15/10/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης υποδέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman Van Rompuy, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για μονοήμερη επίσκεψη.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο κ. Van Rompuy είχαν στη συνέχεια κατ’ ιδίαν συνάντηση την οποία ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο κ. Van Rompuy προέβησαν σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Στην εναρκτήρια του δήλωση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι με τον κ. Van Rompuy είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα που αφορούν την οικονομική κρίση στην Κύπρο, την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό και την ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον ερχόμενο Οκτώβριο και Δεκέμβριο.

«Κατέστησα σαφές ότι η Κυβέρνηση μου έχει ήδη αποδείξει ότι είναι απόλυτα προσηλωμένη στην εφαρμογή του Μνημονίου με την Τρόικα, χωρίς οποιαδήποτε καθυστέρηση και με αποφασιστικότητα», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι «η πρόοδος μας έχει πρόσφατα αναγνωριστεί θετικά από την Τρόικα», ενώ έχουν ληφθεί και μέτρα για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προς τον σκοπό αυτό.

Πρόσθεσε ότι ο τραπεζικός τομέας είναι τώρα ισχυρότερος μέσα από την εφαρμογή ενός συνολικού σχεδίου δράσης που αφορά την ανοικοδόμησή του, ενώ έχουν ληφθεί μέτρα που στοχεύουν στην αναζωογόνηση της οικονομίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση και εκτίμηση για το γεγονός ότι τον περασμένο Ιούνιο αποφασίστηκε από την ΕΕ η επιπρόσθετη βοήθεια προς την Κύπρο ύψους 200 εκ. ευρώ για τα έτη 2014-2020, με στόχο την επαναφορά της ανάπτυξης στην Κύπρο. Ευχαρίστησε, επίσης, τον κ. Van Rompuy για την προσωπική του συμβολή στο όλο θέμα.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τη δέσμευσή του να εργαστεί άοκνα και με αποφασιστικότητα για επίτευξη βιώσιμης και διαρκούς λύσης, σημειώνοντας ότι η έναρξη των συνομιλιών δεν είναι τόσο σημαντική όσο το να διεξαχθούν αυτές κατά τρόπο συνολικό με σαφή ουσία, και στόχους.

«Θεωρώ σημαντικό πριν από την έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας να ξεκαθαριστεί, μέσω κοινού ανακοινωθέντος των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ότι η βάση για τη λύση θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένη με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα διζωνικό δικοινοτικό ομόσπονδο κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

Η λύση πρέπει να περιλαμβάνει την ιδιότητα μας ως κράτους μέλους της ΕΕ καθώς και τις αρχές και αξίες της Ένωσης. Σε αυτό το πλαίσιο είχα την ευκαιρία να συζητήσω την πρόταση μου για ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ στη διαπραγματευτική διαδικασία», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι ο ρόλος αυτός της ΕΕ «θα συμπληρώνει την αποστολή Καλών Υπηρεσιών του ΟΗΕ ώστε να διασφαλίσει τόσο την αποτελεσματική συμμετοχή της ΕΕ μέσω της σωστής εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου όσο και την αποκατάσταση των βασικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων. Έχει συμφωνηθεί ότι αυτό το θέμα θα τύχει περαιτέρω συζήτησης κατά τις επικείμενες επισκέψεις μου στις Βρυξέλλες», επισήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Πρόσθεσε ότι είναι τεράστιας σημασίας όπως υπάρξει μια νέα δυναμική στη διαπραγματευτική διαδικασία, σημειώνοντας ότι μια τέτοια δυναμική μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της υιοθέτησης τολμηρών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, κάτι που θα αποτελέσει μια θετική κατάσταση και για τις δύο κοινότητες καθώς και για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην πρόταση του για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και σε ευθυγράμμιση με το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Αποδοχή της πρότασης μας θα επιφέρει τεράστια οφέλη στον κυπριακό λαό», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μερικά από τα οποία αφορούν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού ευχαρίστησε τον κ. Van Rompuy για την προσωπική του υποστήριξη στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, ανέφερε ότι με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συζήτησε, επίσης, το θέμα της ατζέντας του Συμβουλίου για τον ερχόμενο Δεκέμβριο που αφορά την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, διαβεβαιώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει θετική συμβολή προς τον σκοπό αυτό.

