29/9/13



Επιμνημόσυνος λόγος Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου
κατά το εθνικό – θρησκευτικό μνημόσυνο προς τιμήν των πεσόντων εθνοφρουρών του 3ου Λόχου / 211 Τάγματος Πεζικού κατά την τούρκικη εισβολή του 1974
(Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013, στις 08:30 π.μ., στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας στο Καϊμακλί)   


«Ανδρείος ο περί τον καλόν θάνατον αδεής», είχε πει ο Αριστοτέλης, 2500 χρόνια πριν, θέλοντας να τονίσει ότι, ο ανδρείος άνδρας είναι αυτός που δε φοβάται τον τιμημένο θάνατο.
         
Ελληνίδες, Έλληνες,
Η τέλεση του ετησίου μνημόσυνου πεσόντων Αξιωματικών, Υπαξιωματικών, Οπλιτών και Εφέδρων του 3ου Λόχου του 211 Τάγματος Πεζικού, μας έφερε σήμερα εδώ, σε μια προσπάθεια υπόμνησης του ηρωισμού και της αυτοθυσίας τους.

Τριάντα-εννιά χρόνια μετά το μαρτυρικό καλοκαίρι του 1974, υποκλινόμαστε με ευλάβεια μπροστά στους ήρωές μας και αποτίνουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα ιερά τους πρόσωπα, ως ένδειξη αναγνώρισης της μεγάλης τους θυσίας.

Οι επώδυνες πτυχές της κατοχής συγκλονίζουν ακόμα τον τόπο μας. Με την κάθοδο τους, οι ορδές του Αττίλα έσπειραν το θάνατο και τον σπαραγμό στον κυπριακό λαό. Η προκλητική και άνανδρη επέμβαση των κατοχικών δυνάμεων, προκάλεσε τον σφαγιασμό εκατοντάδων συμπατριωτών μας, την καταλήστευση των περιουσιών μας και τον μαγαρισμό των θρησκευτικών συμβόλων της ορθόδοξης πίστης μας. Οι νόμιμοι κάτοικοι, στερήθηκαν τα σπίτια και την πατρώα γη. Ο άτεγκτος εισβολέας, δε λύγισε ούτε μπροστά στις θρηνώδεις κραυγές των μανάδων των νεκρών και των αγνοουμένων μας.
Τέτοιες μέρες, η μνήμη, σπάει τους φραγμούς και τα συρματοπλέγματα. Πλανάται ελεύθερα, πάνω από τις κατεχόμενες περιοχές μας, σ’ ένα ταξίδι με φόντο ηρωικές σκηνές. Εκατοντάδες παλικάρια μας, με υποδεέστερα μέσα μα περίσσια καρδιά, να μάχονται κατά του εισβολέα. Άνδρες με οικογένειες και παιδιά, φορώντας το τιμημένο χακί, λουσμένοι στον ιδρώτα και στο αίμα χωρίς ίχνος κίβδηλου πατριωτισμού, να πολεμούν με όπλο τις αγνές πατριωτικές τους προθέσεις. Να προσφέρουν τη νεανική ζωή, βορά στο θεριό του πολέμου, για να κρατήσουν λίγο ακόμα. Να δώσουν χρόνο μέχρι να καταλαγιάσει ο ορυμαγδός και να κοπάσει η φρίκη του πολέμου.

Εκεί, σε μια ένδοξη γωνιά της ιστορίας, συναντούμε και τους άνδρες του 3ου Λόχου του 211 Τάγματος Πεζικού. Πιστούς στο καθήκον, να σχοινοβατούν μεταξύ ζωής και θανάτου και να αρνούνται πεισματικά την όποια αποχώρηση. Να μάχονται μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματος και να πέφτουν ηρωικά στα κράσπεδα του Ελληνισμού. Να υπερασπίζονται σαν άλλοι βυζαντινομάχοι, την πόλη της Λευκωσίας, στον τομέα Τράχωνα, Νεάπολης, Ομορφίτας και Καϊμακλιού, πυκνώνοντας τον μακρύ κατάλογο των ηρωικών μορφών του Έθνους μας.

