17/8/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου, στην Χοροεσπερίδα του Κοινοτικού Συμβουλίου Βάσας Κοιλανίου



Χαιρετισμός  του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου,
στην Χοροεσπερίδα του Κοινοτικού Συμβουλίου Βάσας Κοιλανίου
(Σάββατο 17 Αυγούστου 2013, στις 08.00 μ.μ., Βάσα Κοιλανίου)



Κυρίες και Κύριοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά, που παρευρίσκομαι σήμερα στη γραφική Βάσα Κοιλανίου, σε μια εκδήλωση που φέρνει τους κατοίκους του χωριού   σε ένα καλοκαιρινό αντάμωμα για να θυμηθούν, να διασκεδάσουν και να περάσουν στιγμές ξεγνοιασιάς. Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά το Κοινοτικό Συμβούλιο του χωριού σας, που πιστό στις παραδόσεις και τα έθιμα του τόπου μας, διοργανώνει και φέτος τη χοροεσπερίδα η οποία, είμαι σίγουρος ότι, θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.

Οι γοργοί ρυθμοί των πόλεων αλλά και του σύγχρονου τρόπου ζωής που υιοθετούμε, πολλές φορές μας εκτροχιάζουν από την ανθρώπινη ανάγκη της συνεύρεσης και της κοινωνικοποίησης. Μας κάνουν δυστυχώς, να ξεθωριάζουμε τις θύμισες από τα παιδικά μας χρόνια και ταυτόχρονα, να ξεχνούμε τις ρίζες και τα έθιμα του τόπου καταγωγής μας. Τον πολιτισμό που μεταφέρθηκε αλώβητος από γενιά σε γενιά, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Η ύπαρξή μας, όμως, αναμφίβολα προϋποθέτει την αδιάκοπη επαφή με τις παραδόσεις μας, το στέρεο θεμέλιο που ρυθμίζει και καθορίζει την επιβίωσή μας ως λαός. Η Βάσα, με το ιδιαίτερο αρκαδικό της όνομα, τους αρχαίους ελληνικούς ναούς και τα ζηλευτά χριστιανικά μνημεία της, αποτελεί τρανό παράδειγμα της συνέχειας του πολιτισμού μας, ο οποίος εξελίσσεται, εμπλουτίζεται, εμβολιάζεται και διαμορφώνεται, έτσι που να αποτελεί συνοδό της εθνικής μας ελληνορθόδοξης πορείας. Είναι γι’ αυτούς τους λόγους, που αποδέχτηκα με ευχαρίστηση την πρόσκληση σας, να θέσω υπό την αιγίδα μου την αποψινή εκδήλωση. Γιατί πιστεύω ότι οι κοινότητες της υπαίθρου μας, αποτελούν δυναμικά και αναλλοίωτα κύτταρα πολιτισμού και αξιών.  

Παρόμοιες δραστηριότητες, αποτελούν κίνητρο για τη νέα γενιά, να συναντά το παλιό, το παραδοσιακό μα και το γνήσιο, που έχει να προσφέρει η μάνα γη μας, αλλά και η σοφία και η γλυκύτητα των ανθρώπων της υπαίθρου. Πάντα φιλόξενοι, πάντα χαμογελαστοί γιατί έμαθαν να ζουν με λίγα υλικά αγαθά. Παράλληλα όμως, έντονα κοινωνικοί γιατί έμαθαν να μιλούν μεταξύ τους, να προβληματίζονται και να δίνουν λύση στα προβλήματα της καθημερινότητας τους. Κάτι που οι νεότεροι έχουν ξεχάσει και εγκαταλείψει, αφού η ηλεκτρονική επικοινωνία, τείνει να αλλοιώσει τις πανανθρώπινες συνήθειες της κοινωνικής μας υπόστασης.  

Ο ελληνικός πολιτισμός και η ελληνική παιδεία που ονειρεύτηκαν οι καταξιωμένοι δάσκαλοι του χωριού σας,  δεν είναι κάτι απομονωμένο και ξένο από την προσπάθεια που καταβάλλεται σήμερα για προστασία της πνευματικής μας παράδοσης. Αυτά τα ιδιαίτερα στοιχεία της Βάσας, που είναι συνυφασμένα με τα ήθη και τον ομαδικό χαρακτήρα του χωριού σας, ενσαρκώνονται, είτε μέσω των μεγάλων εορτών της ορθοδοξίας, είτε μέσω συνευρέσεων όπως η αποψινή, όπου ο καθένας αισθάνεται περισσότερο οικία και αλληλέγγυα με τον διπλανό του.  

Και είναι σημαντικό στις μέρες μας, να αποτελούν αυτά, συστατικά στοιχεία της ζωής μας, δεδομένων των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η πρωτοφανής οικονομική κρίση. Κάποια στιγμή, θα πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση ότι, για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε οικονομικά και κοινωνικά την πατρίδα μας, πρέπει  πρώτα να υπηρετήσουμε τον συνάνθρωπό μας, αυτόν που βρίσκεται δίπλα μας και έχει ανάγκη τη στήριξή μας. Μέσα από τη  δημιουργικότητα και το πείσμα που μας χαρακτηρίζει ως λαό, ας ανατρέψουμε για άλλη μια φορά τα αρνητικά δεδομένα, επαναφέροντας την αξιοπρέπεια την περηφάνια και την ευημερία στην Κύπρο μας, ώστε να συνεχίζει να προσφέρει στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Ευχαριστώ θερμά το Κοινοτικού Συμβουλίου Βάσας Κοιλανίου,  για την πρόσκληση στην όμορφη αυτή εκδήλωση, μέσα από την οποία γινόμαστε μέρος του οράματος που είχαν και οι πνευματικοί άνθρωποι της κοινότητας, για μια ελληνική, ευνομούμενη και ακμάζουσα κοινωνία.

Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές της εκδήλωσης αλλά και όσους συμμετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο και εξασφαλίζουν την επιτυχία της.
Καλή διασκέδαση.