Από την πλευρά του ο κ. Van Rompuy είπε, μεταξύ άλλων, ότι γνωρίζει τις επιπτώσεις που επέφερε η οικονομική κρίση στους Κύπριους, οι οποίοι, όπως είπε, επέδειξαν αξιοπρέπεια, αντοχή και αποφασιστικότητα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα ξεπεράσει την κρίση.

Ο κ. Van Rompuy χαιρέτισε τη θετική κατάληξη της πρόσφατης αξιολόγησης από την Τρόικα και συνεχάρη τις κυπριακές Αρχές για τη σκληρή δουλειά που έχουν κάνει, προσθέτοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται θα αποδώσουν.

«Δεν είστε μόνοι σας σε αυτή την τιτάνια προσπάθεια σας για ανάκαμψη. Σας διαβεβαιώνω ότι όλες οι χώρες της ΕΕ είναι στο πλευρό σας. Θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν αλληλεγγύη προς την Κύπρο», είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Πρόσθεσε ότι ο τομέας της ενέργειας αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα ελπίδας για την Κύπρο τονίζοντας ότι «η ΕΕ είναι σαφής για το δικαίωμα της Κύπρου να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Van Rompuy χαιρέτισε τη δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη και την αποφασιστικότητά του «να εργαστεί για διαρκή λύση. Υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις και ελπίζω οι συνομιλίες να αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν. Ενθαρρύνω έντονα τις δύο πλευρές να μη χάσουν την παρούσα ευκαιρία. Υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό μπορεί να επιτευχθεί. Αυτό θα ήταν εξαιρετικά ωφέλιμο με πολλούς τρόπους.

Σας διαβεβαιώνω ότι η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες των ηγετών των δύο κοινοτήτων για επίτευξη λύσης», είπε προσθέτοντας ότι ο ίδιος παρακολουθεί πολύ στενά αυτή τη διαδικασία.

Κληθείς να αναφέρει αν η ΕΕ θα έχει ένα αναβαθμισμένο ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Van Rompuy είπε: «Ο κοινός μας στόχος είναι να δούμε την Κύπρο επανενωμένη. Χαιρετίζω θερμά τη δέσμευση και την αποφασιστικότητα του Προέδρου Αναστασιάδη να εργαστεί για μια διαρκή λύση. Ελπίζω ότι οι συνομιλίες για επανένωση θα αρχίσουν το συντομότερο και αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια θετική κίνηση. Ενθαρρύνω τα μέρη να αδράξουν την ευκαιρία».

Μια επανενωμένη Κύπρος, πρόσθεσε, θα ενισχύσει τη θέση της εντός της ΕΕ και για τον σκοπό αυτό η λύση θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένη με τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Είπε ακόμη ότι «οι δύο κοινότητες ενθαρρύνονται να αξιοποιήσουν πλήρως το κεκτημένο και να βρουν δημιουργικούς συμβιβασμούς για να τερματιστεί η διαίρεση της Κύπρου».

«Για την ΕΕ υπάρχει μόνο μια επιλογή στο τραπέζι: η συνολική και διαρκής λύση βασισμένη στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία προς όφελος όλων των κατοίκων της Κύπρου. Οι προσπάθειες μας πρέπει να κατευθύνονται σε αυτή τη μόνη βιώσιμη επιλογή», επισήμανε ο κ. Van Rompuy.

Πρόσθεσε ότι η Κομισιόν έχει ήδη διορίσει ως Εκπρόσωπο του Προέδρου της, έναν πολύ ικανό διαπραγματευτή.

Ανέφερε, επίσης, ότι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζήτησαν την πρόταση για επιστροφή της Αμμοχώστου καθώς και την πιθανότητα περαιτέρω ανάμιξης της ΕΕ στη διαδικασία για λύση του Κυπριακού, όπως και τρόπους για να γίνει αυτό. Πρόσθεσε ότι θα συνεχιστούν οι συζητήσεις επ’ αυτού του θέματος σε δύο βδομάδες, στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς τι προτίθεται να κάνει η ΕΕ ώστε η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της οι οποίες απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε: «Είναι σαφές ότι σε μια συνολική συμφωνία όλοι θα πρέπει να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που έκαναν στο παρελθόν, και η Τουρκία έκανε κάποιες δεσμεύσεις και πρέπει να τις εκπληρώσει».