Η εισβολή, βρίσκει την Κύπρο μας ανέτοιμη να αντιδράσει. Οι περιορισμένες στρατιωτικές δυνατότητες και η σχεδόν ανύπαρκτη αντιαεροπορική άμυνα, παρέχουν στον εχθρό την ευκολία να χρησιμοποιεί ανενόχλητα τα πτητικά του μέσα. Ο όλεθρος από τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές, θυμίζει σκηνικό αρχαίας τραγωδίας. Δεκάδες μισογκρεμισμένα κτίρια, καμένα οχήματα και κόσμος να τρέχει να σωθεί με βρέφη και μικρά παιδιά στην αγκαλιά.

Τα γεγονότα, έτρεχαν γοργά, όσο και το μαρτύριο που περνούσε ο λαός μας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αδυνατούσαμε να τα προφτάσουμε. Η έλλειψη μέσων και προσωπικού, δεν τρομάζει τους μαχητές του 3ου Λόχου του 211 Τάγματος Πεζικού. Με πιστή υπακοή στις εθνικές επιταγές, θυσιάζονταν ανιδιοτελώς και προσέφεραν τη ζωή τους, θυσία στην αιμορραγούσα πατρίδα. Προσπαθούσαν με κάθε τρόπο, να την κρατήσουν ζωντανή για ν’ αντέξει το μεγάλο κακό που σχεδιαζόταν χρόνια. Επιστράτευσαν τις αθάνατες ελληνικές αρετές και με υπευθυνότητα, αδούλωτη πίστη, αγέραστη μαχητικότητα και νεανικό πάθος για δικαιοσύνη και ελευθερία, είπαν όχι στην καταφανή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όσοι θυσιάζονται για την πατρίδα, η θυσία έχει αξία και ο αγώνας τους στέφεται με δάφνες. Όσων όμως η θυσία τελείται κατά την διάρκεια ενός προδομένου εξ’ αρχής αγώνα, με σχεδόν προδιαγεγραμμένη έκβαση, παίρνει μεγέθη ασύλληπτα και ξεπερνά κάθε ηρωικό φραγμό. Παρόμοιες πράξεις, εξηγούν στο έπακρο, τους στίχους του Κωνσταντίνου Καβάφη: «…και περισσότερη τιμή σας πρέπει γιατί, γνωρίζατε ότι οι Μήδοι, στο τέλος θα περάσουν».

Για όλους τους μαχητές του 3ου Λόχου, συναισθανόμαστε βαθύτατη υπερηφάνεια και εξάρουμε τα κατορθώματα των πεσόντων και αγνοουμένων του. Αποτελούν τα ισχυρά θεμέλια, πάνω στα οποία θα κτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας. Εξαίρετα παραδείγματα, θα παραμείνουν οι πράξεις τους και θα συνταυτίζονται με την πίστη, το χρέος και την τήρηση της κατεύθυνσης που υποδεικνύεται από την εθνική πυξίδα του καθήκοντος και της θυσίας. Αγέραστες και αγέρωχες, θα παραμείνουν οι μορφές τους στο χρόνο και αυτό γιατί το επέλεξαν οι ίδιοι συνειδητά, δίνοντας φτερά στο άρμα της λευτεριάς. Έδωσαν το άπαν των δυνάμεών τους, για να διατηρήσουν υψηλά, το γόητρο και τη μαχητικότητα του Έλληνα στρατιώτη, επάξιοι συνεχιστές της μακραίωνης και ένδοξης ιστορίας του Έθνους μας.

