29/9/13

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στην 5η Επαρχιακή Εκδήλωση των Κέντρων Ενηλίκων Πάφου

Είναι με ιδιαίτερα συναισθήματα χαράς που δέχθηκα την πρόσκλησή σας για να χαιρετήσω αυτή την ωραία εκδήλωση, που έχει καθιερωθεί ως θεσμός. Εκφράζω τις ευχαριστίες μου προς τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαρχιακού Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού, που μου ζήτησε να θέσω υπό την αιγίδα μου αυτήν την εκδήλωση. Λυπούμαι πραγματικά που, λόγοι πέραν της θέλησης μου, με εμποδίζουν να είμαι σήμερα μαζί σας, ανάμεσα σε φίλους και συνεργάτες που εργάζονται αφιλοκερδώς, στοχεύοντας πάντα στην ευημερία του συνανθρώπου τους.

Θα ήταν παράληψη μου να μην συγχαρώ επίσης τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΣΕ Πάφου καθώς και τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΣΚΕ Πόλης Πάφου, για την διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης που στόχο έχει την παροχή υπηρεσιών στήριξης, υγιούς απασχόλησης και ψυχαγωγίας προς τα άτομα της τρίτης ηλικίας, αυτά τα άτομα που πρόσφεραν ήδη πολλά προς την κοινωνία μας.

Έχει λεχθεί και στο παρελθόν ότι το ΕΣΣΕ Πάφου έχει να παρουσιάσει αξιόλογο έργο. Σήμερα απαριθμεί 39 Εθελοντικές Οργανώσεις-μέλη, που αφορούν Συμβούλια και Επιτροπές Κοινοτικού Εθελοντισμού, Συνδέσμους, Σωματεία και Ιδρύματα που παρουσιάζουν δραστηριότητες στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας.

Η εθελοντική προσφορά ήταν πάντοτε και παραμένει ιδιαίτερα και σήμερα μια αξιέπαινη δραστηριότητα, η οποία δεν έχει περιορισμούς και όρια. Ο εθελοντής δεν έχει κίνητρο το προσωπικό κέρδος, αλλά το κοινωνικό όφελος. Η πρωτοβουλία του ΕΣΣΕ Πάφου σε συνεργασία με το Δήμο Πάφου και τις Εθελοντικές Οργανώσεις-μέλη του, όπως και των ΕΣΣΕ των άλλων επαρχιών, για τη δημιουργία Κέντρου Πρώτων Κοινωνικών Βοηθειών, κρίνεται ως πολύ αξιόλογη, για τη σημαντική στήριξη που προσφέρει σε άπορες οικογένειες.

Οι μέρες που διανύουμε είναι δύσκολες και ιδιαίτερα κρίσιμες για όλους μας. Οι εθελοντικές οργανώσεις παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες και καλύπτουν τις ανάγκες φροντίδας ηλικιωμένων, παιδιών και ατόμων με αναπηρίες.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έρχεται αρωγός στις προσπάθειες αυτές και παρέχει οικονομική στήριξη προς τους Φορείς, που λειτουργούν προγράμματα που εμπίπτουν στο πεδίο της κοινωνικής φροντίδας. Στο πλαίσιο του νέου Σχεδίου Κρατικών Ενισχύσεων των ΥΚΕ, δόθηκαν φέτος συνολικά €273.000 για οικονομική στήριξη και κάλυψη μέρους των λειτουργικών δαπανών δέκα Εθελοντικών Οργανώσεων και Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της επαρχίας σας.

Επίσης, η παρούσα Κυβέρνηση διόρισε Επίτροπο Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Με το διορισμό αυτό, επιδιώκεται ο καλύτερος συντονισμός και η συνεργασία του Κινήματος Εθελοντισμού με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Εκκλησία, προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη στόχευση των χορηγιών και των υποδομών που υπάρχουν, καθώς και η νομοθετική ρύθμιση για την αναβάθμιση και την αναγνώριση της μη τυπικής μάθησης της εθελοντικής προσφοράς.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή στήριξη προς τις εθελοντικές οργανώσεις, ώστε όλοι μαζί, με συντονισμένες προσπάθειες, να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας υπηρεσίες για ένα καλύτερο μέλλον.



Σημείωση: Το χαιρετισμό διάβασε η Αναπληρωτής Επαρχιακός Λειτουργός Πάφου κα Ελένη Δαγκλή.