογος μεταξύ των χωρών προέλευσης, διέλευσης και προορισμού, παράλληλα με τις προσπάθειες για καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων και της παράνομης μετανάστευσης, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των μεταναστών.
Ο Κύπριος βουλευτής επισήμανε επίσης ότι η οικονομική πίεση παράγει διακρίσεις, εχθρότητα και βία, ιδιαίτερα εναντίον των μεταναστών, ενώ αποτελεί σημαντικό εργαλείο χειραγώγησης από ακραίες και τρομοκρατικές ομάδες με στόχο τη στρατολόγηση ατόμων. Επ’ αυτού, τόνισε την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών για καταρτισμό περιεκτικών στρατηγικών κοινωνικής ένταξης οι οποίες φαίνεται να έχουν κάπως παραμεριστεί, λόγω της κρίσης. Ακόμα πιο αποφασιστική πρέπει να είναι η απάντηση στον κλιμακούμενο φανατισμό και εξτρεμισμό που αμαυρώνουν την πολιτική ζωή και απειλούν τις δημοκρατικές δομές και την κοινωνική συνοχή, τόνισε.
Τέλος, ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας «Ελσίνκι +40», ο ΟΑΣΕ πρέπει να αποκτήσει νέα πολιτική ώθηση και να λειτουργήσει ως πλαίσιο διαλόγου, ευαισθητοποίησης, ανταλλαγής εμπειρογνωμοσύνης και δικτύωσης μεταξύ όλων των εταίρων. Εξίσου σημαντική, κατέληξε, είναι η συμβολή του ΟΑΣΕ στην ενίσχυση της αναγκαίας αποδοτικότητας κόστους, της συμπληρωματικότητας και συνέργειας προκειμένου να υπερπηδηθούν τα εμπόδια που προκλήθηκαν από την παγκόσμια οικονομική κρίση, προς επίτευξη του στόχου μιας κοινότητας ασφάλειας.