Κυρίες και κύριοι,
Τη μέγιστη καταβολή προσπαθειών, καλούμαστε να εφαρμόσουμε και όλοι εμείς σήμερα. Ο καθένας από το δικό του μετερίζι, να προσπαθήσει για ανάκαμψη της οικονομίας της πατρίδας μας, σε συνδυασμό πάντα με τις συλλογικές προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη θετική συμβολή του Εθνικού Συμβουλίου. Δύο στρατηγικοί άξονες που κινούνται παράλληλα και τροφοδοτούν ο ένας τον άλλον με όραμα και ελπίδα, για ένα ευοίωνο μέλλον. Στρατηγικοί στόχοι, που στο τέλος της προσπάθειας, συμβάλλουν αποφασιστικά και δρουν ως καταλύτες για κοινή επιτυχία, προς όφελος του λαού μας.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, καλούμαστε να δράξουμε των μοναδικών ευκαιριών που διαμορφώνονται από τις διεθνείς εξελίξεις και το γεωπολιτικό περιβάλλον στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο. Τη νέα δυναμική που δημιουργεί ο εντοπισμός υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ μας και οι συνθήκες ενεργειακής συνεργασίας που αναδύονται με άλλα γειτονικά κράτη, αλλά και φίλες χώρες που έχουν συμφέροντα μέσω των εταιριών τους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας. Ταυτόχρονα, καλούμαστε να εκμεταλλευτούμε την αποδοχή εκ μέρους της Τουρκίας, να συνομιλήσει με τον διαπραγματευτή της πλευράς μας, για να βρούμε κοινό έδαφος στις επικείμενες συνομιλίες. Να υπερπηδήσουμε τυχόν εμπόδια και να κάνουμε πράξη τα όσα για χρόνια η πολιτική ηγεσία του τόπου μας τόνιζε, ότι δηλαδή το κλειδί της λύσης του κυπριακού, βρίσκεται στην Άγκυρα. Μόνο έτσι θα φανεί η πραγματική βούληση των πλευρών και θα αναλάβει ο καθένας το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί, σε περίπτωση αδιεξόδου στη διαδικασία.

Τα χρόνια που πέρασαν, η μαρτυρική καρτερία που επέδειξε ο λαός μας, ήταν και παραμένει αξιοθαύμαστη. Παρά τις δυσκολίες, κατάφερε να ανασηκωθεί και να δουλέψει σκληρά. Να κτίσει ξανά μέσα από τις στάχτες της τουρκικής κατοχής αλλά και της αδιαλλαξίας. Σήμερα, καλείται να γίνει μάρτυρας και συμμέτοχος μιας νέας προσπάθειας, η οποία ευελπιστούμε ότι θα ευοδωθεί. Επειδή η παγίωση των τετελεσμένων της εισβολής, επενεργεί αρνητικά και εις βάρος της επίλυσης του κυπριακού, βρισκόμαστε αναμφισβήτητα σε κρισιμότατη καμπή. Με ορθή προετοιμασία και βάση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της λύσης, θα προσέλθουμε σε διάλογο ουσίας. Στόχος μας, είναι η διασφάλιση των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέσα από αρχές και αξίες που πρεσβεύουν τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επανένωση της πατρίδας μας και η αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής. Η μία ενιαία διεθνής ιθαγένεια, προσωπικότητα και κυριαρχία, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.    
                       
Ελληνίδες, Έλληνες,
Προσευχόμαστε σήμερα, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των τιμημένων ηρώων μας και απευθύνουμε δέηση στον Πανάγαθο, για διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοουμένου μας, που χάθηκε εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του 1974.

Ηρωικοί πεσόντες και αγνοούμενοι του 3ου Λόχου του 211 Τάγματος Πεζικού,
Με τη θυσία σας, δίνετε σε μας τη δυνατότητα σήμερα, να τρέφουμε ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον. Δίνετε όραμα στις νεότερες γενιές αλλά και στο πολύπαθο νησί μας, το οποίο ασφυκτιά κάτω από την παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων. Οι ένδοξες πράξεις σας, θα συνεχίσουν να προστάζουν ανυποχώρητο αγώνα και συνεχείς προσπάθειες για ελευθερία και δημοκρατία. Οι όποιες δυσκολίες, δε θα κάμψουν την αντίσταση του λαού μας, ο οποίος προορίζεται να ζήσει και να μεγαλουργήσει.

Αιωνία σας η μνήμη.