2/8/13

Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για μεταφορά τραυματία από γερμανικό πολεμικό πλοίο 02/08/2013


Το Υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι σήμερα στις 6.05 μ.μ., το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, έλαβε επείγουσα κλήση από το γερμανικό πολεμικό πλοίο «FGS BRAUNSCHWEIG», για άμεση μεταφορά σε νοσοκομείο της Κυπριακής Δημοκρατίας μέλους του πληρώματος του, το οποίο τραυματίστηκε σοβαρά από πτώση βαρέως αντικειμένου κατά τη διάρκεια άσκησης στο πλοίο.

Το πλοίο συμμετέχει στη Ναυτική Δύναμη της UNIFIL και έπλεε περί τα 30 ναυτικά μίλια νότια της Λάρνακας.
Το ΚΣΕΔ ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του γερμανικού πολεμικού πλοίου και συντόνισε την εκτέλεση επιχείρησης αεροδιακομιδής του ασθενούς αποστέλλοντας το ελικόπτερο «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» της Μοίρας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας (ΜΑΕΠ) με συνοδεία έμπειρου νοσηλευτή.
Το ελικόπτερο προσγειώθηκε στο ελικοδρόμιο του πολεμικού πλοίου και παρέλαβε τον τραυματία. Παράλληλα ενημερώθηκε, σύμφωνα με τις διαδικασίες του Εθνικού Σχεδίου «ΝΕΑΡΧΟΣ», και τέθηκε σε ετοιμότητα το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας γύρω στις 7.20 μ.μ. όπου και παραδόθηκε στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών.
Για το συμβάν ενημερώθηκε το Τμήμα Προξενικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας και η Διοίκηση των Γερμανικών Πλοίων UNIFIL στην Κύπρο προκειμένου να ενημερωθούν οι γερμανικές αρχές και οι οικείοι του τραυματία.
Είναι το δεύτερο περιστατικό σε διάστημα πέντε ημερών με τραυματίες σε πολεμικά πλοία ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίοι, υπό τον συντονισμό του ΚΣΕΔ, μεταφέρθηκαν τάχιστα με ελικόπτερα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για περίθαλψη, γεγονός που αποδεικνύει για ακόμη μια φορά τις δυνατότητες του συστήματος Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.