16/8/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας κ. Νίκου Κουγιάλη στην ετήσια Χοροεσπερίδα της Κοινότητας Πάχνας 16/08/2013

Να μη μεταδοθεί πριν τις 9.30 μ.μ.

Αποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή να παρευρίσκομαι σήμερα εδώ, για να θέσω υπό την αιγίδα μου και να χαιρετίσω την εκδήλωση της κοινότητας σας που είναι αφιερωμένη στη νεολαία της Πάχνας.

Θα ήθελα κατ’ αρχάς να εκφράσω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια στο Κοινοτικό Συμβούλιο Πάχνας για την πρωτοβουλία του να διοργανώσει την αποψινή εκδήλωση και να διαθέσει τα έσοδα από αυτή για την τοποθέτηση χλοοτάπητα, στο κοινοτικό γήπεδο.
Η πραγματοποίηση τέτοιων εκδηλώσεων στα χωριά αποτελεί απτή μαρτυρία της θέλησης των κατοίκων να κρατήσουν αρραγή και ζωντανή την κυπριακή ύπαιθρο που εξακολουθεί να διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στην ανάπτυξη του τόπου μας. Είναι αυτού του είδους οι εκδηλώσεις, που σφυρηλατούν τους άρρηκτους δεσμούς των κατοίκων, αλλά και των αποδήμων με τον τόπο που τους γέννησε και αποτελούν τον θεματοφύλακα του πολιτισμικού χαρακτήρα της κυπριακής κοινωνίας.
Η ανάπτυξη αθλητικών υποδομών, η δημιουργία χώρων πολιτισμού και ψυχαγωγίας, αλλά και η ανάπτυξη κοινωνικών δραστηριοτήτων αποτελούν πολύτιμη διέξοδο για τους κατοίκους της περιοχής και ειδικότερα για τους νέους ανθρώπους προωθώντας το αθλητικό πνεύμα, τη σωματική αλλά και τη ψυχική υγεία, αποβάλλοντας για λίγο τη ρουτίνα της καθημερινότητας.
Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε είναι επιτακτική ανάγκη η επένδυση στους ανθρώπους. Επενδύουμε στη νέα γενιά δίνοντας τα κίνητρα και δημιουργώντας τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες εκείνες που βελτιώνουν τόσο την ποιότητα όσο και την ελκυστικότητα της παραμονής τους στην ύπαιθρο. Η νέα γενιά είναι αυτή που κρατά το μέλλον μας στα χέρια της. Με την αποψινή εκδήλωση κατατίθεται ο θεμέλιος λίθος για την παροχή εναλλακτικού τρόπου υγιούς απασχόλησης και ψυχαγωγίας στη νεολαία της Πάχνας.
Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, η φιλελευθεροποίηση του εμπορίου, η μετά την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εποχή, καθώς και η οικονομική ύφεση συνέθεσαν ένα καινούριο σκηνικό όπου όλοι καλούμαστε να εργαστούμε σκληρά και να ανταπεξέλθουμε υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων.
Έχοντας υπόψη τις νέες αυτές συνθήκες το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος εφαρμόζει διαχρονικά πολιτικές για την αναζωογόνηση της αγροτικής οικονομίας και τη διασφάλιση μακροπρόθεσμων οφελών για τον αγροτικό μας κόσμο.
Φιλοδοξία μας είναι το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 να συμβάλει αποφασιστικά στην αναζωογόνηση της αγροτικής οικονομίας και στη διασφάλιση του βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου μέλλοντος της υπαίθρου. Στόχος μας η δημιουργία ενός μοντέλου γεωργίας οργανωμένης σε επιχειρηματική βάση, που να εφαρμόζει σύγχρονη τεχνολογία τόσο σε επίπεδο γεωργίας όσο και σε επίπεδο μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, που να είναι βιώσιμη και ανταγωνιστική.
Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, αλλά και γενικότερα η Κυβέρνηση στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο όλες αυτές τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην ύπαιθρο, είτε αυτές ονομάζονται φεστιβάλ, είτε χοροεσπερίδες. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να πράττει κάθετι το δυνατό για την αναζωογόνηση της κυπριακής υπαίθρου. Είμαστε αρωγοί σε κάθε φιλοπρόοδη προσπάθεια σας και στηρίζουμε κάθε αξιέπαινη πρωτοβουλία σας όπως η αποψινή. Αυτό επιτάσσει άλλωστε το καλό του αγροτικού μας κόσμου και γενικότερα ολόκληρου του λαού μας.
Με αυτές τις σκέψεις, χαιρετίζω την ετήσια χοροεσπερίδα Πάχνας, συγχαίρω όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχή έκβασή της και εύχομαι να συνεχίσετε το έργο σας με τον ίδιο ζήλο δρομολογώντας εκδηλώσεις που συνεισφέρουν στην ευημερία των κατοίκων της κοινότητας.